NRK Meny
Normal

Cowboy-romantikk blir opera

New York City Opera har engasjert komponisten Charles Wuorinen til å lage opera av ”Brokeback Mountain”.

Jake Gyllenhaal og Heath Ledger hadde et hett forhold i Brokeback Mountain.

Jake Gyllenhaal og Heath Ledger hadde et hett forhold i Brokeback Mountain.

Foto: HO UGC PH/PATHE DISTRIBUTION / AFP

- Helt siden jeg kom over denne fantastiske historien har jeg ønsket å lage en opera av den. Det er en stor glede for meg at Gerard Mortier og New York City Opera har gitt meg muligheten til å gjøre dette, sier Wourinen til nyhetsbyrået Associated Press.

Siste portrett av Heath Ledger

Charles Wuorinen

Den amerikanske komponisten Charles Wuorinen.

Foto: Nina Roberts (www.charleswuorinen.com)

I filmen fra 2005 spiller Jake Gyllenhaal og nylig avdøde Heath Ledger arbeidere på en ranch som innleder et homoseksuelt forhold. Filmen er basert på en novelle av Annie Proulx, og vant tre Oscar-statuetter. Operapremieren vil bli lagt til våren 2013.

Fra Rushdie til cowboy-romantikk

Dette vil bli andre gang operahuset urfremfører en opera av Wuorinen. Første gang var i 2004 med ”Haroun and the Sea of Stories”, basert på Salman Rushdies roman med samme navn.

Charles Wuorinen, som for øvrig fylte70 år 9. juni, har i over 40 år vært en viktig bidragsyter i den amerikanske samtidsmusikken. I 1970 mottok han Pulitzer-prisen for det elektroniske musikkstykket ”Time's Encomium”, som den yngste komponist noensinne.

I en pressemelding skriver New York City Opera at Wuorinen er en maksimalistisk komponist, og at musikken hans er elegant håndverk som kjennetegnes av kraftige harmonier.

Kulturstrøm

 • 2600 bilder fra norske spillefilmer

  Nasjonalbiblioteket har digitalisert rundt 2600 stillbilder fra norske langfilmer før 1945, melder Rushprint og viser fram noen av godbitene. Vil du søke etter bilder selv kan du gjøre det her. På bildet i denne notisen ser du Per Aabel og Wenche Foss fra filmen «En herre med bart» fra 1942.

  Per Aabel og Wenche Foss i filmen: En herre med bart
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Legende på Norges-besøk

  Pink Floyd-legenden Roger Waters var mandag på Nobels Fredssenter for diskutere politikk – og spille musikk. Publikum fikk seg også en aldri så liten musikalsk godbit da kvelden ble avrundet med en minikonsert fra den 74-årige musikklegenden. Etter planen skulle han bare spille én låt, men Waters serverte tre, og avsluttet å spille klassikeren «Mother» foran de 250 frammøtte (NTB).

 • Ny fargerik kolleksjon vises i dag

  For første gang på fire år viser klesdesigner Ingunn Birkeland fra Tvedestrand i dag en ny kolleksjon. Det skjer på Kunstnernes Hus under Oslo Runway 2018. Hvert plagg er unikt og er håndprodusert i Norge av designeren selv, skriver Agderposten.

  Ingunn Birkeland
  Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK