Hopp til innhold

– Boken har vært en flott ventil

Skarpe tenner, skjeletter og nakne kropper. Den kontroversielle kunstneren Vanessa Baird har gått løs på et tysk folkeeventyr, og resultatet er den nye barneboken Ulven og reven.

Det er nesten ingen lyd å høre og ingen mennesker å se der NRK.no møter Vanessa Baird, inne i kunstnerens midlertidige atelier i det terrorrammede bygget i Møllergata 19.

Stillheten er kjærkommen for en som de siste månedene har stått midt i en mediestorm.

Illustrerer Brødrene Grimm-eventyr

Vanessa Baird

Den siste delen av Vanessa Bairds verk til det nye regjeringskvartalet skal henges opp i Kulturrådets nye lokaler.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Bare en liten time tidligere var Baird omringet av journalister og fotografer under en pressekonferanse i lokalene til fagorganet KORO (Kunst i offentlig rom). Den langvarige striden rundt kunstverket som hun laget til det nye regjeringskvartalet endte denne formiddagen med en midlertidig løsning .

I atelieret jobber hun fortsatt på det siste av de tre monumentale og kontroversielle veggmaleriene.

Men det er noe annet her: en rekke tegninger som henger ved siden av hverandre; av en rev og en ulv med skarpe tenner og glødende øyne i et mørkt landskap fylt av knokler, hodeskaller, nakne kropper og tomme flasker.

Slik har Baird sett for seg Brødrene Grimm-eventyret Ulven og reven, og hennes versjon av fortellingen kommer i disse dager ut som bok.

– Jeg begynte å jobbe med dette for nesten tre år siden, men så fikk jeg den jobben (i regjeringskvartalet, journ.anm.) og hadde en kjempelang opphold. Helt til i fjor vinter, når det ble for kaldt å male her nede. Da tenkte jeg at jeg måtte få ferdig boken.

– Ga mersmak

Noen av figurene i Ulven og reven finnes også i et av maleriene som henger i Helsedepartementets og Landbruksdepartementets felles presserom, «Lyset forsvinner – bare vi lukker øynene», som den store grå ulven og en sykelig versjon av Rødhette.

Fra maleriet «Lyset forsvinner- bare vi lukker øynene» av Vanessa Baird.

Fra maleriet «Lyset forsvinner – bare vi lukker øynene» av Vanessa Baird. Disse to figurene finnes også i kunstnerens nye barnebok.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Jeg har alltid tatt ting fra bøker før og bare dyttet dem lenger inn i en eller annen sammenheng eller kontekst. Det kalles å adoptere, tror jeg, det høres bedre ut enn å rane og stjele, sier kunstneren.

Dette er ikke Bairds første bok. I 2010 ga hun ut billedboken for voksne You can't keep a good rabbit down. Det ga mersmak.

– Da jeg fikk forespørsel om å gjøre den jobben i det nye regjeringsbygget så tenkte jeg, ok, det er tre år, kanskje to og et halvt, hvor jeg forsvinner under jorden og bare gjør det. Det er ulempen med å drive med så store prosjekter, at man binder seg veldig opp over tid. Det å lage tegninger går så mye fortere, jeg liker det.

Arbeidet med barneboken har gitt Baird en sårt trengt avkobling.

– Den har vært en veldig flott ventil, helt klart. Men det var bra å få den ferdig.

Fortelling om grådighet

Baird har alltid vært glad i eventyr («jeg vet ikke om noen som leser det bedre enn min gamle mor», forteller hun), og de siste årene har hun også lest det for sine tre barn på ni, elleve og tretten. Brødrene Grimm har lenge vært favoritter.

Det hadde seg slik, at en dag da de gikk sammen gjennom skogen, sa ulven: «Rødrev, skaff meg noe å ete, ellers eter jeg deg.»

Reven svarte: «Jeg vet om en bondegård der de har et par små lam, hvis du vil, så kan vi hente oss et.»

(...)

Ulven åt opp lammet, men var ikke tilfreds med det, den ville ha det andre også, og gikk for å hente det. Men siden ulven var så klønete, hørte sauemoren den og begynte å skrike og breke så forferdelig at bondefolket kom løpende til. Da fant de ulven og slo den helseløs, så den kom hinkende og hylende tilbake til reven.

Brødrene Grimms «Ulven og reven» / Oversatt av Cis-Doris Andreassen og illustrert av Vanessa Baird

– Det er noen av eventyrene som jeg synes er helt fantastiske og helt underlige.

– Rett etter at jeg hadde lest Ulven og reven, tenkte jeg at det var et veldig fint eventyr. Det handler om grådighet og den ene blir slått i hjel.

Grusomheten i Brødrene Grimms eventyr står i stil med Bairds kunstneriske uttrykk.

– Det er ofte et tragisk utfall på disse eventyrene. Det går bare ikke bra, det blir bare fælt. Jeg synes det er helt ubetalelig når ting ikke går opp helt. Det er de gangene man ler, når ting faller sammen, sier hun.

For sine egne barn sier Baird at hun leser alt de trekker ut av bokhylla.

– Men det er ting som er så ubeskrivelig kjedelig at det er umulig å komme videre. Det er fælt å si det, men jeg sitter og sliter meg gjennom ting som Doktor Proktor og sånn. Jeg synes det er ulidelig, det er så mye mas, så mye påfunn. Det er ikke noe saft i det, det er bare støy.

Kunstneren fylte nylig femti år, og sier at hun har lyst til å lage flere bøker.

– Det er et veldig appellerende format akkurat nå. Tenk å lage korte, bitte små bøker, lage flere i en serie og bare dytte dem ut. Det hadde vært fint å gjøre det. Det er dit jeg skal; små formater, små opplag, noe helt annet.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.