Hopp til innhold

Anneli Drecker synger opera

Anneli Drecker spiller i nyskrevet politisk operateater.

Anneli Drecker
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Anneli Drecker

Anneli Drecker

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Bel Canto-vokalist og soloartist Anneli Drecker spiller en av rollene når teatergruppa Ferske scener i Tromsø setter opp en ny norsk opera.

Alltid drømt om å spille

«Vi hever våre hoder i skam» heter forestillinga som er en blanding og fabel og sterk samfunnskritikk. Urpremieren blir under Festspillene i Nord-Norge i juni.

– Drømmen var alltid å bli skuespiller, men så ble jeg fanget opp i popmusikkens klør. Det er veldig gøy å få jobbe med dette, for det er noe jeg brenner for. Uansett er det å være artist å stå på scenen å synge og formidle en del av samme jobb, sier Anneli Drecker til NRK.

«Vi hever våre hoder i skam»

Anneli Drecker har spilt teater før, sist på Hålogaland Teater. Men nå gjør hun det hun kaller sin første rolle med replikker og ikke bare sang og lyder. «Vi hever våre hoder i skam», en samfunnskritisk operafabel.

Manus er skrevet av Kristin Bjørn og Bjørn Are Dypås. Musikken er laget av Erik Stifjell, med hjelp av blant annet Dreckers improvisasjoner.

– Jeg ble kjempenervøs når alle i byen stoppet meg opp og sa de hadde sett i avisa at jeg skulle synge opera. Jeg er jo ikke skolert opearsanger, men synger med den stemmen jeg har, sier Drecker.

Samfunnskritisk

Kristin Bjørn

Kristin Bjørn

– Det er tekst som synges, og da er det per definsjon opera. Men, det er ikke den stilen du forventer å høre i en moderne eller en romantisk opera, sier komponist Stifjell.

Fortsatt er det så tidlig i prøveperioden at mye av musikken fortsatt bare er i datamaskinen hans. Men på papiretet står et manus som nok kan riste litt i publikum. Det handler om hvorfor vi ikke er mer politisk engasjerte og hvorfor vi ikke gjør mer med samfunnet.

– Hvorfor tar vi ikke mer ansvar? Er det noen måte vi kan gjøre det på med teater? Vi hadde lyst til å lage en forestilling om det som appellerte til fantasi og følelser også, at den ikke bare blir en dokumentarisk gjennomgang av avmakt, sier manusforfatter og instruktør Kristin Bjørn.

Hun vil rett og slett revitalisere folkestyret.

– Vi har en opplevelse av kunnskapen vi får gjennom media at mange av avgjørelsen innen den økonomiske politikken tas i andre fora enn blant folkevalgte. Vi skulle jo ønske at det var de folkevalgte som styrte og ikke multinasjonale selskaper og kapitalisme.

Personifiserer kapitalismen

«Vi hever våre hoder i skam» har urpremiere under Festspillene i Nord-Norge i juni. Til høsten skal de fem skuespillerne og tre musikere stå på Hålogaland Teaters scene. Senere forflytter de sin musikalske refs til hovedstaden. Og da personifiserer Anneli Drecker selveste kapitalismen.

– «Fru Fu» er kapitalismen. Den som samfunnet elsker, men som samtidig blir en byrde. Vi får mer og mer ting, vi skal ha så mye. «Fru Fu» er den som gir og ser hva folk trenger. Hun er litt euforisk til tider, det holder vel egentlig på å tilte for henne ganske ofte. Da passer det jo å gjøre det med en skingrende operastemme, sier Drecker.

Kulturstrøm

  • HBO bekrefter en tredje sesong av «House of the Dragon»

    «Game of Thrones»-spinoffserien «House of the Dragon» får en tredje sesong, bekrefter HBO.

    Med sesong 2 like om hjørnet slipper altså HBO nyheten om at de har fornyet for ytterligere en sesong av den kritikerroste fantasy-serien.

    – Vi kunne ikke vært mer henrykt for å fortsette historien om House Targaryen og for å se denne crewet skinne på nytt i en sesong tre, sier Francesca Orsi, leder for dramaserier og film ved HBO.

    Pressemeldingen sier ingenting om når innspillingen av tredje sesong starter eller når fansen kan forvente å få se det ferdige resultatet, som naturlig nok trolig blir en god stund til.

    (NTB)