Stille! Er vi klare? Opptak!
Det råder en hektisk stemning på Nichol & Son i Sandvika. Fire jenter sitter midt i kafeen og spiser kake. De skal se naturlige ut, men har tusen ting å tenke på. Blant annet et kamera som fanger opp alt de sier og alt de gjør. Regissøren brøler at de snakker altfor lavt.
Kan vi få litt mer volum, takk!
Kaia Foss, Kamilla Grønli Hartvig, Maria Brinch og Ida Thurman-Moe spiller hovedrollene i Petter Næss nye film "Bare Bea". De har jobbet sent og tidlig siden mai. Nå er de ved veis ende, det gjenstår bare et par scener. I en liten spisepause får vi et kort intervju med skuespillerne.
- Det blir helt feil å si at denne filmens hovedtema er sex. Det er kanskje mye snakk om å debutere seksuelt, men det å finne seg selv og være i stand til å ta egne valg, er filmens egentlige tema, sier Maria Brinch (19), som spiller Anniken i Bare Bea.
Ikke bare glamorøst

Vennskapet mellom de fire karakterene er sterkt, men det oppstår konflikter når tre av venninnene har gjort det. "Bare Bea" mangler erfaringen om hvordan det føles, og hun merker at hun blir litt utenfor.
Mia, gjengens ubestridte leder, mener Bea også bør debutere, men ikke med hvem som helst. Særlig ikke med en gutt som egner seg for et lengre forhold.
- Hennes argument er at første gang suger. Hun mener derfor det er mye lurer å få det overstått med en fyr som Anders. Ingen tror Bea og Anders passer sammen, og derfor er han perfekt, forklarer Mia-tolker Kamilla Grønli Hartvig (16).
- Bea vil gjerne være som de andre men samtidig er hun skeptisk til dette med sex, fortsetter hovedrolleinnehaver Kaia Foss.
16-åringen innrømmer at livet som filmskuespiller ikke bare er glamorøst.
- En scene gruet jeg meg skikkelig til! Beas første nærkontakt med en fyr ville regissøren skildre på en litt klam måte. Så der var jeg da, og skulle late som jeg gjorde noe jeg slett ikke gjorde med kamera og masse folk som glante.
Foss tenkte nøye gjennom hva rollen innebar før hun takket ja, og begge foreldrene leste manus. De var skeptisk i starten på grunn av filmens tematikk, men etter å ha satt seg grundig inn i prosjektet fikk datteren lov til å ta jobben. Og Kaia har aldri angret på at hun valgte å spille Bea.
- Det er en seriøs film med utrolig dyktige folk bak. Det er litt skremmende å tenke på at alle klassekameratene mine skal se filmen blåst opp på et kjempelerret! Men det hele har vært en lærerik og veldig flott opplevelse.
Falt for humoren og sårbarheten

Regissør Petter Næss instruerer skuespillerene Maria Brinch, Ida Thurman-Moe, Kaia Foss og Kamilla Grønli Hartvig (Foto: Scanpix/Tor Richardsen)
Jentene karakteriserer "Bare Bea" som en litt sår og rar
historie.
- Filmen er realistisk. Den skildrer ungdommer som er tøffe på utsiden, men som når du blir bedre kjent med dem, er veldig for virret og sårbare, mener Maria Brinch.
Kamilla Grønli Hartvig skyter inn:
- Alle skal være så kule og vellykket for tiden. Det er filmen flink til å skildre. Gruppepresset blir eksemplifisert ved at jentene spiser kake når noen har debutert seksuelt. Til slutt venter alle spent på at det fjerde kakestykket skal havne på bordet.
- Det er veldig vanlig på film å vise en person som må kjempe mot alle. Her derimot, handler det om en person som har mange gode venner, men som likevel kommer i konflikt. Det er jo mye mer realistisk, mener Maria Brinch.
Ida Thurman-Moe (17) tilføyer:
- Jeg synes det er veldig bra at filmen tar opp hvordan venneforhold påvirker deg. Mia presser Bea og mener det beste er at hun også debuterer. Mens Anniken mener det må bli opp til Bea selv å finne ut av når, hvor og med hvem. Min karakter, Sara, ser veldig opp til Mia. Ofte er det sånn at en person bestemmer hva de andre skal gjøre i en vennegjeng.
Regissør Petter Næss sier han leste svenske Johan Bogaeus manus og straks forsto at dette var noe han ville ta videre til film.
- Det jeg falt for var denne kombinasjonen av humor og sårbarhet, og dette at forventning og realitet ikke alltid står i forhold til hverandre når man er ung og uerfaren. Forvirring, famling og ønske om å være kul, er ikke det følelser vi alle husker, spør Elling-regissøren.