Hopp til innhold

Alexander den store

I Istanbuls arkeologiske museum finner vi ham både som statue og byste - og ikke minst på Alexandersarkofagens praktfulle relieffer. Hva forteller disse fremstillingene oss om denne legendariske erobreren?

Alexandersarkofagen fra kortsiden.
Foto: Nina Skurtveit / NRK

Det arkeologiske museet i Istanbul med sine skatter fra ulike kulturer er verd et langt besøk. Vi konsentrerer oss om den største av de tre bygningene der vi finner Alexander den store i ulike varianter.

En ung erobrer

Alexander den store (356 - 323 f. Kr.) ble konge i Makedonia da han var 20 år gammel. Hans far, kong Filip II, hadde sørget for at han fikk en meget god utdannelse etter gresk mønster. I vår museumsvandring tar vi for oss historien om hans erobringer og hvordan han "helleniserte" sitt rike. Hemmeligheten var også at samtidig som han dyrket frem den greske kultur, lot han de enkelte landene fikk dyrke sin egen religion. Ofte ble Alexander også innviet i deres religiøse praksis når han for eksempel bygget templer på egyptisk maner.

Hode av Alexander den store
Foto: Istanbul Arkeologiske museum

Portrettene - et mønster

Den lille hummerkloen i hårfestet og de store øynene var tegn på guddommelige evner. Han kunne se det andre ikke kunne og var naturlig leder. Disse portrettene ble derfor også forbilde for kommende herskere. Se bare keiser Cæcar i vårt billedgalleri. (Se øverst til venstre!)

Alexandersarkofagen

Dette er den mest praktfulle av de mange sarkofagene som ble funnet i Sidon i 1887. Den ble laget til kong Abdalonymos en gang mellom 325 og 311 f. Kr. Men ettersom det var Alexander den store som hjalp ham til kongemakten, er det også ham vi ser i noen av scenene. Marmorsarkofagen har en gang hatt sterke farger slik det var vanlig for greske skulpurer og relieffer. Her ser vi tydelig rester av fargeleggingen, og det er også rekonstruert modeller som viser hvordan sarkofagens relieffer kan ha sett ut.

Alexandersarkofagen, en av kortsidene i farger.

Modell i farger.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.