Hopp til innhold

Bradley Mannings historie blir teater

Bradley Manning lekket tusenvis av hemmelige dokumenter i Wikileaks-skandalen. Nå blir det teater av Mannings handlinger.

Fra teaterstykket om Bradley Manning.

Teaterstykket om Bradley Manning beskrives som en sterk opplevelse av britiske teateranmeldere.

Foto: Farrows Creative / National Theatre Wales

Manning var ansvarlig for at rundt 250 000 dokumenter om amerikanernes krigføring i Afghanistan og Irak ble lekket til Wikileaks.

Lekkasjene ble en stor belastning for det amerikanske forsvarsdepartementet, og Manning risikerer livstid i fengsel etter at han formelt ble tiltalt for landssvik i februar.

Flyttet til Wales

Som 15-åring flyttet Manning til Wales og gikk på Haverfordwest skole i fire år. Bakgrunnen for oppholdet i Wales var foreldrenes skilsmisse, og dette skal ha vært vanskelig å takle for den unge gutten.

«The Radicalisation of Bradley Manning» settes nå opp på Nasjonalteateret i Wales, og stykket har premiere på Mannings gamle skole.

Bradley Manning

Bradley Manning risikerer streng straff etter lekkasjene til Wikileaks.

Foto: Patrick Semansky / Ap

Ifølge Itv News dreier stykket seg om de ti siste årene av Mannings liv, og går langt i å hevde at oppholdet i Wales førte til at Manning ble radikalisert.

Manning ble mobbet på grunn av dialekten, og fikk raskt rollen som en homofil outsider i nærmiljøet. Dette skal ha ledet opp til lekkasjene som gjorde Manning til en av USAs største fiender frem til han ble arrestert i 2010.

Teaterstykket kan også ses på nett, og streames gratis fra premieren i kveld.

Publikumsreaksjoner på skuespillet «The Radicalisation Of Bradley Manning»

Ikke dødsstraff

Landsforræderi kan bli straffet med døden i USA, men påtalemyndigheten har sagt at den ikke vil kreve dødsstraff i denne saken. Derfor risikerer Manning en livsstidsdom når saken mot ham skal for retten senere i år.

I Norge er saken om Anders Behring Breivik på inn på teaterscenen. Dramatiker Maria Tryti Vennerød har sammen med Dramatikkens Hus i Oslo satt opp et stykke der følelsene rundt hendelsene som har preget landet vårt siden i sommer bearbeides.

– Å være med på dette dekker et behov jeg ikke visste jeg hadde. Det er frigjørende og jeg er takknemlig for at jeg har fått være med på dette, forklarer skuespiller Gisken Armand, som har en av rollene i stykket.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters