Blogger spilte esel, kom i fengsel

To bloggere er fengslet for å drive gjøn med myndighetene i Aserbadsjans innkjøp av tyske esler.

De aserbadsjanske bloggerne Adnan Hajizade (26) og Emil Milli (30) er dømt til fengsel i to år for pøbelstreker og oppvigleri i forbindelse med et basketak på en kafé.

Selv mener de den egentlige årsaken til dommen er deres kritikk av statens innkjøp av to tyske esler for over 220 000 kroner stykket, skriver Politiken og en rekke andre medier.

I en video (se ovenfor) de har publisert på Youtube raljerer de over eselkjøpet og kaller inn til en pressekonferanse for å «hylle» statens innkjøp av esler og hvordan dette høyner intelligensnivået i regimet.

I hovedrollen finner vi eselet «Heinz », spilt av Emil Milli, som legger ut om hvor godt det er å være esel i Aserbadsjan og at hans spesielle egenskaper veier opp prisen.

Videoen oppfattes visstnok som spesielt fornærmende fordi esel brukes som skjellsord og representerer overlegen dumhet i Aserbadsjan og det øvrig Kaukasus.

– Hvitvasking av oljepenger

Adnan Hajizadehs far uttaler til CNN at handelen uten tvil dreier seg om hvitvasking av oljepenger.

Organisasjonen Reportere uten grenser, EU, USA og en rekke organisasjoner har fordømt arrestasjonen og mener det ikke var en rettferdig rettsak.

Det aserbadsjanske regimet er kjent for å slå ned på kritiske røster. Tidligere i år fikk journalisten Malahat Nasibova Raftoprisen for sin kamp for det frie ord i landet.

Både hun og familien trakasseres av myndighetene, som legger hindringer i veien for frie medier. Kritiske journalister risikerer fengsel og kan bli utsatt for en rekke overgrep.

Kulturstrøm

 • Banal, men nydelig popmusikk

  P3s musikkprodusent Ruben Gran anbefaler Taylor Swifts blodferske låt «Soon You’ll Get Better» i ukas musikkanbefalinger. Den amerikanske artisten slapp albumet «Lover» i dag. Det er hennes første på to år og har høstet gode kritikker fra blant annet Rolling Stone og Variety.

  FILE PHOTO: Taylor Swift performs at the iHeartRadio Wango Tango concert in Carson
  Foto: Mario Anzuoni / Reuters
 • Myhre skyver Nesbø ned frå toppen

  Linnéa Myhres fjerde roman «Meg, meg, meg» går rett inn på førsteplass på bestselgerlista for skjønnlitteratur. Jo Nesbøs «Kniv» rykker dermed ned på andreplass etter ti veker på toppen, melder Bok365. Les NRKs bokmelding av «Meg, meg, meg» her.

  Tiden Norsk Forlag åpner bokhøsten 2019.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Hardt og enkelt fra Vaular

  Det spørs om singelen blir en kioskvelter. Men til gjengjeld er dette en elegant drivende elektronisk beat med lekre detaljer hvorpå rapperen gjør det han gjør best. «To minutter» er en feit og ukomplisert raplåt. Det holder det, mener NRK P3s anmelder, og gir en femmer på terningen.

  Lars Vaular
  Foto: Sara Angelica Spilling