Hopp til innhold

Battles - Mirrored

Utadvendt og avansert kunstrock med militant presisjon.

Battles - Mirrored

Mirrored er debutalbumet til den amerikanske gruppen Battles. De lager avansert kunstrock som blir mer enn smarte stiløvelser, og her klarer den New York-baserte kvartetten å blåse nytt liv inn i post-rocksjangeren.

Tøyer strikken

Betegnelsen postrock sier ikke så mye i seg selv, men den brukes om rock som tøyer strikken for hva som tradisjonelt har vært lov innenfor sjangeren. Med inspirasjon fra jazz, progrock, elektronisk kunstmusikk, minimalisme og mer til, har band som Tortoise, Stereolab og Mogwai gjort mye spennende og udefinerbar musikk som gjerne kalles postrock.

I senere år har postrocken blitt kritisert for å være lite kommuniserende og gravalvorlig kunst for kunstens skyld. Når så Battles feier inn på banen med "Mirrored", er det med en befriende leken og underholdende ekspressiv musikk som er alt annet enn selvhøytidelig.

Erfarne musikere

Battles har tidligere kun gitt ut et knippe EPer. Men musikerne i gruppa er langt fra nybegynnere. Trommeslager John Stanier, som holder Battles samlet med en nærmest militær presisjon, er mest kjent fra 1990-tallets stilskapere innenfor hardcore og alternativ metal – Helmet. Gitarist og keyboardist Tyondai Braxton er sønn av den anerkjente avantgardejazz-musikeren og –komponisten Anthony Braxton. På ”Mirrored” har Tyondai også innført et svært vellykket nytt element i Battles musikk, nemlig sang.

Braxtons sang er så vidt jeg kan høre uten ord, og tungt behandlet av effekter. Virkningen er sterk, for den er med på å gi musikk som fort kunne blitt maskinaktig og kald, et humant og varmt preg.

Nyskapende

Det mystiske sporet ”Leyendecker” gir meg science fiction-assosiasjoner. Er dette lyden av roboter i ferd med å bli tatt over av menneskelige impulser? Battles beveger seg her inn i elektronika, med oppklippede rytmer, baklengseffekter og en skrudd småskummel stemning som kan minne om den engelske elektronikapionéren Aphex Twin, som Battles også deler plateselskap med.

Det er ordentlig spennende å dykke ned i ”Mirrored”. Buktende og repeterende rytmemønstre hypnotiserer. Krappe brekk og rare innfall bringer frem smilet. Battles er fokuserte, ingenting er overflødig her, og jeg er trygg på at de viser meg den beste og mest interessante veien gjennom et fremmedartet og nyskapende lydunivers.

Kulturstrøm

  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP