Hopp til innhold

Bekymrer seg ikke for avtalebrudd

Kulturminister Trond Giske bekymrer seg ikke over at deler av avtalen som lå til grunn for det nye Nasjonalmuseet er brutt.

Trond Giske

Trond Giske avdramatiserer fusjonen ved Nasjonalmuseet.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Den omstridte fusjonen ved Nasjonalmuseet skulle ha ventet til et felles nytt bygg sto stod klart, men Giske fremholder at mesteparten av avtalen tross alt er overholdt.

- Jeg mener avtalen i stor grad er overholdt, det står veldig klart i den avtalen at man skal ha en felles ledelse, felles styre og en del felles funksjoner, sier Giske til Kulturnytt.

Les også: Ledelsen brøt avtale med staten

- Brøt ned ledelsen

Det skulle vært en paraplyorganisasjon, men Nasjonalmuseet gikk mye lenger enn det avtalen som ble inngått med Kulturdepartementet innebar.

- Det ble tatt en masse grep, man brøt ned ledelsen, flyttet på folk og brukte bygningen på helt nye måter, sier professor og styreleder i Kunstindustrimuseet Kirsti Strøm Bull.

Strøm Bull, som var med på hele sammenslåingsprosessen, mener dette er stikk i strid med avtalen inngått med departementet.

I avtalen mellom Staten og Kunstindustrimuseet står det:

”Virksomheten skal inngå som en avdeling i Nasjonalmuseet under betegnelsen Kunstindustrimuseet og avdelingen skal videreutvikle sin egenart og profil".

Vond og langvarig konflikt

Fusjonen fremholdes som en årsak til de vonde og langvarige konfliktene. Trond Giske avdramatiserer at fusjonen først skulle inntruffet etter at et nybygg stod ferdig.

- Jeg mener at det ikke nødvendigvis er gjort så mye galt i akkurat dette forholdet. Om avdelingsstrukturen har vært i endring, så har jo også det vært en forberedelse mot en verden hvor vi skal inn under ett tak, sier Giske.

- For lang avstand

Giske mener en av forklaringene på problemene er at det har vært for lang avstand mellom departement og institusjon.

- Da institusjonen ble sjøsatt, så ble det valgt en stiftelsesform som egentlig avskar departementets mulighet for å ha innflytelse på virksomheten og som gjorde at den fløt litt på fritt hav, sier Giske.

- Det kan være kritikkverdig at dette ikke er fult opp eller at det er fulgt opp på en måte som ikke ivaretar avtalen, sier høyres Olemic Thommessen.

Thommesen satt i Stortingets kulturkomité da sammenslåingen ble behandlet. Han sier det var et viktig premiss i Stortingets behandling av sammenslåingen at museene ikke skulle gå rett inn i omfattende fusjon.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.