Hopp til innhold

Bent Hamer populær i Cannes

Den norske filmen «O' Horten» får strålende mottakelser i Cannes. - Det er klart dette gir en ekstra selvtillit som filmskaper, sier regissør Bent Hamer.

Bård Owe og Bent Hamer i Cannes

Skuespiller Bård Owe og Bent Hamer i Cannes.

Foto: Nils Gjerstad / Scanpix

- Jeg begynte dagen i dag med å bli intervjuet av L.A. Times. Siden har det gått i ett, sier Hamer.

Fjerde i Cannes

- Det er litt stress å gjøre så mange intervju på en dag, men samtidig ser jeg positivt på det. Folk liker filmen min og vil gjerne prate med meg om den. Det hadde jo vært langt verre hvis det var motsatt, sier han.

Hamer forteller at det er inspirerende at journalistene han snakker med i Cannes stort sett kjenner filmene hans godt.
- Vel, innimellom møter jeg også enkelte som spør hva min siste film handler om. Da har jeg mest lyst til å gå fra intervjuet.

Sandefjord-regissørens femte spillefilm er oppsiktsvekkende nok også hans fjerde som vises i Cannes. «O' Horten», som hadde norsk premiere i romjula, har blitt vist i sideprogrammet Un Certain Regard i Cannes.

Onsdagens utgave av det prestisjefylte bransjebladet Variety hadde hele forsiden dedikert til «O’Horten».

- Dette er egentlig en form for markedsføring man bestiller og betaler for, så det var forventet. Og forventet er også regningen de kommer til å sende, sier Hamer.

Overstrømmende

Fullt så forventet var nok ikke kritikere og publikum i Cannes sin overstrømmende jubel etter onsdagens visninger av «O’Horten» i Cannes.

– Det varmer, sier Hamer, som allerede i 1995 var ved filmfestivalen med debutfilmen «Eggs».

– Selv om jeg har vært i Cannes noen ganger nå og har vært heldig og fått gode mottakelser, blir man jo aldri helt vant til dette, sier 51-åringen, som mener at det vel så mye skyldes flaks og tilfeldigheter som talent at han har fått reise så mange ganger til den franske rivieraen med filmene sine.

– Timing og det å komme med rett film til rett tid, er nok noe som er utenfor min kontroll, påpeker han.

Sofistikert

Hva er det så Cannes-publikum og kritikere liker så godt med Hamers litt sære drama om eldre mennesker?

Internasjonale kritikere NTB har snakket med mener at den er en «sofistikert kunstfilm, rar til tider, men fin og varm, og annerledes på en positiv måte».

Hamer selv tror at folks bifall for «O’Horten» kan tilskrives at det er en svært personlig film med spesielle og absurde øyeblikk.

– Det er heller ikke så ofte man ser filmer som handler om eldre mennesker, og det tror jeg publikum setter pris på, sier han.

Gjerne USA

For noen år siden regisserte Hamer «Factotum» (2005), om den alkoholiserte forfatteren Charles Bukowski, i USA. Ga det mersmak?

- Jeg lager gjerne en film til i Amerika, spesielt liker jeg å jobbe med amerikanske skuespillere. De er svært dyktige. Stadig vekk leser jeg manus på engelsk, men det må være noe bra og kvalitetsrikt om jeg skal falle for det, sier Hamer, som videre forteller han at han nå har flere nye prosjekter på gang.

- Jeg har et visst press på meg i forhold til hver ny film jeg skal lage. Det hadde vært veldig behagelig om jeg bare kunne kjøre på uten noen kvalitetskontroll. Men slik er det jo dessverre ikke, og det er vel kanskje ikke så dumt heller egentlig, avslutter filmskaperen fra Sandefjord.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters