Hopp til innhold

Anders Danielsen Lie skal spille Anders Behring Breivik i Netflix-filmen om 22. juli

To norske skuespillere fått hovedroller i den internasjonale storfilmen om terrorangrepet 22. juli. Anders Danielsen Lie skal spille terroristen og Jon Øigarden har fått rollen som forsvarer Geir Lippestad. Det bekrefter Netflix i en pressemelding.

Skuespiller Anders Danielsen Lie har en rolle som soldat i TV-serien "Nobel" som er høstens store dramasatsing fra produksjonsselskapet Monster og NRK.

Skuespiller og lege, Anders Danielsen Lie, skal spille rollen som terrorist Anders Behring Breivik.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tidligere i år ble det kjent at Netflix har sikret seg rettighetene til britiske Paul Greengrass' film om terrorangrepet 22. juli 2011. Filmen skal produseres av Greg Goodman, Eli Bush og prisvinnende Scott Rubin.

Som NRK fortalte tidligere i dag skal Anders Danielsen Lie spille rollen som terroristen Anders Behring Breivik.

Skuespiller Jon Øigarden har fått rollen som forsvarer Geir Lippestad.

Jon Øigarden i «Mammon»

Skuespiller Jon Øigarden skal spille forsvarer Geir Lippestad i Netflix-filmen om 22. juli. Her fra NRK-serien «Mammon».

Foto: NRK

Netflix bekrefter også disse navnene i en pressemelding.

I tillegg skal Ola G. Furuseth spille statsminister Jens Stoltenberg.

Ola G. Furuseth.

Ola G. Furuseth er mest kjent for ulike teaterroller og ble blant annet nominert til Hedda-pris for sin rolle som Elling i Ingvar Ambjørnsens «Elling i nærkontakt».

Foto: Dag Jenssen

Danielsen Lie er blant annet kjent fra filmer som «Oslo, 31. august», «Reprise» og spilte en av hovedrollene i NRKs dramaserie «Nobel».

Øigarden har blant annet nylig spilt hovedrollen i NRKs serie «Mammon» og spiller mot Thomas Giertsen i komiserien «Helt perfekt».

Ola G. Furuseth er mest kjent for ulike teaterroller og ble blant annet nominert til Hedda-pris for sin rolle som Elling i Ingvar Ambjørnsens «Elling i nærkontakt».

NRK har vært i kontakt med både Jon Øigarden og Anders Danielsen Lie, men ingen av dem ønsker å kommentere saken.

Geir Lippestad skriver dette i en SMS til NRK om valget av Jon Øigarden:

– Jeg har stor respekt for han som skuespiller. Det blir spennende å se hvordan han tolker rollen.

Avslører mer av handlingen

Netflix bekrefter at arbeidstittelen på filmen er «Norway».

I en pressemelding forteller de mer om handlingen i filmen:

Filmen skal følge tre historier. Den første om de overlevende etter angrepet og deres forsøk på å komme tilbake til det vanlige livet og møtet med terroristen i rettsalen. Den andre om Norges politiske lederskap og hvordan de styrte landet gjennom krisen. Den tredje om advokatene som fulgte terroristen gjennom rettsaken.

Jonas Strand Gravli, Isak Aglen og Seda Witt skal spille overlevende i filmen.

Spilles inn i Oslo og Tønsberg

Filmen skal ha et budsjett på 20 millioner dollar – i overkant av 180 millioner kroner. Det skriver filmnettstedet Deadline.

Det norske filminstituttet gir 17,1 millioner kroner i støtte til Hollywood-produksjonen. Pengene gis gjennom incentivordningen, som er et statlig tiltak for å trekke store filmproduksjoner til Norge.

Ifølge filmdatabasen IMDB skal opptakene blant annet foregå i Oslo. Filmingen starter denne uken utenfor Tønsberg.

Samarbeider med Seierstad

Filmen skal basere seg på Åsne Seierstads bok, «En av oss». Boka skildrer terroristen Anders Behring Breiviks liv, men følger også to søstre fra Nesodden og en vennegjeng fra Troms frem til terrorhandlingene på Utøya.

Bergens Tidende skrev i vinter at prisbelønte Greengrass ville lage filmen i samarbeid med Seierstad.

– Åsnes bok, «En av oss», var et grundig stykke arbeid og noe som gjorde et dypt inntrykk på meg. Hun fikk fram sannheten ved det som skjedde og hvordan de involverte opplevde grusomhetene, sa Greengrass til avisen.

Når filmen får premiere på Netflix, er foreløpig ikke kjent.

Lager filmer basert på virkeligheten

Greengrass er kjent for sine dramatiseringer av ekte hendelser. Han vant tidlig i karrieren Gullbjørnen i Berlin for «Bloody Sunday» – om en hendelse i Nord-Irland i 1972 der demonstranter ble skutt og drept av britiske soldater.

Senere er det kommet filmer som «Captain Phillips» (2013), om et skip kapret av somaliske pirater, «Green Zone» (2010) om Bagdad under invasjonen av Irak i 2003, og «United 93" fra 2006 – om et av flyene som ble kapret i USA 11. september 2001 – og som styrtet i Pennsylvania etter at passasjerene hadde satt seg til motverge. Greengrass har også laget actionthrillerne om «Jason Bourne».

Kulturstrøm

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB
 • «Kjærlighet» til filmfestivalen i Venezia

  Den norske spelefilmen «Kjærlighet» av Dag Johan Haugerud er teke ut i hovudkonkurransen på filmfestivalen i Venezia, og kan dermed vinne Gulløven.

  Det er første gong på 38 år at ein norsk spelefilm er invitert til hovudkonkurransen i det som er verdas eldste filmfestival, og ein av dei tre viktigaste filmfestivalane i verda, saman med Cannes og Berlin.

  Regissør Dag Johan Haugerud
  Foto: Baard Henriksen
 • Quisling-film til Toronto

  Regissør Erik Poppes kommende film om Quisling, «Quislings siste dager», er invitert til filmfestivalen i Toronto.

  Det vil si at den får internasjonal premiere i Toronto i begynnelsen av september.

  Ifølge Norsk filminsittutt skal «Quislings siste dager» vises i seksjonen Special Presentation som er for høyprofilerte spillefilmer.

  – Dette er virkelig en ny og betydningsfull milepæl for oss. Toronto-festivalen er den viktigste nord-amerikanske filmfestivalen. Den medfører ofte amerikansk distribusjon, og er også en avgjørende introduksjon til Oscarakademiet om vi blir valgt som norsk kandidat, sier filmens produsenter Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae i en pressemelding.

  Verdenspremieren blir på filmfestivalen i Haugesund søndag 18. august.

  Gard B. Eidsvold spiller rollen som landssviker Vidkun Quisling.

  Gard B. Eidsvold som landssviker Vidkun Quisling i filmen Gard «Quislings siste dager».
  Foto: Agnete Brun / Paradox, SF Studios