Hopp til innhold

Bent Hamer populær i Cannes

Den norske filmen «O' Horten» får strålende mottakelser i Cannes. - Det er klart dette gir en ekstra selvtillit som filmskaper, sier regissør Bent Hamer.

Bård Owe og Bent Hamer i Cannes

Skuespiller Bård Owe og Bent Hamer i Cannes.

Foto: Nils Gjerstad / Scanpix

- Jeg begynte dagen i dag med å bli intervjuet av L.A. Times. Siden har det gått i ett, sier Hamer.

Fjerde i Cannes

- Det er litt stress å gjøre så mange intervju på en dag, men samtidig ser jeg positivt på det. Folk liker filmen min og vil gjerne prate med meg om den. Det hadde jo vært langt verre hvis det var motsatt, sier han.

Hamer forteller at det er inspirerende at journalistene han snakker med i Cannes stort sett kjenner filmene hans godt.
- Vel, innimellom møter jeg også enkelte som spør hva min siste film handler om. Da har jeg mest lyst til å gå fra intervjuet.

Sandefjord-regissørens femte spillefilm er oppsiktsvekkende nok også hans fjerde som vises i Cannes. «O' Horten», som hadde norsk premiere i romjula, har blitt vist i sideprogrammet Un Certain Regard i Cannes.

Onsdagens utgave av det prestisjefylte bransjebladet Variety hadde hele forsiden dedikert til «O’Horten».

- Dette er egentlig en form for markedsføring man bestiller og betaler for, så det var forventet. Og forventet er også regningen de kommer til å sende, sier Hamer.

Overstrømmende

Fullt så forventet var nok ikke kritikere og publikum i Cannes sin overstrømmende jubel etter onsdagens visninger av «O’Horten» i Cannes.

– Det varmer, sier Hamer, som allerede i 1995 var ved filmfestivalen med debutfilmen «Eggs».

– Selv om jeg har vært i Cannes noen ganger nå og har vært heldig og fått gode mottakelser, blir man jo aldri helt vant til dette, sier 51-åringen, som mener at det vel så mye skyldes flaks og tilfeldigheter som talent at han har fått reise så mange ganger til den franske rivieraen med filmene sine.

– Timing og det å komme med rett film til rett tid, er nok noe som er utenfor min kontroll, påpeker han.

Sofistikert

Hva er det så Cannes-publikum og kritikere liker så godt med Hamers litt sære drama om eldre mennesker?

Internasjonale kritikere NTB har snakket med mener at den er en «sofistikert kunstfilm, rar til tider, men fin og varm, og annerledes på en positiv måte».

Hamer selv tror at folks bifall for «O’Horten» kan tilskrives at det er en svært personlig film med spesielle og absurde øyeblikk.

– Det er heller ikke så ofte man ser filmer som handler om eldre mennesker, og det tror jeg publikum setter pris på, sier han.

Gjerne USA

For noen år siden regisserte Hamer «Factotum» (2005), om den alkoholiserte forfatteren Charles Bukowski, i USA. Ga det mersmak?

- Jeg lager gjerne en film til i Amerika, spesielt liker jeg å jobbe med amerikanske skuespillere. De er svært dyktige. Stadig vekk leser jeg manus på engelsk, men det må være noe bra og kvalitetsrikt om jeg skal falle for det, sier Hamer, som videre forteller han at han nå har flere nye prosjekter på gang.

- Jeg har et visst press på meg i forhold til hver ny film jeg skal lage. Det hadde vært veldig behagelig om jeg bare kunne kjøre på uten noen kvalitetskontroll. Men slik er det jo dessverre ikke, og det er vel kanskje ikke så dumt heller egentlig, avslutter filmskaperen fra Sandefjord.

Kulturstrøm

 • Russisk redaktør på ettersøkt-liste

  Mandag ble Marina Ovsyannikova satt på en ettersøkt-liste for angivelig brudd på husarrest i påvente av rettssak i Russland, skrtiver AFP.

  Redaktøren protesterte mot Moskvas Ukraina-offensiv under en direktesending, etter at Russland gikk til krig i vinter. Hun hadde en plakat med påskriften «No war» og ropte «stans krigen».

  Hun har tidligere fått 50.000 rubler i bot for å ha krenket landets væpnede styrker. Det svarar til rundt 8000 kroner. Russiske myndigheter ønsker også å stille henne for retten.

  Ovsjannikova ble kjent over hele verden og fikk ny jobb i den tyske mediebedriften Welt, like etter hendelsen.

  Krigsmotstander med plakat bak nyhetsankeret i russisk nyhetssending på TV
 • TV 2 og Altibox forhandler fortsatt

  TV 2 og Altibox sier at de fortsatt forhandler om en avtale, men vil ikke svare på om det er framdrift i forhandlingene.

  – Vi er fremdeles i dialog og ønsker å komme fram til en løsning med Altibox. Det tar lengre tid enn vi først antok, og jeg skjønner at folk er utålmodige, skriver kommunikasjonsdirektør i TV 2 Sarah C.J. Willand i en epost til NTB.

  Kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Altibox er like ordknapp når det gjelder situasjonen i forhandlingene.

  – Det er fortsatt forhandlinger. Det er alt vi kan si, sier han til NTB.

 • Kardashian betaler 13 millioner etter Instagram-reklame

  Kim Kardashian har gått med på å betale 1,26 millioner dollar i bøter. Det tilsvarer rundt 13 millioner norske kroner. Forliket kommer etter anklager fra finanstilsynet i USA.

  Realitystjernen skal ulovlig ha markedsført kryptovaluta på sin Instagram-konto, som nå har mer enn 330 millioner følgere. Hun har også gått med på å ikke markedsføre kryptovaluta på tre år, skriver BBC.

  Kardashian Crypto
  Foto: Evan Agostini / AP