- Vi er Dagsrevyens onde fettere

Jørgen Strickert er glad for at folk ikke ligger med hverandre når de hører på Hallo i Uken. Bli med under innspillingen av dagens program!

Jørgen Strickert, Cathinka Rondan og Geir-Atle Johsen
Foto: NRK

Video nsps_upload_2010_2_19_14_46_40_2151.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet over for å se video!

- I begynnelsen var det mye angst og nervøsitet. Nå føler vi endelig at konseptet begynner å ta form, sier Jørgen Strickert, programleder for NRK P2s ukentlige satireprogram Hallo i Uken.

Sammen med Cathinka Rondan og "Uken"-veteran Geir-Atle Johnsen har han ledet det populære programmet helt siden Are Kalvø, Else Michelet og Espen Beranek Holm sjekket ut av studio i september.

Like mange lyttere som før

Mange faste lyttere var skeptiske da Strickert, Rondan og Johnsen gikk ombord og sjøsatte den "nye" Uken-skuta for fem måneder siden.

(Saken fortsetter under bildet)

Geir-Atle Johnsen og Cathinka Rondan

Innspillingsdagen begynner tidlig for Cathinka Rondan og Geir-Atle Johnsen. Allerede klokken seks er de på plass i studio.

Foto: Line Snekvik

Men de som trodde programmet skulle gå ad dundas med nye skippere ved roret, må tro om igjen. Ferske tall viser nemlig at lyttertallene er akkurat like gode som før.

- Personlig ønsket jeg fornyelsen velkommen. I det "gamle" Hallo i Uken-universet eksisterte det en overenskomst om at det fantes enkelte ting man ikke rørte ved. Sånn er det ikke nå. Vi tuller både med Kongo og Lomemannen. Programmet har blitt frekkere og mer vågalt, sier Geir-Atle Johnsen, som har vært involvert i Hallo i Uken siden 2000.

Produsent Cathinka Rondan utbroderer:

- En av skuespillerne våre kalte programmet for "Dagsrevyens onde fetter". Det syns jeg er en god betegnelse på hva Hallo i Uken skal være, sier Rondan.

Se video:

Video nsps_upload_2010_2_19_14_35_40_2149.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Jørgen Strickert på kubjellejakt inne på Radioteaterets rekvisittrom.

- Send inn tekster!

Å være fetteren til Dagsrevyen innebærer at Hallo i Uken-gjengen må være konstant oppdaterte på nyhetsbildet. Skjer det for eksempel noe helt spesielt lørdag morgen, er det bare å kaste seg rundt og lage et innslag til sendingen som skal på lufta klokka 15.03. Selve innspillingen finner sted på fredag. Da møtes redaksjonen allerede klokken 06.00 for å se på de siste tekstene og skrive ferdig manus. Skuespillerne kommer halv ni, og derfra går det slag i slag:

- Noen ganger er vi ferdige klokka ni, andre ganger sitter vi til halv to, forklarer Rondan.

Hør: Radioarkiv med tidligere "Hallo i Uken"-sendinger

De tre har en velfylt stall med tekstforfattere som leverer tekster til redaksjonen hver uke.

- Men vi vil gjerne ha flere! Det er bare å sende inn tekster. Alle får tilbakemelding, og de som får teksten sin på lufta får selvsagt betalt for det, sier Rondan, som spesielt oppfordrer kvinner til å kaste seg over tastaturet.

(Saken fortsetter under bildet)

Manus fra Hallo i Uken

Hallo i Uken-redaksjonen holder seg med rundt 20 faste tekstforfattere.

Foto: Line Snekvik/NRK

Nøyaktig hva som utgjør en god, satirisk tekst er ingen enkel sak å definere, mener Strickert:

- Dette er noe vi i redaksjonen diskuterer hele tiden, men første bud er at det må være morsomt. Og så må det være relevant og interessant, ikke bare handle om kroppsfasong, hårfarge og sånne morsomme ting, forklarer trønderen, som også skriver mye av programinnholdet selv.

Han legger lakonisk til:

- Noen ganger treffer vi, andre ganger bommer vi.

(Saken fortsetter under bildet)

Cathinka Rondan og Jørgen Strickert i studio

Produsent Cathinka Rondan og programleder Jørgen Strickert studerer manuset før innspilling. - Det forandrer seg hele tiden, forteller de to.

Foto: Line Snekvik

Dersom en såkalt skivebom blir sendt på lufta, tar det ikke lang tid før redaksjonen mottar tilbakemeldinger fra lytterne.

- Vi får masse tilbakemeldinger hele tiden. Ofte mottar vi muntre ord, andre ganger hører vi fra folk som skulle ønske vi ikke fantes. Jeg er litt overrasket over hvor mye juling man får ved å være med i et radioprogram, ler Strickert, som legger til at lytternes engasjement tross alt er noe han setter stor pris på:

- P2 har kvalitetslyttere som bryr seg om kvaliteten på innholdet. Vi lager ikke et program som folk hører på mens de vasker opp eller ligger med hverandre. De følger med på det som blir sagt, understreker Strickert.

- Hvor lenge skal dere holde på?

- Vi har skrevet under på en 20-årskontrakt, så vidt jeg husker. Vår store mor Else Michelet holdt jo faktisk på så lenge. Nei, vet du hva, jeg tenker vi sier at målet er neste lørdag klokka 15.03. Det får holde.

Kulturstrøm

 • Norsk arkitektur massenominert

  Sju norske arkitektbyråer er nominert til 15 priser på World Architecture Festival 2018. – Dette er helt uten sidestykke, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA). Han sier det bekrefter den store internasjonale interessen for norsk arkitektur nå. Vinnerne vil bli kåret under festivalen som finner sted i Amsterdam i november. – Norsk arkitektur skaper inkluderende og bærekraftige bygninger. Denne anerkjennelsen viser at vi er på rett vei, sier kulturminister Trine Skei Grande til DOGA.

  Deichmanske hovedbibliotek
  Foto: Lund Hagem arkitekter
 • Stephen King selger manus for 1$

  Studenter på en filmskole i Wales fikk lov av skrekkforfatter Stephen King å bruke en novelle fra samlingen «Just After Sunset», skriver SVT. King har sluppet flere manus til veldedige formål. Nå jobber en 14- og en 16-åring med å lage manus av novellen «Stationary Ride». Filmen fra Blanenau Gwent Film Academy skal være ferdig i 2019.

  CORRECTION Books Edgar Awards Stephen King
  Foto: Steven Speliotis / NTB Tema
 • Pink til Norge

  Den amerikanske artisten Pink stopper i Norge i den pågående verdensturneen «Beautiful Trauma World Tour 2019» som startet i Phoenix i mars. Den 5. august 2019 holder hun konsert i Telenor Arena på Fornebu. Siden debuten i 2000 har Pink sluppet sju studioalbum, et samlealbum, solgt over 57 millioner album. Hun har hatt 15 topp-ti-singler på Billboard Hot 100, inkludert fire første plasser. (NTB)

  Pink
  Foto: Promo

Flere kulturnyheter