Hopp til innhold

Cash

Svenske Jens Lapidus har krimmesteren James Ellroy som forbilde. Hans første krim på norsk er medrivende og spennende på mer enn ett plan, men noen ny Ellroy har vi imidlertid ikke fått.

Den svenske forfatteren Jens Lapidus.

Den svenske advokaten og forfatteren Jens Lapidus (f. 1974) debuterte i 2006 med 'Snabba cash'. Hans andre bok 'Aldrig fucka upp' kom ut på svensk i mai i år.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Da kriminallitteraturen på det aller såreste trengte fornyelse for et par tiår siden, dukket James Ellroy opp og åpnet for nye tilnærminger og et annet og særegent språk. De fire bøkene om Los Angeles på 40- og 50-tallet var de som for alvor etablerte Ellroy som betydelig amerikansk samtidsforfatter: "Black Dahlia", "The Big Nowhere", "LA Confidential" og "White Jazz".

Nå har Ellroy fått sin våpendrager i Norden, der den unge svensk Jens Lapidus er i gang med en trilogi kalt Stockholm Noir. To av bøkene er ute på svensk, den første på norsk heter altså "Cash".

Jens Lapidus: Cash. Cappelen Damm 2008

Jens Lapidus: Cash. Oversatt av Inge Ulrik Gundersen. Cappelen Damm 2008

Foto: dostoa

Stockholms underverden

Mrado er høyt oppe i jugge-mafiaen (der ”jugge” er utlagt jugoslav), en serber på steroider, en jernpumpende voldsmann, torpedo, et skremsel, balkankrigsveteran, men også skilt pappa til ei lita jente han elsker over alt annet.

Jorge er chilener, oppvokst i innvandrerforstaden, har ikke hatt for mange sjanser, kan én ting; kokain. I betydningen salg og distribusjon. Han rømmer fra høysikkerheten i Østeråker-fengselet, greier seg unna politiet, men ikke unna Mrado. Jorge drives av hevn og gjør det snart stort.

Den tredje hovedfiguren er JW. En ung student med arbeiderklassebakgrunn lenger nordfra, men med to ambisjon; å bli en av de virkelig glatte gutta i sosse- og festmiljøet på Stureplan og finne søsteren som forsvant. Han lever et dobbeltliv som pirat-taxisjåfør og etter hvert kokaindealer.

Hekta på Ellroy

En Ellroy-fan trenger ikke lese intervjuer med Jens Lapidus eller sitatet foran i boken for å skjønne at mannen er stor ellroyfan, for ikke å si ellroywannabe. Ja; Cash kan langt på vei leses som en ren Ellroy-hyllest. Inspirasjonen står ut av teksten fra første side og gjør det vanskelig å kommentere dette arbeidet uten samtidig å spørre: Har Lapidus lykkes i denne delen av prosjektet? Dernest; hvor vellykket er boken på egne bein?

Det første spørsmålet må nok besvares med et tja. Ellroys korthogde, adrenalindrevne, nesten maniske prosa er ikke lett å praktisere. Lapidus lykkes i blant, men faller ut av det nesten like ofte. I tilnærmingen til karakterene er han imidlertid nærmere, og det er bra. Hele mennesker, med hele liv, hele holdningssett og sammensatt følelsesliv løfter dette action-kjøret opp over det banale. Rått, fort, med kynisme tett som hagel, rastløst og omskiftelig. Dette fungerer og får leseren til å henge på.

At Jens Lapidus gjør krav på å gi et realistisk bilde av kriminalitetens Stockholm – og skriver såpass at man fristes til å tro ham – er den viktigste grunnen til at "Cash" vakte debatt i Sverige.

"Cash" er medrivende krim og; spennende på mer enn ett plan. I partier er den også velskrevet. Noen ny Ellroy har vi imidlertid ikke fått. Til det er Lapidus for opptatt av å ligne sitt forbilde.

Kulturstrøm

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm