Hopp til innhold

Bevegelse er helse!

Petter Green er en særdeles blid og godslig fyr fra Stjørdal. Med alderdommen har han erfart at trim og bevegelse fører med seg trivsel.

Petter Green
Foto: Andreas Lunnan / NRK

95-årige Petter Green poengterer med overbevisning.

- Jeg kan ikke fatte og begripe at folk flest ikke skjønner sitt eget beste. Alle vet at det er viktig å holde kroppen i noenlunde forfatning, men i praksis er det bare et bittelite fåtall som gjør noe med det. De fleste slenger seg i sofaen og propper i seg usunn mat mens de venter på at sykdommene skal poppe opp. Jeg synes dette er så fælt.

Petter Green er en særdeles blid og godslig fyr fra Stjørdal. Absolutt ingen masete livsstilprofet, men en mann som har lagt opp til et kontrollert levnet. Gjennom sin naturglede har han holdt fysikken i orden. Med alderdommen har han erfart den trivsel som trim og bevegelse fører med seg.

Petter Green blir intervjuet av Andreas Lunnan.
Foto: Olav Vikvang

I en alder av 95 er han fortsatt en viktig krumtapp i det lokale næringsliv: Han farter rundt i Stjørdal sentrum som bud for ymse oppdragsgivere, og vikarierer gjerne bak skranken hvis butikkpersonalet skulle bli plagsomt kaffetørst.

Petter – som har vært regnskapsmann, offiser, kurèr på skumle oppdrag under krigen – trives som den berømmelige plommen i en hendig leilighet i sentrum.

Steller huset selv, kommer og går når han vil. – Jeg ble enkemann med alene-ansvar for to småjenter for 56 år siden, så jeg tror jeg kan det meste om oppgavene i et hjem, smiler den gamle hedersmann.

Søndag 26. august er han gjest i SØLVSUPER. Her følger vi Petter i hverdagen, både under oppdrag og gjennom en prat over kaffekoppen. Og på sen ettermiddagstid går turen til idrettsanlegget. Det er terminfestet baneløp, og arrangøren synes det vil være gildt om Petter benytter anledningen til å sette verdensrekord på 3.000 meter i klassen 95-99 år.

- Det er nå ikke først og fremst verdensrekorder jeg er ute etter, da, sier Petter Green med et smil. – For meg er det viktigere å sette en flott og ny personlig rekord hver dag: Nemlig å oppleve at jeg aldri før har vært så gammel, og likevel har det så fint!!!

Kulturstrøm

  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP