Hopp til innhold

BBC viser Wimbledon i 3D

BBC vil for første gang sende i 3D under årets Wimbeldon-finale. Men her i Norge vil ingen gjøre det samme.

Roger Federer

Sveitisike Roger Federer i aksjon under semifinalen i Wimbledon 2008.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

I starten av juli viser BBC sin første sending i 3D. Kringkasteren vil vise både herre- og damefinalen i tennisturneringen Wimbledon. Publikum som har 3D tv’er vil dermed kunne følge sendingene hjemmefra.

- Dette har vi ingen konkrete planer om her hjemme, forteller teknologidirektør Nils Bjarne Foss i NRK.

- Vi konsentrerer oss om overgangen til HD, og det er der vi bruker pengene våre. Vi følger med på 3D, men fortsatt er det store utfordringer som må løses i forhold til distribusjon, og i forhold til mottaksboksene folk har hjemme hos seg før vi vil kunne sende i 3D.

Teknisk utfordrende

Wimbledon

Wimbledon er verdens eldste tennisturnering, og herrefinalen hadde 5.6 millioner seere på BBC i fjor.

Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

3D-sendinger krever nemlig mye større båndbredde enn en vanlig tv-sending, og NRK har allerede problemer med å ha nok plass til å sende ut tre HD-kanaler. En 3D-sending vil dermed måtte gå via satellitt, eller på bekostning av de eksisterende kanalene. I tillegg finnes det i dag ingen universell standart for 3D-mottakere, det vil si at forskjellige tv-er krever forskjellige oppsett. Foss tror likevel 3D vil kunne innføres i NRK etter hvert.

- Ja alt tyder på at det vil skje en gang i fremtiden. Hvis man slipper å bruke briller, og hvis de andre problemene løser seg. 3D er veldig aktuelt på spillfronten og på filmer, mens det på tv-fronten er det fortsatt utfordringer. Men vi følger med.

Foss tør ikke å spå når NRK vil kunne sende Wimbledon eller fotball-VM i 3D.

- Nå skal vi fokusere på HD de nærmeste åra, og så skal vi sette oss ned og se hvor 3D er da. Men ting skjer ofte fort, så plutselig er det der, sier han.

Populært på kino

I fjor sommer viste Oslo Kino alle kampene i Fotball-VM direkte i 3D på to av byens kinoer. Det foreligger ingen planer om å gjøre det samme med Wimbledon, forteller programdirektør Christin Berg i Oslo Kino.

- Vi fikk tilbud om å vise Wimbledon for en tid siden, og meldte vår interesse. Leverandøren var fremdeles i forhandlinger om å få dette på plass, men har ikke lyktes med dette. Derfor blir det ikke Wimbledon på kino, dessverre.

Berg forteller at tenniskampen ville krevd litt ekstra når det kommer til logistikk og programmering.

- Vi har ledd mye av det her på kontoret, for sendingen ville vært interessant å programmere. Hvor lang er egentlig en tenniskamp? Hvor mange timer skulle vi ha satt av? Det ville medført enkelte programmeringsmessige utfordringer, men vi hadde nok klart det, forsikrer hun.

Tilbudet øker

Øya-festivalen

Øya i 3D? Fortsatt temmelig urealistisk, men kanskje en gang i fremtiden?

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Programdirektøren forteller at fotball-VM i 3D ble veldig godt mottatt blant Oslos befolkning i fjor.

- Det var helt topp! Vi fylte opp Ringen og Colosseum, og særlig semifinalene og finalen var populære. Det viste seg å være en kjempeinteresse blant folk, forteller Berg.

Foreløpig viser kinoene for det meste filmer i 3D, men programdirektøren forteller om økt tilbud fra leverandørene av alternativt innhold, slik som konserter og sportsarrangementer.

- Det blir en stor og krevende produksjon når man skal overføre noe direkte i 3D, så foreløpig er tilbudet litt begrenset. Men mange er ute og sonderer terrenget nå, så vi vil helt klart se mer og mer av dette, forteller hun.

Wimbledon i 3D sendes på BBC lørdag 2. og søndag 3. juli.

Kulturstrøm

 • Hermine (16) blir hylla av Hollywood-stjerne

  Den amerikanske skodespelaren Matthew McConaughey hyllar bergenske Hermine Svortevik Oen i ein video som Norsk filmdistribusjon har delt.

  16-åringen har hovudrolla i spelefilmen «Birk & Magna – Gruvens mørke hemmelighet» som går på kino i sommar. McConaughey anbefalar alle å sjå filmen og trekk fram Svortevik Oen:

  – I hovudrolla finn du vår gode familievenn Hermine. Ho har lyst opp rommet sidan første gong me møtte ho, seier den amerikanske skodespelaren.

  Til BT fortel Svortevik Oen at ho og familien møtte McConaughey og hans familien på ferie for nokre år sidan.

  Hermine Svortevik Oen
  Foto: NRK Hordaland / NRK Hordaland

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.