Hopp til innhold

Bloggere kan fortsatt være anonyme

Internettets aktive skrivesjeler jubler etter EU-avgjørelse i går.

Blogging i Kina

I Kina: - Uten anonyme bloggere ville ikke saken om den forgiftede morsmelkserstatningen blitt kjent, sier bloggforsker Torill Mortensen.

Foto: Elizabeth Dalziel / Scanpix/AP

Torsdag ble det klart at Europaparlamentet går bort fra forslaget om at bloggere skal identifisere seg. I stedet oppfordres det til en åpen debatt om alle spørsmål knyttet til bloggmediet og hvilken status bloggere har.

- Fra ønsket om å regulere og sterkt avgrense bloggingen, så har de gått til den motsatte ytterligheten og sagt at dette er helt sentralt for ytringsfriheten, sier bloggforsker Torill Mortensen, 1. amanuensis ved Høgskolen i Volda.

Hun mener reaksjonene spesielt fra nettskribentene kan ha fått politikerne til å legge seg flate.

- Jeg kan tenke meg at det har ført til en debatt som har gjort at de har hentet inn mer informasjon om hva blogger er, hvem som bruker det og hva denne teknologien egentlig er. Det første forslaget stod jo frem som veldig kunnskapløst, sier hun.

- Ville ikke vært mulig

Den opprinnelige rapporten om mediesituasjonen i Europa, ført i pennen av Marianne Mikko, representant for sosialdemokratene i den europeiske kulturkomiteen slapp igjennom første avstemmingsrunde på vei mot plenum i EU-parlamentet. Den ville gjøre det lettere å finne avsenderen bak blogger og nettsteder.

Her hjemme har debatten rast fram til i går. En av landets mest kjente bloggere, Heidi Nordby Lunde, også kjent under pseudonymet VamPus, mener at det ville ha vært umulig å ta fra bloggerne muligheten til å opptre anonymt.

- Man kunne hoppet over på en amerikansk plattform for blogging, og alle seriøse og useriøse hadde bare flyttet seg dit, sier hun.

Kulturstrøm

 • Siri Storheim vant Likestillingsprisen

  Siri Storheim, hornist og masterstudent på Norges musikkhøgskole, tildeles Likestillingsprisen 2022 av Norsk Komponistforening. Prisen får hun for sitt bidrag til debatt om kjønnsbalanse og mangfold i de norske musikkinstitusjonene.

  Høsten 2022 skrev hun kronikk og debatterte at semesterplanen for høgskolens symfoniorkester kun består av mannlige komponister og dirigenter. Og at "På Norges Musikkhøgskule er det sannsynleg å gå ein heil grad utan å sjå ein kvinne eller ein person med minoritetsbakgrunn på dirigentpodiet."

  Prisen ble delt ut under KORKs konsert i Store Studio torsdag 2. februar, som du kan høre i NRK Radio her

  Musikkhøgskolens rektor, Astrid Kvalbein, fikk selv Likestillingsprisen i 2018 mens hun jobbet ved Universitetet i Oslo.

  Siri Storheim tildeles Likestillingsprisen 2022 av Norsk Komponistforening. Hun er hornist og tidligere studentutvalgsleder ved Norges musikkhøgskole.
  Foto: Alexander Henshaw
 • Australia dropper kong Charles på pengesedlene

  Australias sentralbank sier at de vil fjerne den britiske monarken fra pengesedlene sine.

  Fram til nå har avdøde dronning Elizabeth prydet femdollarseddelen i Australia, siden landet har den britiske monarken som statsoverhode.

  Hun skal ikke erstattes av sin etterfølger kong Charles.

  I stedet for monarken skal femdollarseddelen få et motiv som hedrer urfolkets kultur og historie.

  Sentralbanken og regjeringen har blitt enige om at ingen av landets nye dollarsedler vil ha en britisk monark som motiv.

  Den venstre-orienterte regjeringen ønsker at Australia på sikt skal bli en republikk.

  Landet holdt en en folkeavstemning om dette i 1999, da tapte den republikanske siden med knapp margin.

  Storbritannias kong Charles III
  Foto: Jack Hill / AP