Hopp til innhold

Boikotter merinoull

Dansk motebransje boikotter merinoull fra skamferte australske lam. Nå vil de ha en europeisk merkeordning som sikrer at dyra som leverer materiale til klesbransjen ikke blir mishandlet.

Boikott av merinoull

Boikotter: Danmark er OECDs 9. største eksportør av klær og eksportere tre ganger så mye moteklær som svenskene. Innrammet: Merino-lam med flådd bakpart.

Foto: Montasje

Dansk motebransje er en gigantindustri – og størst i Skandinavia.

Merinolam i Austraila flåes av bakparten

Mulesing er kirurgisk fjerning av hudstykker rundt sauens haleparti. Det utføres uten bedøvelse.

Etter avsløringen om at levende merino-lam får bakparten flådd av uten bedøvelse, har danskene nå iverksatt en boikott av merinoull fra Australske lam.

Den virker allerede:

I neste måned reiser sauebøndene den lange veien fra Australia til

Danmark for å forsikre motebransjen om at de vil forbedre seg. Men motebransjen vil stille strenge krav, forteller direktør for Dansk Mote Institutt, Eva Kruse.
- Som menneske og forbruker er jeg rystet. Hvordan kan mennesker være så motbydelige, spør direktøren.

Utdatert metode

Det var svensk TV4 som nylig avslørte mishandlingen. Store kjøttstykker blir flådd av bakparten - uten bedøvelse - for å hindre angrep av fluer som kan komme til å legge larveegg i lammet.

Beskjæringen regnes som den aller mest smertefulle inngrep som rutinemessig utføres mot dagens husdyr.

Metoden oppstod på 1930-tallet, før viktige medikamenter som antibiotika ble oppdaget. I andre land bruker man nå medisiner, men australierne har fortsatt å bruke disse foreldete metodene.

Motedirektøren påpeker at det er mange andre måter å angripe problemene med flueangrep på.

-Det er dette vi nå skal ha iverksatt, sier hun til NRK.

Har stoppet innkjøp fra Australia

- Foreløpig har bransjen stoppet innkjøp av merinoull med mindre den er sertifisert. Samtidig undersøker de markedet for økologisk merinoull som er uten muelsing og kjemikaliebad, forteller Kruse.

Australierne frykter for markedet sitt etter avsløringene som er vist i både i svensk og dansk tv.

Svenske Hennes & Mauritz har allerede varslet boikott. Og når den tunge danske moteindustrien kommer, blir det alvor for de australske sauebøndene.

På kampanjetur

-De er på kampanjetur for å bevare kunder og kommer hit i april, forteller Kruse. - De har lovet at de fra og med i sommer skal sertifisere ullen sin. Vi vil undersøke dette nøye og se på hva som ligger i denne kontrollen før vi vil godta den, forsikrer Kruse.

Merke mot dyremishandling

Australia er verdens største leverandør av merinoull med 50-90 prosent av markedet.

Merinoullen er spesielt myk, den klør ikke og brukes derfor i stort omfang, blant annet i barneklær og undertøy.

Dansk moteinstitutt, som organiserer hele den danske motebransjen, jobber nå langsiktig med saken, og vil ha på plass en internasjonal merkeordning som kan sikre at klesplagg ikke er basert på dyreplageri.

Eva Kruse tror det vil ta tre til fem år før ordningen kan være på plass.

Lang tid

-Dessverre tar dette lang tid. Men vi vil helst ha en global merkeordning. Det er i hvert fall opplagt at den skal være nordisk i første omgang, og utvide seg til å være en EU-merkeordning etter hvert.

Mot slutten av måneden skal danskene fremme en internasjonal merinoull-boikott på et motemøte i Riga.

Ifølge Kruse er hele den danske motebransjen med, men danske Nyhedsavisen forteller at en produsent fortsetter som før:

"Det australske merinoullen utgjør en så stor del av verdensmarkedet, at vi ikke kan klare oss uten", sier direktør Carsten Madsen fra Clipper, en av Europas største bluseprodusenter til Nyhedsavisen.

Janus boikotter

Ved Janus tekstilfabrikk på vestlandet har de valgt å flytte innkjøpene av merinoull fra Australia til Sør-Afrika.

- Vår størrelse som innkjøper gjør at vårt nei betyr noe, sier markedsdirektør Arne Fonneland. Janus har laget undertøy siden 70-tallet, men har heller ikke hørt om mishandlingen før nå.

- Vi har fått henvendelser som viser at folk vil ha plagg som er etisk forsvarlig. For vår del blir garnet dyrere, men brorparten av den kostnaden tar vi nok selv, sier han.

Fonneland er positiv til en merkeordning, men viser til det allerede eksisterende økoteksmerke som skal sikre at produksjonen er gjort forsvarlig.

Øko-merket stiller imidlertid en rekke andre tilleggskrav om økologiske forutsetninger som skal være oppfylt.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters