Hopp til innhold

Ny outsider-figur fra Ambjørnsen

– Sune er i likhet med meg en drømmer, og har voldsomme visjoner, sier Ingvar Ambjørnsen om hovedpersonen i den nye boken «Natten drømmer om dagen».

Ingvar Ambjørnsen

– Nå ville jeg rett og slett skrive fra den norske skauen, forteller Ingvar Ambjørnsen, som er mest kjent som en urban forfatter med blant andre bøkene om «Elling».

Foto: Bokprogrammet / NRK

Mennesker som er outsidere er gjennomgående i Ingvar Ambjørnsens bøker. I sin nye roman «Natten drømmer om dagen» møter vi en hovedperson som ikke lenger orker å ha folk rundt seg hele tiden, og som er er lei kravene som samfunnet stiller. Han orker rett og slett ikke mer, og rømmer ut i skogen.

Føler seg annerledes

Boken forteller om hva 40-åringen Sune driver med ute i skogen, etter å ha stukket av fra kone og barn en høstdag i september. Han føler seg som en annerledes person, tenker forfatteren.

– Han hadde nok vært lykkelig om han fikk være i fred, sier Ingvar Ambjørnsen til Bokprogrammet .

Men vi får ikke vite hvorfor Sune egentlig velger å gjøre dette.

– Jeg vil aldri vite alt om mine figurer. Det var slik med «Elling»-bøkene da de ble filmet og dramatisert også. For eksempel fikk jeg veldig mange spørsmål om jeg syntes Per Christian Ellefsen passet til mitt bilde av Elling. Jeg har jo aldri sett Elling selv, bare vært inne i hodet hans, sier Ingvar Ambjørnsen.

Filmen Elling

Fra innspillingen av filmen 'Elling', i en bakgård på Frogner i Oslo. Filmen er basert på Ambjørnsens sukessromanen 'Brødre i blodet'. Her er skuespillerne på settet, fra v. Per Christian Ellefsen som Elling og Sven Nordin som Kjell-Bjarne.

Foto: Borgen, Ørn E. / NTB scanpix

Lever av hyttebrekk

Sune begynner å leve av å gjøre hyttebrekk i Norge.

Ingvar Ambjørnsen bor i Hamburg i Tyskland. Det var her han kom på ideen til å skrive om Sune som begynner å leve slik.

– I Tyskland er det mange som lever på denne måten, altså som hopper av. Det er mange som vil ha så lite med storsamfunnet å gjøre som mulig, påpeker Ambjørnsen.

Forfatteren ville likevel ikke legge fortellingen om Sune til Tyskland, siden det er i Norge de store skogene finnes.

– På 80- og 90-tallet kjente jeg personer som levde sånn som Sune i lange perioder. Men i Tyskland er det bare park, ikke skog, så jeg ville skrive om norsk skog.

Derfor ble selve historien lagt til Norge.

Natten drømmer i dagen

– En gang jeg traff en gruppe slike vandrere som Sune, tenkte jeg 'hva gjør dere her, gutter? Dra til Norge. der står det en million tomme hytter med fulle frysere og venter på slike vandrere som dere', ler Ambjørnsen.

Foto: Cappelen Damm

Bort fra det urbane

– Men mange forbinder ikke deg spesielt med skog og natur. Har du egentlig peiling på dette?

– Jeg har vært mye i skogen som barn. Alle som er på min alder, og har vokst opp i Norge, har vokst opp med å gå på tur, være med i speideren og slikt. Så jeg har ganske god peiling.

– Husker du hvordan dette var da?

– Det er selve sanseinntrykkene som sitter. Du må vite hvordan det lukter når det er vått i skogen om høsten. Jeg husker i detalj hvordan det var. Sanseinntrykkene sitter veldig godt, sier Ingvar Ambjørnsen.

Se hele intervjuet med Ingvar Ambjørnsen i Bokprogrammet tirsdag kl. 21.30 på NRK2 direkte .

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.