Hopp til innhold

Arvid Genius

Jazz- og dansemusikeren Arvid Genius fra Bergen er hovedoppslag i ukas "Rundt midnatt". Genius, med vibrafonen som hovedinstrument, har de siste par årene bodd i Köln og der har han også produsert sin nye CD.

Arvid Genius

Dansbar jazz og blues

Første gang jeg hørte om vibrafonisten Arvid Genius trodde jeg han var en slags modernist. Han var nemlig oppført i bandet som jammet med Dexter Gordon på VossaJazz i 1977. Jeg var selv ikke tilstede, men har hørt opptaket på VossaJazz jubileumsplate, og en utvidet versjon i NRKs arkiver. Arvid Genius er riktignok ikke særlig hørbar, men likevel…

Senere har jeg skjønt at det er tradjazz, blues og swing som er Genius musikk. Skal jeg dømme etter hans siste CD, så gjør det heller ingen ting om det låter farlig nært den (blant jazzfolk) utskjelte dansebandmusikken. Arvid Genius kom fra Tyskland til Bergen i 1957 og ble etter hvert en del av jazzmiljøet i byen. Vibrafonen er hovedinstrumentet, men han spiller også piano/orgel/keys, og ikke minst så synger han. Ikke bare dét, han er en av våre få mannlige vokalister som scatter.

En gudegitt gave

LPen Swing Jazz fra 1983

Blant de jazzmusikerne jeg kjenner er det få som bærer synlig preg av forankring i kirke og religion. Det er tilsynelatende en av forskjellene mellom det europeiske jazzmiljøet og dets kilder i USA, der nettopp jazzen har tette bånd til kirka. Arvid Genius er i den amerikanske tradisjonen: Han er kristen og ser sitt talent som ”en gave gitt av Gud, et pund å forvalte,” i følge DagenMagazinet. På Vestlandet var det sikkert ikke enkelt for en kristen å servere dansejazz til øldrikkende publikum i røykfylte lokaler.

Fra Tyskland til Bergen og tilbake

Arvid Genius har gitt ut og medvirket på en del plater, blant annet med Asmund Bjørken, The Swingers og Jan Alexander Grieg. Han var i en årrekke fast vokalist i Per Nyhaugs radiostorband, og spilte i lengere perioder også i band med h.h.v. Eivind Sannes, Andreas Skjold og Tore Faye. De siste årene syntes han det var dårlige vilkår for ”hans” musikk i Bergen, og han flyttet til Köln og etablerte en duo med en tysk keyboardist. Duoens første CD foreligger i disse dager. Her er dansefaktoren i høysetet, men Genius spiller fortsatt improviserte kor på vibrafon. Og han scatter, som ingen andre, verken i Köln eller i Bergen. Ja, det måtte være Per Jørgensen da, men neppe på samme gig.

Her er spillelista for midnattstimen lørdag:

• Arvid Genius & Asmund Bjørken m/ The Swingers – Blues (Swing Jazz) 1983
• Eivin Sannes – Harlem Nocturne (Jubilee) 1997
• Jan Alexander Grieg & Arvid Genius – Reunion Blues (Reunion Blues) 1985
• Arvid Genius & Dietmar Gosewisch – All of Me (Germany Meets Norway) 2010
• Sidney Bechet – Petite Fleur (Tresors du jazz a Saint-Germain-des-Prés) 1952 (forrige konk.)
• Tania Maria – Florzinha/Petite Fleur (Viva Brazil) 2000
• Don Byas - ?? – Vakker filmtittelmelodi og kjærlighetsballade fra 1945. Men hva er tittelen?
• Stockholm Swing All Stars – Moten Swing (Take One) 2008
• Abbey Lincoln – Spring Will Be a Little Late this Year (Devil’s Got Your Tongue) 1991
• Chet Baker – White Blues (Mr. B.) 1983
• Billie Holiday & Teddy Wilson’s Orchestra – Easy Living (The Essential Billie Holiday) 1937
Arvid Genius & Dietmar Gosewisch – Bernie’s Tune (Germany Meets Norway) 2010

Møt Arvid Genius "Rundt et flygel"

Rundt midnatt sendes på P2 lørdag kl 2303, på NRK Jazz også søndag kl 2303 og onsdag kl 0913, 1503 og 2103.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters