Hopp til innhold

Ebøker på magnetkort får hard kritikk

Bokhandelkjeden Norli Libris' nye lesebrett blir sammenlignet med en «iPod med en kassettspiller teipet til baksiden.»

Twittermeldinger om Norlis Digikort

Den nye ebok-løsningen til Norli Libris fikk hard medfart i sosiale medier i helgen.

Foto: Fotomontasje: NRK/Twitter

Da nettstedet digi.no før helgen omtalte lanseringen av det norskutviklede lesebrettet Kibano , lot ikke reaksjonene vente på seg.

Diskusjonen gikk høyt på Twitter helgen gjennom, og mange var negative til nyvinningen.

– Norlis lesebrett er en iPod med en kassettspiller teipet til baksiden, skrev
astrofysiker og teknologientusiast Eirik Newth på bloggen sin .

Han har prøvd Digikort, og likte det dårlig. Når Norli Libris-kjeden først introduserer lesebrett med slik teknologi, må de fortsette å levere det en stund, mener han.

– Kommende generasjoner av lesebrett og nettbrett må jo også ha et hull i kredittkortstørrelse på baksiden, så brukerne kan lese sine gamle Digikort-ebøker.

LES OGSÅ: - Kutt ut moms på ebøker!

– Direkte uredelig

Øyvind Solstad er kommunikasjonsrådgiver i Carat, og har liten tro på at fysiske Digikort er en løsning for fremtiden.

– Jeg synes det er direkte uredelig å tilby kundene en teknologi som høyst sannsynlig ikke vil kunne brukes om tre år, og som bare deres butikk vil selge, sier Solstad til NRK.no.

– Da vil jeg heller råde folk til å kjøpe bøker på papir, som sammenlignet med dette er en genial løsning.

Kibano-lesebrett fra Norli Libris

Kibano, Norli Libris' lesebrett, vil bli tilgjengelig i begynnelsen av desember.

Foto: Norli Libris / Fotomontasje: NRK

LES OGSÅ: - Forlagene presser opp prisene på ebøker

Caroline Heitmann, som leder Norli Libris e-handelsavdeling, er tydelig på at det ikke finnes noen garantier for hvor lenge Digikortene vil eksistere.

Caroline Heitmann

Caroline Heitmann er leder for Norli Libris e-handelsavdeling.

Foto: Christine Heitmann

– Videokassetten forvant, CDen er i ferd med å forsvinne, og det er heller ikke sikkert at det vi produserer nå kommer til å vare i en evighet. Men for mange brukergrupper kan dette være en måte å komme i gang med e-bøker på. Lesebrettet kommer uansett til å være nyttig for de som ønsker å laste ned bøker.

Digikortene er bare et tilleggstilbud som tilbys på Kibano-lesebrettet, forklarer hun.

– Det er ikke e-bøker på Digikort som er hovedproduktet vårt. Først og fremst er det en onlinebutikk på lesebrettet, hvor det er mulig å laste ned norske, svenske og engelske e-bøker rett til lesebrettet.

– Fra start, eller like etter start, vil vi tilby omtrent 200.000 bøker til nedlasting. Det tilbys også lydbøker på Digikort. Digikortbøkene blir sånt sett bare en tilleggsfunksjon, sier hun til NRK.no.

LES OGSÅ: Er du klar for appbøker?

Suksess med lydbøker

Øyvind Solstad

Kommunikasjonsrådgiver Øyvind Solstad hos Carat Media.

Lesebrettet forventes å være tilgjengelig i alle Norli og Libris-butikker tidlig i desember, og vil ha introduksjonspris 1499 kroner.

– Dette er en litt annerledes strategi som vi har tenkt grundig gjennom. En av grunnene til at vi nå velger å satse på denne løsningen er at lydbøker på Digikort har vært en stor suksess, og da så vi på muligheten for å selge e-bøker i tillegg, forteller Heitmann.

Hun viser til et salg på om lag 50.000 såkalte Digispillere, det vil si spillere som man kan avspille lydbøker på Digikort på.

