Hopp til innhold

Strålende og optimistisk

David Byrne og Brian Enos samarbeider på plate for første gang siden 1981.

David Byrne og Brian Eno
Foto: Midtown

Det nye albumet “Everything That Happens Will Happen Today” kan nå lastes ned på nettet. CD-utgaven gis ut senere i høst.

Tanken på et nytt samarbeid mellom Brian Eno og David Byrne skaper automatisk forventninger om stor grensesprengende popmusikk med en hissig rytmisk overflod. Det er fordi vi snakker om to storheter og stilskapere i rock som med stort hell har jobbet sammen tidligere.

Som produsent hentet Eno ut det beste av David Byrnes band Talking Heads sent på 1970-tallet. Det siste de gjorde sammen, platen "My Life In The Bush Of Ghosts" fra 1981, er et globalt rytmesjokk som brakte verdensmusikken inn i rocken for første gang.

Nye ”Everything That Happens Will Happen Today” er noe helt annet.

David Byrne og Brian Eno cd-cover
Foto: Midtown

Elektronisk gospel-folk

I "My Big Nurse" er vi av alle ting i countrypop-land. Det er nært og pent og ikke lite sjarmerende. Og etter noen gjennomspillinger slår det meg hvor oppstemte, poppete og fine disse låtene er.

Selv karakteriserer Byrne og Eno sitt nye samarbeid som elektronisk gospel-folk. Hvilket er en ganske dekkende beskrivelse. Tredje kutt, "I Feel My Stuff", er et av kun to eksempler på et visst eksperimenterende mørke her. Knugende moderne dub utvikler seg til et rock’n roll crescendo som er sterkt suggererende.

Ikke det heiteste nye

“Everything That Happens Will Happen Today” er ikke et innovativt stykke arbeid, som det som Byrne og Eno har laget sammen før. Det har nok ikke vært intensjonen, og muligens heller ikke hva man forventer av disse aldrende herrer. Kanskje synger Byrne om Eno og seg selv i ”Strange Overtones”, der teksten kretser om en musiker med grooves som er gått av moten for lengst. I en annen tid kunne denne sterke melodien vært en hit. Selv om det vi får på dette albumet ikke er det heiteste nye, fungerer det aller meste utmerket likevel. Og man kjenner igjen det typisk Enoske gitar- og synthsløret i enkelte storslåtte klanger som er bakt inn i miksen til låter som ”Home” og ”Everything That Happens”.

Slår gnister

Produksjonen og Enos musikalske fundament er stort sett nennsomt dandert rundt vokalmelodiene og tekstene til Byrne, slik at de får leve og puste fritt. Tekstene er vakre og poetiske og fulle av optimistisk medfølelse for en verden som muligens har gått av hengslene. På “Everything That Happens Will Happen Today” slår det gnister mellom David Byrne og Brian Eno, og det er tydelig at inspirasjonen dem i mellom har vært gjensidig. Og kanskje har de pushet hverandre i retninger som de ikke hadde forventet sjøl en gang.

Brian Eno deltar på Punktfestivalen i Kristiansand neste uke.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.