Hopp til innhold

Babes in Boyland

Jeg var sytten i 1959.
Utvist fra skolen. Farga håret svart og rømte hjemmefra.
Detektiven som stefaren min sendte fant meg på ungdomsherberge i nærheten av Times Square. Med Kerouacs ”On the Road” og Ginsbergs ”Hyl” planla jeg min nye karriere som utstøtt.

Times Square, New York
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Beat og jaz del 6. 09.04.2011

Times Square 1959
Times Square virket som en gedigen fest. En fest for alle som ikke var invitert andre steder. På Times Square fikk du kick av å være anonym. Times Square var stedet alle utstøtte kom til for å hyle.

Det er Ann Douglas som mimrer om ungdomstiden i New York. Som man skjønner – de utstøtte, Beats, var spennende, tiltrekkende og uendelig mystiske. Kunst, frihet og brorskap var oppskrifta på et annet liv. Et liv uten tilslutning til Establishment – uten tro på at man kan skape fred på jord med våpen og atombomber.

Musene
Man kan skille mellom kvinnene i Beatgenerasjonen: De som ble diktere og kunstnere og de som befant seg i orkanens øye, kjærester med Kerouac, Ginsberg, Neal Cassady og William Burroughs. Det er de siste, tror jeg, som var Babes in Boyland og som betalte en høy pris for kjærligheten sin.

Joan Vollmer Adams var kjæresten til William Burroughs. Hun ble misbruker og døde da Burroughs skulle leke Wilhelm Tell og skyte et vodkaglass fra hodet hennes. Han bommet.

Carolyn Cassady (1923-) var gift og fikk tre barn med Neal Cassady. Carolyn har slått seg ned utenfor London, England. Edie Parker Jack Kerouacs første kone. Joan Haverty Kerouac Jacks andre kone og mor til Jack Kerouacs datter Jan Kerouac og endelig Gabrielle Kerouac Jacks mor. Disse kvinnene finner man igjen i Kerouacs forfatterskap Historien om dem er lite flatterende for beatgutta.

Joan Haverty
Her er et av mange eksempler: Jack og Joan var gift og bodde sammen med Jacks mor, Gabrielle i West 20th Street, Manhattan. Jack skrev på On the Road og Joan jobbet dobbelskift, formiddag og ettermiddag for å holde hjulene i gang. En kveld kommer hun sent hjem, sliten og utkjørt. Jack er småfull og sutrer. Han vil ha kake. Om hun kan bake en kake til ham.

Ikke faen. Joan går og legger seg. Men hører Gabrielle subbe med tøflene ute på kjøkkenet Etter en halvtime dufter det av kake i hele huset. Jack fikk kaka si. Joan fikk nok og flyttet. (Gerald Nicosia ”Memory Babe”)

Her er hele beatgjengen: Jack Kerouac, William Borroughs, Allen Ginsberg fra dokumentaren "What Happened to Jack Kerouac". Kerouac selv er sliten og lett påseilet. Fra Youtube

Tekstet på italiensk

Musikken
I dag hører vi to legendariske musikanter. De av dere som bruker Spotify kan høre musikken i sin helhet i Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: Charlie Parker Sextet: How deep is the Ocean?

2: Lennie Tristano: I can't get started

Kulturstrøm

  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP