Bent Hamer populær i Cannes

Den norske filmen «O' Horten» får strålende mottakelser i Cannes. - Det er klart dette gir en ekstra selvtillit som filmskaper, sier regissør Bent Hamer.

Bård Owe og Bent Hamer i Cannes

Skuespiller Bård Owe og Bent Hamer i Cannes.

Foto: Nils Gjerstad / Scanpix

- Jeg begynte dagen i dag med å bli intervjuet av L.A. Times. Siden har det gått i ett, sier Hamer.

Fjerde i Cannes

- Det er litt stress å gjøre så mange intervju på en dag, men samtidig ser jeg positivt på det. Folk liker filmen min og vil gjerne prate med meg om den. Det hadde jo vært langt verre hvis det var motsatt, sier han.

Hamer forteller at det er inspirerende at journalistene han snakker med i Cannes stort sett kjenner filmene hans godt.
- Vel, innimellom møter jeg også enkelte som spør hva min siste film handler om. Da har jeg mest lyst til å gå fra intervjuet.

Sandefjord-regissørens femte spillefilm er oppsiktsvekkende nok også hans fjerde som vises i Cannes. «O' Horten», som hadde norsk premiere i romjula, har blitt vist i sideprogrammet Un Certain Regard i Cannes.

Onsdagens utgave av det prestisjefylte bransjebladet Variety hadde hele forsiden dedikert til «O’Horten».

- Dette er egentlig en form for markedsføring man bestiller og betaler for, så det var forventet. Og forventet er også regningen de kommer til å sende, sier Hamer.

Overstrømmende

Fullt så forventet var nok ikke kritikere og publikum i Cannes sin overstrømmende jubel etter onsdagens visninger av «O’Horten» i Cannes.

– Det varmer, sier Hamer, som allerede i 1995 var ved filmfestivalen med debutfilmen «Eggs».

– Selv om jeg har vært i Cannes noen ganger nå og har vært heldig og fått gode mottakelser, blir man jo aldri helt vant til dette, sier 51-åringen, som mener at det vel så mye skyldes flaks og tilfeldigheter som talent at han har fått reise så mange ganger til den franske rivieraen med filmene sine.

– Timing og det å komme med rett film til rett tid, er nok noe som er utenfor min kontroll, påpeker han.

Sofistikert

Hva er det så Cannes-publikum og kritikere liker så godt med Hamers litt sære drama om eldre mennesker?

Internasjonale kritikere NTB har snakket med mener at den er en «sofistikert kunstfilm, rar til tider, men fin og varm, og annerledes på en positiv måte».

Hamer selv tror at folks bifall for «O’Horten» kan tilskrives at det er en svært personlig film med spesielle og absurde øyeblikk.

– Det er heller ikke så ofte man ser filmer som handler om eldre mennesker, og det tror jeg publikum setter pris på, sier han.

Gjerne USA

For noen år siden regisserte Hamer «Factotum» (2005), om den alkoholiserte forfatteren Charles Bukowski, i USA. Ga det mersmak?

- Jeg lager gjerne en film til i Amerika, spesielt liker jeg å jobbe med amerikanske skuespillere. De er svært dyktige. Stadig vekk leser jeg manus på engelsk, men det må være noe bra og kvalitetsrikt om jeg skal falle for det, sier Hamer, som videre forteller han at han nå har flere nye prosjekter på gang.

- Jeg har et visst press på meg i forhold til hver ny film jeg skal lage. Det hadde vært veldig behagelig om jeg bare kunne kjøre på uten noen kvalitetskontroll. Men slik er det jo dessverre ikke, og det er vel kanskje ikke så dumt heller egentlig, avslutter filmskaperen fra Sandefjord.

Kulturstrøm

 • Dommedagslagring av kunst

  Nasjonalmuseet deponerte i dag kunst til digital langtidslagring i Arktis verdensarkiv på Svalbard, sier museet i en pressemelding. Blant annet ble alle arbeider av maleren Harald Sohlberg, (kjent for «Vinternatt i Rondane», bildet) digitalisert og lagt på plastfilmruller med garantert levetid på 500 år. Filmrullene lagres nå 300 meter inne i et kjernefysisk trygt fjell på Svalbard.

  NOR Vinternatt i Rondane, ENG Winter Night in the Mountains
  Foto: Børre Høstland / Sohlberg, Harald
 • Samisk i digital språkbank

  I dag er det den internasjonale morsmålsdagen, og 2019 er FNs internasjonale år for urfolksspråk. I Samisk arkiv i riksarkivet finnes det flere intervjuer på samisk tilgjengelige for publikum. Språkbanken skal ta vare på samisk språk i sine ulike varianter. Anna Jacobsen er en av dem som har delt sine fortellinger på samisk, hør her.

  Samisk flagg
  Foto: Heiko Junge / NPK
 • Karpe i strupen på plateselskap

  I en låt som slippes fredag beskylder rapduoen Karpe, Chirag Patel og Magdi Ytreeide Abdelmaguid, en tidligere sjef i plateselskapet Cosmos Music for tyveri. De rapper at de vil ta «saken til retten», ifølge DN. Saken skal ha pågått i over ti år.