Hopp til innhold

Arne Garborg - biografi

1851 – 1924. Journalist og forfatter. Arne Garborg var målmann, en sentral norsk intellektuell, som samtidig regnes som en europeisk modernist. Debuterte i 1878 med romanen "Ein Fritenkjar".

Arne Garborg ble født 25. januar 1851 i Time på Jæren. Han var døpt Aadne, og var odelsgutt, men fant raskt ut at noen skikkelig bonde, det kunne han aldri bli. Det var skrivingen han var opptatt av, skriving og filosofi. Men veien frem til debuten i 1878 var tung og lang. Faren Eivind Garborg ville aldri forsone seg med at sønnen ikke ville overta gården. Faren var en sterkt religiøs grubler, som tok sitt eget liv i 1870. Forholdet mellom far og sønn skildres gripende i romanen "Fred" fra 1892, som på mange måter er en nøkkelroman.

Tro og tvil

Men det var med romanen "Ein Fritenkjar" Arne Garborg debuterte i 1878. Den tar opp en av Garborgs største kampsaker: retten til selv å velge tro og levemåte.

Med "Bondestudentar", som kom i 1883, fikk Garborg sitt store litterære gjennombrudd. Her skildrer han en fattig students kamp for tilværelsen i Kristiania, og vi får et dyptpløyende, men også humoristisk bilde av det politiske og sosiale miljøet i Kristiania ved slutten av det 19. århundre.

"Jærbu og europear"

I årene som fulgte var Arne Garborg en ivrig deltaker i samfunnsdebatten. Han engasjerte seg i språkstriden, i debatten om nasjonal identitet, men han var også godt informert om samtidig litteratur og filosofi ute i Europa.

Haugtussa

Diktsamlingen "Haugtussa" fra 1895 er kanskje det verket Garborg skrev som har nådd flest lesere. Her møter vi ungjenta Veslemøy, som beveger seg i grenselandet mellom virkelighet og drøm, mellom moren hjemme, og huldrefolket i naturen. Veslemøy er synsk, og ser ting andre ikke kan se i det trolske Jær-landskapet. Diktene fra "Haugtussa" er også blitt allemannseie gjennom melodiene Edvard Grieg har satt til dem.

I 1887 giftet Arne Garborg seg med Hulda Bergersen og slo seg ned i Kolbotn på Tynset. Senere bodde ekteparet på Labråten i Asker.

Sammen var de initiativtakere til opprettelsen av Det Norske Teatret.

Hulda

Hulda Garborg var den som gikk i spissen for å samle inn midler til å starte et eget nynorsk-teater. Hun var en handlekraftig og moderne kvinne, som også lot seg inspirere av strømninger ute i Europa. Likevel er hun best kjent for sitt arbeid for norsk draktkultur, for folkevisedans, matlaging, og ikke minst teater.

Kulturstrøm

  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP