Hopp til innhold

– Det seksuelle blikket har blitt det normale

Lina Wolff skrev roman om #metoo-problematikken allerede i 2016. Nå er boken ute på norsk.

Den svenske forfatteren Lina Wolff

Lina Wolff slo for alvor gjennom som forfatter med romanen «De polyglotte elskerne» i 2016. Samme året ble hun tildelt Sveriges største litteraturpris – Augustprisen.

Foto: Stina Stjernkvist / Tt / NTB scanpix

Lina Wolff så det komme, lenge før den etter hvert så beryktede emneknaggen dukket opp i sosiale medier i fjor høst.

I romanen hennes «De polyglotte elskerne» tar hun opp flere maktforhold mellom mann og kvinne som fører til seksuelle overgrep. Hun ga ut boken i 2016, ett år før #metoo slo ned som et jordskjelv i hjemlandet Sverige.

NRKs litteraturkritiker Knut Hoem orket ikke vente på oversettelsen og anmeldte «De polyglotte elskerne» på originalspråket i januar 2017.

– Den boka «fucka» med hodet mitt, sier Hoem som nå også har lest den norske oversettelsen.

Det seksuelle blikket

Wolff mener all trakasseringen som #metoo-aksjonen hittil har løftet opp, bare er reaksjonen på en overoppheting over tid.

– Det seksuelle blikket har blitt det normale, også i relasjoner der det ikke hører hjemme, sier hun til NRK i forbindelse med litteraturprogrammet Åpen Bok.

Det mannlige blikket, menn som underkjenner kvinner som tenkende individer og kun etter hvor tiltrekkende de er, opptar forfatteren. Men det er ikke løst i en håndvending å forandre. Wolff erkjenner at dobbeltheten i vår seksuelle natur kompliserer det hele.

– Vi er seksuelle skapninger, men vi er også åndelige, og jeg tror det handler om å finne balanse. #metoo er et uttrykk for at noe har gått over styr, at vi har overseksualisert blikket vårt og oss selv, på bekostning av noe annet.

Bare starten

Wolff er tydelig på at hun ikke ønsker å moralisere i boken, men heller «holde opp et speil og vise hvordan det er».

De polyglotte elskerne

Polyglotte betyr «flerspråklige». Wolff skrev tittelen før hun skrev boka. – Bare det faktumet at vi kan kommunisere med hverandre er et lite mirakel, med tanke på hvor ulike konnotasjoner vi har for ulike ord, sier forfatteren.

Foto: EXIL DESIGN / Forlaget Oktober

– Hovedoppgaven som forfatter er ikke å løse mange problem, men å få de til å komme opp til overflaten, sier hun.

Wolff mener #metoo har hatt den samme oppgaven – å løfte opp et allerede eksiterende problem. Og til de som skulle tro at kampanjen snart er på hell, har forfatteren følgende beskjed:

– Vi har bare så vidt begynt å virvle opp grums, mye gjenstår. På sikt blir det umulig for noen å hevde at man ikke trodde oppførselen sin kunne oppfattes som krenkende. Det vi til nå har sett er bare starten på en større forandring i samfunnet vårt, forklarer hun.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.