Bytter salmer med U2-sanger

Det irske bandet U2 bidrar sterkt under gudstjenesten i Lommedalen kirke på søndag. I stedet for å synge de tradisjonelle salmene, skal menigheten rocke til U2s låter.

Lommedalen kirke

Lommedalen kirke fylles med U2-sanger på søndag.

Foto: Lommedalen menighet

- Vi har verdens beste produkt å selge, men vi selger det så utrolig dårlig i blant, sier Ole Jakob Løland, vikarprest i Lommedalen kirke.

- Må ikke stivne

Det er ikke første gang U2s låtmateriale brukes i en gudstjeneste. I USA og Storbritannia har det nesten blitt en egen gudstjenestesjanger.

- Hvis kirken skal ha en fremtid må den klare å kommunisere med folk og da må den ta inn over seg den folkelige kulturen. Et språk som stivner slutter å tale, sier Løland

Det var han som kom med ideen om å bruke U2 i en gudstjeneste. Sammen med ungdomsarbeideren Torgeir Andresen ønsker han å kommunisere med menigheten på en mer moderne måte.

U2

U2 i New Yorks Madison Square GArden.

Foto: JEFF CHRISTENSEN / AP

- Kirken skal jo kommunisere med folk og det kan man spørre seg om den nå gjør. Jeg syntes liturgien vi har i dag er klønete og vanskelig å skjønne. Der er U2 bra, de snakker et språk som er mer moderne og de snakker et språk som er poetisk og flott, sier Andresen.

Mange bibelske referanser

Vikarprest Løland avviser at gudstjenesten bare vil bli en stor rockekonsert.

- Vi liker U2 veldig godt. Når jeg hører på tekstene deres hører jeg utrolig mange bibelske referanser og kristne forestillinger som dukker opp på ulike måter i U2s rockeklassikere. Jeg ønsker å formidle det kristne budskapet. Men for å lykkes med det må budskapet aktualiseres inn i vår tid.

Kulturstrøm

 • Språkrådet frykter dårlig norsk

  Språkrådet er bekymra for en svekket sidemålsopplæring i den nye læreplanen. De mener det vil få alvorlige konsekvenser for elevenes språkkompetanse dersom de ikke lærer mer nynorsk, og frykter at det blant annet vil gjøre dem dårligere i norsk.

 • Heddaprisen til Helga Guren

  Helga Guren fra Rygge vant Heddaprisen for beste kvinnelige hovedrolle prestasjon i Østfold kulturutvikling sin oppsetning av «Dritt // La merda».
  Heddaprisen deles ut årlig for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst

  Et dukkehjem på Rogaland Teater
  Foto: Stig Håvard Dirdal
 • Drakt satte auskjonsrekord

  En drakt som tilhørte baseballegenden Babe Ruth er solgt for 5,64 millioner dollar, som er over 49 millioner kroner, ny rekord for samlerobjekter fra sport. Auksjonen på Yankee Stadium lørdag ble historisk, melder CBS New York. Ruth trakk seg fra profesjonell baseball i 1937 og døde i 1948 (NTB).