Hopp til innhold

Nye Salinger-bøker på vei – flere år etter forfatterens død

Fra 2015 og utover kommer lesere verden over til å få servert fem nye verk av den avdøde «The Catcher in the Rye»-forfatteren J.D. Salinger.

JD salinger

J.D. Salinger kommer til å gi ut bøker igjen, fem år etter sin død, ifølge en ny biografi om den amerikanske forfatteren.

Foto: Amy Sancetta / Ap

Det hevder i hvert fall David Shields og Shane Salerno, som i begynnelsen av september gir ut biografien Salinger.

Nytt om Holden Caulfield og Glass-familien

The Catcher in the Rye
Foto: Cappelen Damm

Nyhetsbyrået Associated Press, som har lest et forhåndseksemplar av boken, skriver at den blant annet inneholder den mest detaljerte redegjørelsen hittil om Salingers upubliserte tekster.

Den ene av bøkene sentreres etter sigende rundt Holden Caulfield, hovedpersonen i Salingers første og eneste roman, The Catcher in the Rye, og Caulfields familie. Med i boken er også en tidligere ikke publisert historie med tittelen The Last and Best of the Peter Pans.

Et annet verk med tittel The Family Glass skal ifølge biografien inneholde historier om Glass-familien, som blant annet er med i boken Franny and Zooey, som kom ut i 1961.

De andre bøkene handler om forfatterens egne opplevelser under andre verdenskrig og om den religiøse filosofien Vedanta.

Shane Salerno står også bak en dokumentar om forfatteren, som har premiere 6. september. Den vil bli vist på den amerikanske kringkasteren PBS i januar.

Det skal ha vært Salinger selv som etterlot instruksjoner om at disse tekstene skulle gis ut mellom 2015 og 2020, ifølge en annen artikkel i The New York Times.

Levde et tilbaketrukket liv

Shields' og Salernos kommende biografi har vakt mye oppsikt – ikke bare fordi den inneholder nytt stoff om Salinger, men også fordi han har vært en relativt tilbaketrukket og taus forfatter.

Etter The Catcher in the Rye, ga Salinger ut tre samlinger med fortellinger og noveller. Etter at fortellingen Hapworth 16, 1924 ble publisert i The New Yorker i 1965, kom det imidlertid ingen flere utgivelser ført i Salingers penn, selv om forfatteren levde hele 45 år til.

The Catcher in the Rye er en av de mest kjente romanene i etterkrigstidens vestlige litteratur. Den er fortsatt en av verdens mest oversatte og gjenopptrykte tekster, og har solgt over 75 millioner eksemplarer.

Hovedpersonen Holden Caulfield er i dag en av litteraturhistoriens mest kjente skikkelser, og boken har blitt et symbol på ungdomsopprør. Den er også kjent for å være boken Mark David Chapman hadde på seg da han ble arrestert for drapet på John Lennon i 1980.

The Catcher in the Rye er oversatt to ganger til norsk, først med tittelen Hver tar sin så får vi andre ingen i 1953, deretter med tittelen Redderen i ruget i 2005.

Salinger døde i 2010 , 91 år gammel.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters