Hopp til innhold

Bildebokpris til «Kumatpakkene»

– En bildebok som fungerer usedvanlig godt, sier Boktilsynets anmelder Anne Kristin Lande om prisvinnerboken av Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig.

Boka Kumatpakkene
Foto: Cappelen Damm

Kulturdepartementets bildebokpris gikk i år ikke bare til én bok, men til en hel serie, skapt av forfatteren Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig, som deler prisen på 45.000 kroner.

Prisen fikk de for bøkene om reven og grisungen: «Kumatpakkene» fra 2005, «Kafé Haletippen» (2001), «Værhårene» (2002), «Rebusløpet» (2003), og «Konglesugeren» (2004).

Velfortjent pris

– Det er sjelden at noen prises for en hel serie, sier Boktilsynets barnebokanmelder Anne Kristin Lande.

– På stående fot kan jeg bare komme på Thorbjørn Egner på 70-tallet. Men både Tor Åge Bringsværd og Torill Thorstad Hauger har fått spesialpris tidligere for sine bildebokserier.

Boktilsynet henter frem den siste av bøkene som ble premiert, nemlig «Kumatpakkene». Men hva er en kumatpakke?

– Jeg lurte litt på det, men det er altså det som jeg kaller dinosauregg og andre kaller traktoregg, nemlig de store hvite klumpene som ligger innpakket på de fleste norske jorder. Vanlige kuer får maten sin fra bonden - Kua i denne historien har to små venner - Reven og Grisungen, som lager klar matpakker til vinteren kommer. Men så en dag er matpakkene borte. Hvem kan ha stjålet dem?

Tekst og bilder i samspill

Det blir en liten detektivhistorie av boken, for kanskje er det andre kuer som har stjålet maten, eller kan det være rom-vesener? Det viser seg å være noen store fugler, av en art som snart vil være utdødd fordi de selv ikke kan legge egg. De vil forsøke å få eget avkom ved å ruge ut de stjålne eggene. Alt ender godt - og fuglene får til og med lagt et eget egg.

Men hva gjør dette til en god bildebok - bortsett fra at den er original og underholdende?

– Som bildebok er den veldig flott fordi tekst og bilder utfyller hverandre. Enkeltdeler, som for eksempel beskrivelsen av de ulike figurene, kan virke litt lite underbygget i teksten, men så kommer svar og karaktertrekk til uttrykk i tegningene, sier Anne Kristin Lande, som har stor sans for tegningene i boken:

– Per Dybvigs tegninger er skisseaktige, de kan se slurvete ut, men det er de ikke. Dette er svært bevisst gjort. Til å begynne med kan de virke bleke i farvetonene, men de blir mer farvesterke for hver gang jeg leser dem, og det er ingen dårlig kvalitet.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.