Hopp til innhold

«Vi er lei oss for at vi ble tatt, hilsen Volkswagen»

En gruppe kunstnere har satt opp falske reklameplakater for bedrifter som Volkswagen, Exxon Mobile of Air France i forbindelse med klimatoppmøtet i Paris.

Kritisk Volkswagen-plakat
Foto: Brandalism

Den britiske kunstnergruppa Brandalism har brukt storkapitalens eget virkemiddel for å sende en beskjed under klimatoppmøtet i Paris denne uken.

På grunn av terroren i den franske hovedstaden tidligere i år er det ikke muligheter for større demonstrasjoner eller folkeansamlinger.

Derfor har de brukt satiriske reklamebeskjeder til å vise sin avsky for selskaper som Volkswagen, Exxon Mobil og Air France.

Volkswagen henges ut

Ikke overraskende er det Volkswagen som får mest tyn.

Tidligere i høst ble den gigantiske bilprodusenten tatt i å pynte på utslippsdataene, i det som ikke kan kalles noe annet enn en skandale.

«Unnskyld for at vi ble tatt» og «Kjør renere – eller bare lat som» står det på plakatene som er til forveksling like Volkswagens egne reklamer.

– Ved å sponse klimaforhandlingene kan storforurensere som Air France og GDF-Suez-Engie promotere seg selv som en del av løsningen – når de egentlig er en del av problemet, sier talsmann Joe Elan ved Brandalism i en pressemelding.

80 kunstnere – 600 plakater

Mer enn 80 kunstnere fra 19 land har satt opp over 600 plakater. Kunstverkene ble installert på «Black Friday», selve nasjonaldagen til ikke-bærekraftig forbruk.

Reklameboardsene de har tatt over tilhører egentlig JCDecaux, en av verdens største på utendørs reklame. Ironisk nok sponser JCDecaux klimatoppmøtet.

– Vi tar tilbake stedene de har hengt opp plakater, fordi vi vil utfordre rollen markedsføring har i å promotere ikke-bærekraftig forbruk. Fordi reklamebransjen tvangsforer våre ønsker om produkter laget av fossile brensler, er de nært knyttet til klimaendringene, sier Elan.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor