NRK Meny
Normal

Berg, Øyvind

f. 1959. Bosatt på Lillehammer. Forfatter, dramatiker og skuespiller. Mangeårig medlem av teater-kompaniet Baktruppen. Mye av hans lyrikk er oversatt til tysk, engelsk og dansk.

Forfatteren Øyvind Berg
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Berg har mellomfag i filosofi og litteratur samt studier i egyptologi fra Universitetet i Bergen og Universitetet i Tromsø. Han har vært medlem av Forfatterforeningens litterære råd (1987-1988) og (1993-1996). Han har sittet i Kulturrådets ankenemnd for innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur. Fra 1997 var han kunstnerisk leder for Sigrid Undset-dagene, Norsk litteraturfestival.

Bibliografi

1982 Retninger (dikt)

1983 Paul Celan: Språk-gitter (gjendiktning)

1984 Barn er et hardt språk (dikt)

1985 Kenneth Patchen: En sky pornograf ser på verden(gjendiktning)

1985 Vitenskap for barn (dikt)

1986 Et foranskutt lyn (dikt)

1988 Totschweigetaktiken (dikt)

1989 Kjøter: en sosiodisé (skuespill)

1989 Ezra Pound: Metriske ruiner (gjendiktning)

1990 Lærestykker (prosa)

1991 Per Højholt: Dikt i utvalg (gjendiktning)

1992 Kunngjøring (dikt)

1993 Poe si tid (dikt)

1994 Et volum dikt 1982-1993

1995 Forskjellig (dikt)

1995 Heiner Müller: Wolokolamsker chaussè (gjendiktning)

1996 Paul Celan: Etterlatt (gjendiktning)

1997 Bak-truppens historier

1997 Kjærlighetc. (dikt)

1998 W. Shakespeare: Hamlet (gjendiktning)

1998 Nye linjer. 90-tallet i norsk lyrikk (red.)

1998 Tyven fra Brügge (dikt)

2000 Nede fortelling (dikt)

2003 Bertolt Brecht: Baal (gjendiktning)

2004 Chutzpah i måneskinn (essay)

2006 Olavers 2 og andre dikt (dikt)

Priser

1992 Oktoberprisen

1995 Brageprisen (lyrikk)

1999 Aschehougprisen

2000 Haldis Moren Vesaas-prisen

2002 Språklig samlings litteraturpris

2003 Hold Dampen Oppe-prisen

2003 Danse- og teatersentrums Scenekunstpris

 

Kulturstrøm

  • The Kids gjør comeback

    Popgruppa The Kids gjør comeback i januar 2019, 40 år etter oppstarten i 1979. Bandet med Dag Ingebrigtsen og Torstein Flakne i spissen hadde sin største hit med «Forelska i lærer'n». Nå skal de spille konsert igjen under Åre Live.

    Nylig gjenforente The Kids gjesta Nitimen fredag.
    Foto: Ola Nymo Trulsen / NRK
  • Gir ut bok om DAB-prosessen

    Knapt ett år etter at DAB tok over for det riksdekkende FM-nettet, gir PAX forlag ut en bok om prosessen. Boka er skrevet av journalist og forfatter Thor Viksveen, og tar ifølge forlaget for seg hvordan NRK og P4 tok grep om prosessen fra første dag, og om politikere som ikke skjønte hva de var med på. (NTB)

    DAB radio.
    Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
  • Aamot-statuetten til Iram Haq

    Regissør, skuespiller og manusforfatter Iram Haq (42) er tildelt Film & Kinos ærespris: Aamot-statuetten. Prisen er bransjeorganisasjonens høyeste utmerkelse innen norsk film og kinobransje eller norsk filmproduksjon.

    Iram Haq
    Foto: Lise Åserud / NTB scanpix