Hopp til innhold

Bunaden som historieforteller

I over 20 år har Berit Bjerkem i Henning i Nord-Trøndelag arbeidet med bunad og bunadskultur og historie knyttet til dette. Møt henne i Sølvsuper i NRK P1 søndag morgen.

Berit Bjerkem

Berit Bjerkem viser rundt på bunadsburet hvor bunader henger på rekke og rad.

Foto: Haakon Blaauw / NRK

- Når det gjelder bunadbruk er Norge i en særstilling. I andre land er det ikke vanlig at den som vil kan skaffe seg en bunad eller folkedrakt som den kalles. Det er bare her i Norge vi bruker ordet bunad, forteller hun i programmet.

I bunadsburet på gården Bjerkem henger bunader på rekke og rad. Disse er rekonstruerte etter klesskikken i fylket i perioden fra ca. 1750 til 1840. Stoffer og mønstre fra den tiden kan fortelle mye om tidsbildet og skikker.

I søndagens Sølvsuperprogram forteller Berit Bjerkem i samtale med programleder Haakon D Blaauw om sitt arbeid og interesse.

Berit Bjerkem

Berit Bjerkem har registrert mer enn 3 000 gamle folkedrakter.

Foto: Haakon Blaauw / NRK

- Jeg har foretatt over 3000 registreringer i et prosjekt som også involverte bygdekvinnelag, historielag og mange enkeltpersoner. Spor etter gamle folkedrakter fant vi på de utroligste steder fra store kister til isolasjonslag i vegger. Det var og er fortsatt et spennende arbeid, og jeg kommer ikke til å gå lei, sier Bjerkem.

Fikk lungebetennelse
Sin første bunad fikk Berit Bjerkem da hun var fire år gammel. - Det var min bestemor i Ålesund som sendte den til meg i dagene før 17. mai. Da den store dagen var der, var jeg ikke bare men jeg insisterte på at jeg skulle opp og ut og ha bunaden på meg. Foreldrene mine hadde ikke noe valg. Dagen etter lå jeg til sengs med lungebetennelse, forteller Berit Bjerkem i Sølvsuper i NRK P1 søndag morgen.

NRK P1 søndag 9. mai kl 07 03: Sølvsuper


Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.