NRK Meny
Normal

Cat Stevens snakker med kvinner

Yusuf Islam, tidligere kjent som Cat Stevens, har fått en rettslig kjennelse på at han ikke er kvinnediskriminerende.

Yusuf Islam

Artisten Yusuf Islam ( Cat Stevens) i aksjon på scenen under Nobels Fredspriskonsert i Oslo Spektrum.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Artisten inngikk fredag et forlik med nettavisen Contactmusic.com som i fjor beskyldte ham for å nekte å snakke med kvinner uten hodesjal.

Den muslimske sangerens representant, Adam Tudor, la frem saken for en domstol i London. Han fikk medhold i at beskyldningene som ble fremmet i artikkelen er rent oppspinn.

- Ingenting imot kvinner

- Yusuf Islam har aldri hatt vanskeligheter med å arbeide sammen med kvinner, verken på grunn av religion eller noe annet. I hans liv er mange av de viktigste personene kvinner, sier Tudor til den britiske avisen The Independent.

Beskyldningene kom i en artikkel distribuert gjennom nyhetsbyrået World Entertainment News Network (WENN), blant annet til nettstedet Contactmusic.com , som har 2,2 millioner sidevisninger i måneden.

Stor byrde

Artikkelen hevdet at Yusuf Islams holdninger til kvinner skulle være så ekstreme at han på en prisutdeling nektet å snakke med, eller overhodet anerkjenne, kvinner uten hodesjal. Artikkelen hevdet også at hans manager skal ha sagt: ”Islam snakker ikke med andre kvinner enn sin kone. I hvert fall ikke om de ikke bærer hodesjal. Da snakker man ved hjelp av en mellomperson."

Tudor hevder at noe slikt aldri skal ha blitt sagt.

- Det bør ikke komme som en overraskelse at dette har vært en stor byrde for ham. Dette har ikke bare gitt et fullstendig galt inntrykk av hans holdninger til kvinner, men har også gitt en helt feil fremstilling av hans tro.

Yusuf Islam på Myspace

Beklager

WENN og Contactmusic.com skal allerede ha publisert beklagelser og skal betale betydelige erstatningsbeløp. Pengene vil bli donert til veldedighetsorganisasjonen Small Kindness , som Yusuf Islam selv leder.

Yusuf Islam var ikke selv til stede i retten.

Flere kultursaker på NRK Kultur

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK