Cat Stevens snakker med kvinner

Yusuf Islam, tidligere kjent som Cat Stevens, har fått en rettslig kjennelse på at han ikke er kvinnediskriminerende.

Yusuf Islam

Artisten Yusuf Islam ( Cat Stevens) i aksjon på scenen under Nobels Fredspriskonsert i Oslo Spektrum.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Artisten inngikk fredag et forlik med nettavisen Contactmusic.com som i fjor beskyldte ham for å nekte å snakke med kvinner uten hodesjal.

Den muslimske sangerens representant, Adam Tudor, la frem saken for en domstol i London. Han fikk medhold i at beskyldningene som ble fremmet i artikkelen er rent oppspinn.

- Ingenting imot kvinner

- Yusuf Islam har aldri hatt vanskeligheter med å arbeide sammen med kvinner, verken på grunn av religion eller noe annet. I hans liv er mange av de viktigste personene kvinner, sier Tudor til den britiske avisen The Independent.

Beskyldningene kom i en artikkel distribuert gjennom nyhetsbyrået World Entertainment News Network (WENN), blant annet til nettstedet Contactmusic.com , som har 2,2 millioner sidevisninger i måneden.

Stor byrde

Artikkelen hevdet at Yusuf Islams holdninger til kvinner skulle være så ekstreme at han på en prisutdeling nektet å snakke med, eller overhodet anerkjenne, kvinner uten hodesjal. Artikkelen hevdet også at hans manager skal ha sagt: ”Islam snakker ikke med andre kvinner enn sin kone. I hvert fall ikke om de ikke bærer hodesjal. Da snakker man ved hjelp av en mellomperson."

Tudor hevder at noe slikt aldri skal ha blitt sagt.

- Det bør ikke komme som en overraskelse at dette har vært en stor byrde for ham. Dette har ikke bare gitt et fullstendig galt inntrykk av hans holdninger til kvinner, men har også gitt en helt feil fremstilling av hans tro.

Yusuf Islam på Myspace

Beklager

WENN og Contactmusic.com skal allerede ha publisert beklagelser og skal betale betydelige erstatningsbeløp. Pengene vil bli donert til veldedighetsorganisasjonen Small Kindness , som Yusuf Islam selv leder.

Yusuf Islam var ikke selv til stede i retten.

Flere kultursaker på NRK Kultur

Kulturstrøm

 • Ny leder i PEN

  Kjersti Løken Stavrum ble valgt til ny leder i Norsk PEN på organisasjonens årsmøte 24. april. Hun er tidligere redaktør og journalist i en rekke publikasjoner, herunder Aftenposten (A-magasinet og Aften), samt tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund. Kjersti Løken Stavrum tar over ledervervet etter William Nygaard, tidligere administrerende direktør i Aschehoug. PEN er verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon.

 • Innslag av simpel poesi

  I den japanske filmen «Reisen til Yoshino» møter vi flere mennesker som har ulike grunner til å oppsøke skogens krefter. Litt for ofte nærmer utførelsen av det spirituelle tankegodset seg grensen til noe corny og kunstig, mener NRKs filmanmelder Sigurd Vik og gir terningkast 4.

  Masatoshi Nagase og Juliette Binoche i «Reisen til Yoshino» 
  Foto: Fidalgo Filmdistribusjon
 • Sting med eget show

  Artisten Sting går i fotsporene til Elvis Presley, Celine Dion og Britney Spears og får eget show i Las Vegas. Showet skal inneholde en rekke hitlåter fra hans 40 år lange karriere, og skal ha premiere på Caesar's Palace i mai neste år.