Øyvind Solstad hos Carat tviler på at suksess med Digispillere kan overføres til e-bøker på det samme formatet.

– Når man kjøper en slik lydbok så får man med spilleren. For Kibano lesebrettet må man derimot ut med 1500 kroner, sier Solstad.

– Amazon selger flere ebøker enn papirbøker nå, fordi det er så enkelt: Ett klikk, så har jeg kjøpt boken, fordi kredittkortinformasjonen min ligger lagret der.

Norli Libris kommer i første omgang til å tilby Digikort med norske titler fra forlagene Aschehoug, Gyldendal og Juritzen.

LES OGSÅ: Ebokavtale i boks

Ikke for teknonerdene

– Dette koker ned til er at forlagene fortsatt tjener alt for mye penger på at folk går i bokhandelen og kjøper fysiske bøker. Ebøker på Digikort virker som et utilslørt forsøk på å få folk til å fortsette gå i bokhandelen, slik at de får mersalg, mener Øyvind Solstad.

Eirik Newth

Blogger og teknologientusiast Eirik Newth er skeptisk til Norli Libris' løsning med ebøker på fysiske magnetkort.

Foto: Morten Holm / SCANPIX

Det viktigste for bokbransjen nå er å få norske boklesere over på en digital løsning, og dette er ikke veien å gå, mener Solstad.

Dette er Caroline Heitmann sterkt uenig i.

– Vi tror at flere etter hvert vil komme i gang med nedlasting av e-bøker, dersom de får mulighet til å bruke en løsning som er enklere først.

– Det er kvinner over førti som kjøper bøker. Noen er racere på data, andre vet ikke hvordan de slår på videospilleren. Vi lager en løsning som er så enkel at vi fjerner alle hindringer mot å ta lesebrettet i bruk, forklarer hun.

– Mange har sagt at hvis folk vil ha et fysisk produkt, så kan de kjøpe papirbøker?

– Ja, men lesebrett gir mange fordeler, for eksempel at det er lett å ha med seg bøker overalt, de gir en mer behagelig leseopplevelse, mulighet til å justere skriftstørrelse og så videre.

– Det viktigste er at folk kan lese e-bøker der de ønsker. Om det er på iPad eller andre nettbrett, smarttelefoner, PC eller lesebrett. Vi skal ha løsninger som dekker alle behov. Vi har fortsatt en vei å gå før totaltilbudet er der det skal være, konkluderer hun.

LES OGSÅ: Selger flere ebøker enn papirbøker

Momsfritak for Digikort-bøker

E-bøker har ikke momsfritak i Norge i dag, siden det regnes som en tjeneste og ikke en vare. Men siden Digikortet er en fysisk vare, så vil de, i likhet med papirbøkene, være unntatt moms.

– Prisen på en Digikortbok blir omtrent det samme som for en nedlastbar e-bok. Grunnen er at det koster mye å produsere disse kortene, og disse kostnadene må dekkes, forklarer Heitmann.

Prisen på en ebok vil foreløpig ligge på rundt 250 kroner.

Om den massive kritikken på Twitter og i bloggosfæren, sier hun:

– Det har vært veldig mye humor, men vi har også fått mange konstruktive spørsmål og mange ideer. Mange debattanter har vært lite konstruktive. Noen av de ivrigste kritikerne har snudd etter at vi har fått forklart hva dette egentlig er, forteller Caroline Heitmann til NRK.no.

Oppdatering 22.11: Caroline Heitmann presiserer at Norli Libris «ser på backup-løsninger for digikortet, slik at e-bøkene skal kunne leses på andre typer enheter.» Hun sier også at «ulempen med at kortene er knyttet til en hardware, er det fullt mulig å fjerne helt.»

LES OGSÅ: Lesebrettet er den nye bokhyllen

LES OGSÅ: - Ny versjon av Bokskya til våren

Kunne du tenke deg å kjøpe ebok på et fysisk Digikort til ditt lesebrett? Hva synes du om løsningen? Si din mening i kommentarfeltet!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.