Clooney om Sony-skandalen: – Hackerne gjorde noe veldig smart

George Clooney går ut mot presse og Hollywoods mektigste etter Sony-hackingen.

George Clooney

STØTTER SONY: George Clooney mener hackerne gjorde noe veldig smart da de offentliggjorde private mailkonversasjoner mellom Sony-topper. Slik fikk de alle til å ta avstand fra dem.

Foto: ALESSANDRO BIANCHI / Reuters/ NTB Scanpix

Det begynner å demre for de fleste at Sony har vært ofre for cyberterrorister. USA kaller hackingen en nasjonal sikkerhetstrussel og starter etterforskning og det har vært masse spekulasjoner om hvorvidt Nord-Korea står bak eller ikke.

Nå går skuespiller George Clooney ut i amerikanske medier og støtter Sony. Han beskylder pressen for ikke å ha vært sitt ansvar bevisst, og etterlyser støtte fra Hollywoods stjernelag.

– Det handler om at et land bestemmer hvilket innhold vi skal vise. Dette berører ikke kun film, men all business vi driver. Hva skjer om en nyhetsredaksjon bestemmer seg for å kjøre en historie og et land eller et selskap bestemmer seg for at de ikke liker den?, sier George Clooney i et eksklusivt intervju med deadline.com.

– Sony ble tvunget til det

Hva angår Sonys avgjørelse om ikke å kjøre filmen mener Clooney selskapet ble tvunget til det av kinoeierne.

– Sony trakk ikke filmen fordi de var redde. De trakk filmen fordi alle kinoene sa de ikke ville vise filmen. Og det ville de ikke fordi advokatene deres sa, at om noen døde på en av fremvisningene, da er dere ansvarlig.

Terrorisme

Clooney sier at ikke bare Sony, men også pressen har et ansvar for å stå opp mot hackere.

– Dette var bare en dum komedie, men sannheten er at det som har skjedd sier mye om oss. Ikke bare Sony, men oss alle, inkludert gode venner i pressen som har ansvar for å spørre seg selv: Hvilken historie var den viktige å dekke her?, sier han og fortsetter:

– Hackingen var fæl på grunn av alle menneskene den skadet. Journaler og personnummer som kom på avveie. Men fra dette til trusselen om å sprenge og drepe folk, og at dette førte til at vi endrer måten vi lever på! Det er selve definisjonen av terrorisme.

– Hollywoods stjerner støttet ikke Sony

Clooney, som er sønn av en journalist, var også bekymret for hvordan Sony Pictures var overlatt til seg selv da truslene kom.

Clooney og hans agent, Bryan Lourd, forsøkte seg på en underskriftskampanje for ei uke siden som ba noen av Hollywoods største stjerner om å støtte Sony og stå sammen mot truslene mot ytringsfrihet.

– Hackerne gjorde noe veldig smart. Først gjorde de Sonys sjefer flaue ved å offentliggjøre private mailkonversasjoner dem imellom. Etter Obama-vitsingen ville ingen støtte dem, sier han (her henviser han til han til en mailutveksling der det spøkes med presidentens filmpreferanser, og at han antakeligvis foretrekker filmer av eller med afroamerikanske skuespillere. Red anm.)

– Jeg kan ikke unnskylde dem for vitsingen, det var en stor tabbe. Men det ble brukt som et våpen mot dem. Ikke bare for å få alle til å ta avstand fra dem, men for å gi dem frykt for å få linsa rettet mot seg selv. Alle vet hva de har skrevet i egne mail og er vettskremte, sier Clooney i Deadline.com.

Kulturstrøm

  • Sondre Justad takker Teigen

    I et Instagram-innlegg med et bilde av Jahn Teigen og en 13 år gammel utgave av seg selv takker artist Sondre Justad Teigen for alt han lærte ham. – Takk for alt du lærte meg og rausheten, Jahn. Det ble starten på reisen min, og mye av det du snakket om er fortsatt med meg i dag. Enhver sang er en historie som skal fortelles. (NTB)

    Sondre Justad
    Foto: Helge Grønmo / Avisa Nordland
  • Jahn Teigen hedres med statue

    I hjembyen Tønsberg hedres Jahn Teigen med en statue. Artisten døde i går kveld på Ystad sykehus i Skpne hvor han har bodd de siste årene.