Hopp til innhold

Bjørnstad nominert til britisk prestisjepris

Ketil Bjørnstad er den eneste forfatteren fra Norden som er nominert til britisk prestisjepris.

Ketil Bjørnstad 2009

Ketil Bjørnstad kan bli den andre norske vinneren av Independent Foreign Fiction Prize.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Med romanen «Til musikken» kan musikeren og forfatteren Ketil Bjørnstad stikke av men den prestisjetunge Independent Foreign Fiction Prize for beste skjønnlitterære bok oversatt til engelsk og publisert i Storbritannia i 2009. Han er en av 15 nominerte i den foreløpige langlisten.

Han er også den eneste nordiske forfatteren som er nominert, melder bransjemagasinet Bok og Samfunn.

Les: Sjekk nettsiden til Bok og Samfunn

– Mangler tyngde og dybde

Til musikken ble utgitt i Norge i 2004, og fikk varierende kritikk av NRKs anmelder Knut Hoem.

– «Til musikken» er både en generasjonsroman, en kunstnerroman og en dannelsesroman. Ketil Bjørnstad har skrevet en troverdig, underholdende, lett og ledig roman. Det er fint, bevares, men romanen lider under mangel på tyngde og dybde. Kunstopplevelsen uteblir.

Les: NRKs anmeldelse av "Til musikken"

Norsk vinner i 2006

Langlisten til Independent Foreign Fiction Prize inneholder forfattere fra hele verden, der en tredjedel av bøkene er skrevet av ikke-vestlige forfattere. For første gang finner vi tre arabisk-språklige forfattere på listen: Bahaa Taher fra Egypt, Hassan Blasim fra Irak og Elias Khoury fra Libanon.

Les: Her er alle de 15 nominerte

Independent Foreign Fiction Prize deles ut årlig og ble i 2006 vunnet av Per Petterson for «Ut og stjæle hester». Han er foreløpig den første og eneste norske forfatteren som har vunnet prisen.

Langlisten blir kortet ned

«Til musikken», som på engelsk heter «To Music», er oversatt til engelsk av Deborah Dawkin og Erik Skuggevik.

I midten av april vil juryen redusere langlisten på 15 nominerte ned til seks titler. Tiden vil vise om Bjørnstad kommer med i det endelige finaleheatet.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.