Anders Danielsen Lie skal spille Anders Behring Breivik i Netflix-filmen om 22. juli

To norske skuespillere fått hovedroller i den internasjonale storfilmen om terrorangrepet 22. juli. Anders Danielsen Lie skal spille terroristen og Jon Øigarden har fått rollen som forsvarer Geir Lippestad. Det bekrefter Netflix i en pressemelding.

Skuespiller Anders Danielsen Lie har en rolle som soldat i TV-serien "Nobel" som er høstens store dramasatsing fra produksjonsselskapet Monster og NRK.

Skuespiller og lege, Anders Danielsen Lie, skal spille rollen som terrorist Anders Behring Breivik.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tidligere i år ble det kjent at Netflix har sikret seg rettighetene til britiske Paul Greengrass' film om terrorangrepet 22. juli 2011. Filmen skal produseres av Greg Goodman, Eli Bush og prisvinnende Scott Rubin.

Som NRK fortalte tidligere i dag skal Anders Danielsen Lie spille rollen som terroristen Anders Behring Breivik.

Skuespiller Jon Øigarden har fått rollen som forsvarer Geir Lippestad.

Jon Øigarden i «Mammon»

Skuespiller Jon Øigarden skal spille forsvarer Geir Lippestad i Netflix-filmen om 22. juli. Her fra NRK-serien «Mammon».

Foto: NRK

Netflix bekrefter også disse navnene i en pressemelding.

I tillegg skal Ola G. Furuseth spille statsminister Jens Stoltenberg.

Ola G. Furuseth.

Ola G. Furuseth er mest kjent for ulike teaterroller og ble blant annet nominert til Hedda-pris for sin rolle som Elling i Ingvar Ambjørnsens «Elling i nærkontakt».

Foto: Dag Jenssen

Danielsen Lie er blant annet kjent fra filmer som «Oslo, 31. august», «Reprise» og spilte en av hovedrollene i NRKs dramaserie «Nobel».

Øigarden har blant annet nylig spilt hovedrollen i NRKs serie «Mammon» og spiller mot Thomas Giertsen i komiserien «Helt perfekt».

Ola G. Furuseth er mest kjent for ulike teaterroller og ble blant annet nominert til Hedda-pris for sin rolle som Elling i Ingvar Ambjørnsens «Elling i nærkontakt».

NRK har vært i kontakt med både Jon Øigarden og Anders Danielsen Lie, men ingen av dem ønsker å kommentere saken.

Geir Lippestad skriver dette i en SMS til NRK om valget av Jon Øigarden:

– Jeg har stor respekt for han som skuespiller. Det blir spennende å se hvordan han tolker rollen.

Avslører mer av handlingen

Netflix bekrefter at arbeidstittelen på filmen er «Norway».

I en pressemelding forteller de mer om handlingen i filmen:

Filmen skal følge tre historier. Den første om de overlevende etter angrepet og deres forsøk på å komme tilbake til det vanlige livet og møtet med terroristen i rettsalen. Den andre om Norges politiske lederskap og hvordan de styrte landet gjennom krisen. Den tredje om advokatene som fulgte terroristen gjennom rettsaken.

Jonas Strand Gravli, Isak Aglen og Seda Witt skal spille overlevende i filmen.

Spilles inn i Oslo og Tønsberg

Filmen skal ha et budsjett på 20 millioner dollar – i overkant av 180 millioner kroner. Det skriver filmnettstedet Deadline.

Det norske filminstituttet gir 17,1 millioner kroner i støtte til Hollywood-produksjonen. Pengene gis gjennom incentivordningen, som er et statlig tiltak for å trekke store filmproduksjoner til Norge.

Ifølge filmdatabasen IMDB skal opptakene blant annet foregå i Oslo. Filmingen starter denne uken utenfor Tønsberg.

Samarbeider med Seierstad

Filmen skal basere seg på Åsne Seierstads bok, «En av oss». Boka skildrer terroristen Anders Behring Breiviks liv, men følger også to søstre fra Nesodden og en vennegjeng fra Troms frem til terrorhandlingene på Utøya.

Bergens Tidende skrev i vinter at prisbelønte Greengrass ville lage filmen i samarbeid med Seierstad.

– Åsnes bok, «En av oss», var et grundig stykke arbeid og noe som gjorde et dypt inntrykk på meg. Hun fikk fram sannheten ved det som skjedde og hvordan de involverte opplevde grusomhetene, sa Greengrass til avisen.

Når filmen får premiere på Netflix, er foreløpig ikke kjent.

Lager filmer basert på virkeligheten

Greengrass er kjent for sine dramatiseringer av ekte hendelser. Han vant tidlig i karrieren Gullbjørnen i Berlin for «Bloody Sunday» – om en hendelse i Nord-Irland i 1972 der demonstranter ble skutt og drept av britiske soldater.

Senere er det kommet filmer som «Captain Phillips» (2013), om et skip kapret av somaliske pirater, «Green Zone» (2010) om Bagdad under invasjonen av Irak i 2003, og «United 93" fra 2006 – om et av flyene som ble kapret i USA 11. september 2001 – og som styrtet i Pennsylvania etter at passasjerene hadde satt seg til motverge. Greengrass har også laget actionthrillerne om «Jason Bourne».

Kulturstrøm

 • Annie til topps i USA

  Den bergenske artisten Anna Lilia Berge Strand, bedre kjent som Annie, har en låt som er samplet på produsenten Metro Boomin sin nye plate. Det dreier seg om «Anthonio» fra 2009. I Metro Boomin sin versjon har den fått tittelen «Overdue» med rap av Travis Scott, skriver VG. Metro Boomin topper denne uken Billboard 200 i USA med den nye platen.

  Annie, alias Anne Lilia Berge Strand 2004
  Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
 • Zombieskryt fra Stephen King

  «Akkurat når du trodde at zombiegenren var gått tørr, kommer en fantastisk film av Dominique Rocher kalt «The Night Eats the World».» (eng. tittel)

  Det skriver grøsserkongen Stephen King i en twittermelding. Det er Anders Danielsen Lie som har hovedrollen i filmen, som er franskspråklig. Den norske skuespilleren var raskt ute med å kvittere med en twitter-takk.

  Twittermelding fra Stephen King