Hopp til innhold

Amøbestunt i Oslo

Spore-kreasjoner inntok hovedstaden.

Sporekunst
Foto: Alexander Fredriksen/NRK

I forbindelse med det kommende spillet Spore var det i går amøbeinnrykk i Oslo. Det er kunststudenter fra Akademi for Scenekunst ved Høgskolen i Østfold som står bak kreasjonene på oppdrag fra EA Games.

Se: Bilder fra amøbestuntet

Avantgarde kunstner Andrey Bartenev

Avantgarde kunstner Andrey Bartenev.

Foto: Alexander Fredriksen/NRK

Kunst og spill

Studentenes professorer ved Akademi for Scenekunst ved Høgskolen i Østfold, og deres gjesteforeleser, avantgarde kunstneren Andrey Bartenev fra Moskva har holdt oppsyn med stuntet. Moskovitten Andrey Bartenev mener at spranget mellom dataspill og kunst i det offentlige rom har mange likheter; det er fargerikt og har ekstragavanse, og det forekommer en interaksjon med publikum.

- De som designer dataspill transformerer den ekte verden og blander den med fantasiverden, og det er jo nettopp det moderne kunst også gjør. De gjør akkurat det samme, sier Barteney.

Spore Creator

17. juni kommer Spore Creator. Da kan man lage sine egne skapninger, ikke ulikt det studentene har gjort. Forskjellen er at det skjer på PCen. Selve spillet Spore slippes 4. september.

Kulturstrøm

 • Deler av Twitters kildekode lekket på nettet

  Utdrag av Twitters kildekode har blitt lekket på nettet, og det Elon Musk-eide selskapet leter nå etter den ansvarlige.

  Ifølge et rettsdokument ble deler av kildekoden lagt ut på den Microsoft-eide plattformen Github. Den brukes for deling av kode for programvareutvikling.

  Det skriver The New York Times.

  Kildekoden ble postet av en bruker som kalte seg «FreeSpeechEnthusiast». Ifølge Github ble koden fjernet fredag på forespørsel fra Twitter.

  Nå har Twitter bedt en domstol i California om å gi informasjon som kan identifisere personen bak «FreeSpeechEnthusiast», ifølge dokumentet som ble levert domstolen 24. mars.

  Github har ikke svart på Reuters' spørsmål om hvorvidt de har gitt Twitter denne informasjonen. Twitter har heller ikke svart på en forespørsel om kommentar. (NTB)