NRK Meny
Normal

Anders Danielsen Lie skal spille Anders Behring Breivik i Netflix-filmen om 22. juli

To norske skuespillere fått hovedroller i den internasjonale storfilmen om terrorangrepet 22. juli. Anders Danielsen Lie skal spille terroristen og Jon Øigarden har fått rollen som forsvarer Geir Lippestad. Det bekrefter Netflix i en pressemelding.

Skuespiller Anders Danielsen Lie har en rolle som soldat i TV-serien "Nobel" som er høstens store dramasatsing fra produksjonsselskapet Monster og NRK.

Skuespiller og lege, Anders Danielsen Lie, skal spille rollen som terrorist Anders Behring Breivik.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tidligere i år ble det kjent at Netflix har sikret seg rettighetene til britiske Paul Greengrass' film om terrorangrepet 22. juli 2011. Filmen skal produseres av Greg Goodman, Eli Bush og prisvinnende Scott Rubin.

Som NRK fortalte tidligere i dag skal Anders Danielsen Lie spille rollen som terroristen Anders Behring Breivik.

Skuespiller Jon Øigarden har fått rollen som forsvarer Geir Lippestad.

Jon Øigarden i «Mammon»

Skuespiller Jon Øigarden skal spille forsvarer Geir Lippestad i Netflix-filmen om 22. juli. Her fra NRK-serien «Mammon».

Foto: NRK

Netflix bekrefter også disse navnene i en pressemelding.

I tillegg skal Ola G. Furuseth spille statsminister Jens Stoltenberg.

Ola G. Furuseth.

Ola G. Furuseth er mest kjent for ulike teaterroller og ble blant annet nominert til Hedda-pris for sin rolle som Elling i Ingvar Ambjørnsens «Elling i nærkontakt».

Foto: Dag Jenssen

Danielsen Lie er blant annet kjent fra filmer som «Oslo, 31. august», «Reprise» og spilte en av hovedrollene i NRKs dramaserie «Nobel».

Øigarden har blant annet nylig spilt hovedrollen i NRKs serie «Mammon» og spiller mot Thomas Giertsen i komiserien «Helt perfekt».

Ola G. Furuseth er mest kjent for ulike teaterroller og ble blant annet nominert til Hedda-pris for sin rolle som Elling i Ingvar Ambjørnsens «Elling i nærkontakt».

NRK har vært i kontakt med både Jon Øigarden og Anders Danielsen Lie, men ingen av dem ønsker å kommentere saken.

Geir Lippestad skriver dette i en SMS til NRK om valget av Jon Øigarden:

– Jeg har stor respekt for han som skuespiller. Det blir spennende å se hvordan han tolker rollen.

Avslører mer av handlingen

Netflix bekrefter at arbeidstittelen på filmen er «Norway».

I en pressemelding forteller de mer om handlingen i filmen:

Filmen skal følge tre historier. Den første om de overlevende etter angrepet og deres forsøk på å komme tilbake til det vanlige livet og møtet med terroristen i rettsalen. Den andre om Norges politiske lederskap og hvordan de styrte landet gjennom krisen. Den tredje om advokatene som fulgte terroristen gjennom rettsaken.

Jonas Strand Gravli, Isak Aglen og Seda Witt skal spille overlevende i filmen.

Spilles inn i Oslo og Tønsberg

Filmen skal ha et budsjett på 20 millioner dollar – i overkant av 180 millioner kroner. Det skriver filmnettstedet Deadline.

Det norske filminstituttet gir 17,1 millioner kroner i støtte til Hollywood-produksjonen. Pengene gis gjennom incentivordningen, som er et statlig tiltak for å trekke store filmproduksjoner til Norge.

Ifølge filmdatabasen IMDB skal opptakene blant annet foregå i Oslo. Filmingen starter denne uken utenfor Tønsberg.

Samarbeider med Seierstad

Filmen skal basere seg på Åsne Seierstads bok, «En av oss». Boka skildrer terroristen Anders Behring Breiviks liv, men følger også to søstre fra Nesodden og en vennegjeng fra Troms frem til terrorhandlingene på Utøya.

Bergens Tidende skrev i vinter at prisbelønte Greengrass ville lage filmen i samarbeid med Seierstad.

– Åsnes bok, «En av oss», var et grundig stykke arbeid og noe som gjorde et dypt inntrykk på meg. Hun fikk fram sannheten ved det som skjedde og hvordan de involverte opplevde grusomhetene, sa Greengrass til avisen.

Når filmen får premiere på Netflix, er foreløpig ikke kjent.

Lager filmer basert på virkeligheten

Greengrass er kjent for sine dramatiseringer av ekte hendelser. Han vant tidlig i karrieren Gullbjørnen i Berlin for «Bloody Sunday» – om en hendelse i Nord-Irland i 1972 der demonstranter ble skutt og drept av britiske soldater.

Senere er det kommet filmer som «Captain Phillips» (2013), om et skip kapret av somaliske pirater, «Green Zone» (2010) om Bagdad under invasjonen av Irak i 2003, og «United 93" fra 2006 – om et av flyene som ble kapret i USA 11. september 2001 – og som styrtet i Pennsylvania etter at passasjerene hadde satt seg til motverge. Greengrass har også laget actionthrillerne om «Jason Bourne».

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).