- Jeg ble fylt av hat

Solomia Karoli ble skremt av sine egne følelser, da hun i voksen alder fikk se bilder av seksåringen Solomia.

Solomia Karoli
Foto: Aschehoug

Bildene som lå i pasientjournalen hennes, er noen av de få hun har sett av seg selv som barn. Den yngste datteren av den såkalte sigøynerkongen Polykarp Karoli forteller en ufattelig historie om vanskjøtsel av et barn, til reporter Sølvi Foseide.

Som ettåring ble hun plassert av faren på barnehjem i Tyskland. Da hun kom til Norge som femåring, opplevde hun blant annet å sitte bundet som en hund under middagsbordet uten å få mat mens familien spiste og søsknene sparket henne.

Romanes

Solomia Karoli

BOKAKTUELL: Solomia Karoli

Foto: Aschehoug

Da hun ankom Norge, snakket hun bare tysk, og i raseri kunne moren, som kun snakket romanes, lugge av henne store hårdotter så hun blødde. Videre sparket og slo foreldrene henne, og stengte henne inne i et ørlite kott der hun satt sammenkrøket i dager og uker.

Nå kommer Solomia, som så langt er den eneste, norske sigøyneren som har fullført videregående skole, med sin selvbiografi. Der forteller hun at det var en norsk lærerinne reddet henne, ved nærmest å kidnappe henne fra sigøynerleiren hvor hun bodde.

Senere da vendte Solomia tilbake til sigøynermiljøet som 14-åring, ble hun utstøtt. Solomia kunne ikke lenger språket romanes, og var blitt «for norsk».

Kulturstrøm

 • Ny drive-in-kino i Bergen i påsken

  I palmehelgen blir det drive-in-kino på øverste dekk på Bygarasjen i Bergen. Blir visningene en suksess, vil tilbudet utvides til hele påsken, skriver Bergens Tidende. Det så dårlig ut for årets kinopåske, men nå blir det likevel mulig å se filmer som «Sonic The Hedgehog» (foto), «Fremad», «The Invisible Man» og «The Gentlemen» på stort lerret i Bergen.

  Bilde fra filmen "Sonic the hedgehog"
  Foto: Courtesy Paramount Pictures and Sega of America
 • SE: Treblås & harpe i Store studio

  KORK holder fortsatt musikken i gang, men i mindre og forsvarlige grupper og uten publikum i Store studio. Onsdag 1. april kl. 19.03 møtes treblåserne og harpist Sidsel Walstad til musikk av mange komponister, og de topper det hele med Mozarts mektige Gran partita.

  Nei, det er ingen aprilspøk! KORK holder fortsatt musikken i gang, men i mindre og forsvarlige grupper og uten publikum i Store studio.
Onsdag 1. april møtes treblåserne og harpist Sidsel Walstad til musikk av mange komponister og topper det hele med Mozarts mektige Gran partita for 12 blåsere og kontrabass.
 • Heddadagene avlyst

  Heddadagene 2020 skulle gått av stabelen i Oslo 5. til 14. juni, med flere enn 150 forestillinger. Nå avlyser teaterfestivalen de planlagte arrangementene i regi av 35 scenekunstinstitusjoner fra hele Norge, grunnet koronasituasjonen. Heddaprisutdelingen 14. juni og gjestespillet «The Mute» med Janove og Stavanger Symfoniorkester, med solgte 2000 billetter, er foreløpig ikke berørt, men må vurderes etter påske. (NTB)