Bradley Mannings historie blir teater

Bradley Manning lekket tusenvis av hemmelige dokumenter i Wikileaks-skandalen. Nå blir det teater av Mannings handlinger.

Fra teaterstykket om Bradley Manning.

Teaterstykket om Bradley Manning beskrives som en sterk opplevelse av britiske teateranmeldere.

Foto: Farrows Creative / National Theatre Wales

Manning var ansvarlig for at rundt 250 000 dokumenter om amerikanernes krigføring i Afghanistan og Irak ble lekket til Wikileaks.

Lekkasjene ble en stor belastning for det amerikanske forsvarsdepartementet, og Manning risikerer livstid i fengsel etter at han formelt ble tiltalt for landssvik i februar.

Flyttet til Wales

Som 15-åring flyttet Manning til Wales og gikk på Haverfordwest skole i fire år. Bakgrunnen for oppholdet i Wales var foreldrenes skilsmisse, og dette skal ha vært vanskelig å takle for den unge gutten.

«The Radicalisation of Bradley Manning» settes nå opp på Nasjonalteateret i Wales, og stykket har premiere på Mannings gamle skole.

Bradley Manning

Bradley Manning risikerer streng straff etter lekkasjene til Wikileaks.

Foto: Patrick Semansky / Ap

Ifølge Itv News dreier stykket seg om de ti siste årene av Mannings liv, og går langt i å hevde at oppholdet i Wales førte til at Manning ble radikalisert.

Manning ble mobbet på grunn av dialekten, og fikk raskt rollen som en homofil outsider i nærmiljøet. Dette skal ha ledet opp til lekkasjene som gjorde Manning til en av USAs største fiender frem til han ble arrestert i 2010.

Teaterstykket kan også ses på nett, og streames gratis fra premieren i kveld.

Publikumsreaksjoner på skuespillet «The Radicalisation Of Bradley Manning»

Ikke dødsstraff

Landsforræderi kan bli straffet med døden i USA, men påtalemyndigheten har sagt at den ikke vil kreve dødsstraff i denne saken. Derfor risikerer Manning en livsstidsdom når saken mot ham skal for retten senere i år.

I Norge er saken om Anders Behring Breivik på inn på teaterscenen. Dramatiker Maria Tryti Vennerød har sammen med Dramatikkens Hus i Oslo satt opp et stykke der følelsene rundt hendelsene som har preget landet vårt siden i sommer bearbeides.

– Å være med på dette dekker et behov jeg ikke visste jeg hadde. Det er frigjørende og jeg er takknemlig for at jeg har fått være med på dette, forklarer skuespiller Gisken Armand, som har en av rollene i stykket.

Kulturstrøm

  • Vikingskip grunnstøytte på Ulefoss

    Vikingskipet Gaia frå Sandefjord gjekk i dag på grunn i Telemarkskanalen nær Ulefoss. Ingen blei skadde i grunnstøytinga, og skipet får no hjelp for å kome laus, skriv Varden. Fire vikingskip siglar no opp Telemarkskanalen for å markere Vikingveka.