NRK Meny
Normal

Cat Stevens snakker med kvinner

Yusuf Islam, tidligere kjent som Cat Stevens, har fått en rettslig kjennelse på at han ikke er kvinnediskriminerende.

Yusuf Islam

Artisten Yusuf Islam ( Cat Stevens) i aksjon på scenen under Nobels Fredspriskonsert i Oslo Spektrum.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Artisten inngikk fredag et forlik med nettavisen Contactmusic.com som i fjor beskyldte ham for å nekte å snakke med kvinner uten hodesjal.

Den muslimske sangerens representant, Adam Tudor, la frem saken for en domstol i London. Han fikk medhold i at beskyldningene som ble fremmet i artikkelen er rent oppspinn.

- Ingenting imot kvinner

- Yusuf Islam har aldri hatt vanskeligheter med å arbeide sammen med kvinner, verken på grunn av religion eller noe annet. I hans liv er mange av de viktigste personene kvinner, sier Tudor til den britiske avisen The Independent.

Beskyldningene kom i en artikkel distribuert gjennom nyhetsbyrået World Entertainment News Network (WENN), blant annet til nettstedet Contactmusic.com , som har 2,2 millioner sidevisninger i måneden.

Stor byrde

Artikkelen hevdet at Yusuf Islams holdninger til kvinner skulle være så ekstreme at han på en prisutdeling nektet å snakke med, eller overhodet anerkjenne, kvinner uten hodesjal. Artikkelen hevdet også at hans manager skal ha sagt: ”Islam snakker ikke med andre kvinner enn sin kone. I hvert fall ikke om de ikke bærer hodesjal. Da snakker man ved hjelp av en mellomperson."

Tudor hevder at noe slikt aldri skal ha blitt sagt.

- Det bør ikke komme som en overraskelse at dette har vært en stor byrde for ham. Dette har ikke bare gitt et fullstendig galt inntrykk av hans holdninger til kvinner, men har også gitt en helt feil fremstilling av hans tro.

Yusuf Islam på Myspace

Beklager

WENN og Contactmusic.com skal allerede ha publisert beklagelser og skal betale betydelige erstatningsbeløp. Pengene vil bli donert til veldedighetsorganisasjonen Small Kindness , som Yusuf Islam selv leder.

Yusuf Islam var ikke selv til stede i retten.

Flere kultursaker på NRK Kultur

Kulturstrøm

 • «Mamma Mia»-oppfølger slo original

  Kinopremieren for «Mamma Mia! Here We Go Again» er den sterkeste åpningshelgen for en kinofilm i Norge siden 2015, skriver Dagbladet. Da besøkte over 170.000 kinogjengere James Bond-filmen «Spectre». «Mamma Mia! Here We go Again» ble sett av over 140.867 kinogjengere I helgen, viser tall fra Filmweb. Originalen «Mamma Mia» ble til sammenligning bare sett av drøyt 64.000 publikummere i åpningshelgen i 2008. Jeg rekker å lure på om alle de store hitene ble brukt opp i originalen, mente NRKs anmelder om den nye filmen.

  Lily James
  Foto: United International Pictures
 • Soulmusikk-fotografier utgis i bok

  Nær 300 fotografier som den amerikanske musikk-fotografen Bruce W Talamon tok av de største R & B-, funk- og soulartistene i USA på 1970-tallet og tidlig 1980-tall, utgis i en samlebok. De fleste bildene er aldri tidligere blitt publisert. Blant artistene som Talamon fikk komme nært inn på dagliglivet til, er Jackson 5, James Brown, Stevie Wonder og Diana Ross. Talamon sier til The Guardian at han aldri planla å bli fotograf, og mangler formell utdannelse. Det første bildet han tok var av Isaac Hayes på musikkfestivalen Wattstax i 1972. Konserten var en veldedighetskonsert til minne om det afroamerikanske opprøret i i bydelen Watts sør i Los Angeles.

  Diana Ross
  Foto: STR / REUTERS