- Jeg ble fylt av hat

Solomia Karoli ble skremt av sine egne følelser, da hun i voksen alder fikk se bilder av seksåringen Solomia.

Solomia Karoli
Foto: Aschehoug

Bildene som lå i pasientjournalen hennes, er noen av de få hun har sett av seg selv som barn. Den yngste datteren av den såkalte sigøynerkongen Polykarp Karoli forteller en ufattelig historie om vanskjøtsel av et barn, til reporter Sølvi Foseide.

Som ettåring ble hun plassert av faren på barnehjem i Tyskland. Da hun kom til Norge som femåring, opplevde hun blant annet å sitte bundet som en hund under middagsbordet uten å få mat mens familien spiste og søsknene sparket henne.

Romanes

Solomia Karoli

BOKAKTUELL: Solomia Karoli

Foto: Aschehoug

Da hun ankom Norge, snakket hun bare tysk, og i raseri kunne moren, som kun snakket romanes, lugge av henne store hårdotter så hun blødde. Videre sparket og slo foreldrene henne, og stengte henne inne i et ørlite kott der hun satt sammenkrøket i dager og uker.

Nå kommer Solomia, som så langt er den eneste, norske sigøyneren som har fullført videregående skole, med sin selvbiografi. Der forteller hun at det var en norsk lærerinne reddet henne, ved nærmest å kidnappe henne fra sigøynerleiren hvor hun bodde.

Senere da vendte Solomia tilbake til sigøynermiljøet som 14-åring, ble hun utstøtt. Solomia kunne ikke lenger språket romanes, og var blitt «for norsk».

Kulturstrøm

 • Første sykehus-podkast

  «Diagnose» er St. Olavs hospital helse-podkast. Den havnet på topp fem i iTunes bare noen dager etter første episode, som handler om sinne. – Vi er ikke redde for å snakke om tabuer, sier kommunikasjonsdirektør Marit Kvikne til Medier24. – Vi har ca. 10.000 ansatte, og det finnes utrolig mye kompetanse her. Det er viktig å fortelle befolkningen om ny forskning og behandlingsmåter.

  Diagnose podkast fra St. Olavs hospital
  Foto: St. Olavs hospital
 • MOTE: Store samarbeider med små

  Ralph Lauren følger i fotsporene til Louis Vuitton og samarbeider med en gatemote-label. Ryktene om den overraskende mote-koblingen med London-baserte Palace Skateboards ble bekreftet på reklameboards i Tokyo nylig, skriver Business of Fashion. Kolleksjonen er for menn og består av topper, bukser og tilbehør. Det skate-inspirerte klesmerket har tidligere laget partnerkolleksjoner med Adidas, Umbro og Reebok.

  Fra Palace-butikken i New York
  Foto: Palace Skateboards
 • Dårlig plass til flere vikingskip

  Den planlagte utvidelsen av Vikingskipshuset på Bygdøy har ikke tatt høyde funn av nye store skip. Tegningene er klare og nå haster det å få penger, så byggingen kan starte, sier fagfolk. Til nå er det brukt 100 millioner kroner på det nye museet.

  Vikingskipshuset på Bygdøy
  Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK