Nye Salinger-bøker på vei – flere år etter forfatterens død

Fra 2015 og utover kommer lesere verden over til å få servert fem nye verk av den avdøde «The Catcher in the Rye»-forfatteren J.D. Salinger.

JD salinger

J.D. Salinger kommer til å gi ut bøker igjen, fem år etter sin død, ifølge en ny biografi om den amerikanske forfatteren.

Foto: Amy Sancetta / Ap

Det hevder i hvert fall David Shields og Shane Salerno, som i begynnelsen av september gir ut biografien Salinger.

Nytt om Holden Caulfield og Glass-familien

The Catcher in the Rye
Foto: Cappelen Damm

Nyhetsbyrået Associated Press, som har lest et forhåndseksemplar av boken, skriver at den blant annet inneholder den mest detaljerte redegjørelsen hittil om Salingers upubliserte tekster.

Den ene av bøkene sentreres etter sigende rundt Holden Caulfield, hovedpersonen i Salingers første og eneste roman, The Catcher in the Rye, og Caulfields familie. Med i boken er også en tidligere ikke publisert historie med tittelen The Last and Best of the Peter Pans.

Et annet verk med tittel The Family Glass skal ifølge biografien inneholde historier om Glass-familien, som blant annet er med i boken Franny and Zooey, som kom ut i 1961.

De andre bøkene handler om forfatterens egne opplevelser under andre verdenskrig og om den religiøse filosofien Vedanta.

Shane Salerno står også bak en dokumentar om forfatteren, som har premiere 6. september. Den vil bli vist på den amerikanske kringkasteren PBS i januar.

Det skal ha vært Salinger selv som etterlot instruksjoner om at disse tekstene skulle gis ut mellom 2015 og 2020, ifølge en annen artikkel i The New York Times.

Levde et tilbaketrukket liv

Shields' og Salernos kommende biografi har vakt mye oppsikt – ikke bare fordi den inneholder nytt stoff om Salinger, men også fordi han har vært en relativt tilbaketrukket og taus forfatter.

Etter The Catcher in the Rye, ga Salinger ut tre samlinger med fortellinger og noveller. Etter at fortellingen Hapworth 16, 1924 ble publisert i The New Yorker i 1965, kom det imidlertid ingen flere utgivelser ført i Salingers penn, selv om forfatteren levde hele 45 år til.

The Catcher in the Rye er en av de mest kjente romanene i etterkrigstidens vestlige litteratur. Den er fortsatt en av verdens mest oversatte og gjenopptrykte tekster, og har solgt over 75 millioner eksemplarer.

Hovedpersonen Holden Caulfield er i dag en av litteraturhistoriens mest kjente skikkelser, og boken har blitt et symbol på ungdomsopprør. Den er også kjent for å være boken Mark David Chapman hadde på seg da han ble arrestert for drapet på John Lennon i 1980.

The Catcher in the Rye er oversatt to ganger til norsk, først med tittelen Hver tar sin så får vi andre ingen i 1953, deretter med tittelen Redderen i ruget i 2005.

Salinger døde i 2010 , 91 år gammel.