NRK Meny
Normal

«Mistet møydommen» for kunsten

– Prosjektet er det perfekte «fuck you» til samfunnet, sier Clayton Pettet, som med kunstprosjektet «Art School Stole My Virginity» utforsker presset knyttet til å være jomfru.

Clayton Pettet

Den engelske tenåringskunstneren Clayton Pettet har høstet mye oppmerksomhet med kunstprosjektet 'Art School Stole My Virginity', hvor han hevdet at han skulle ha sex for første gang foran et publikum.

Foto: Skjermdump, NRK Nasjonalgalleriet

Det ble stor medieoppstandelse verden over da den 19-årige kunststudenten Clayton Pettet erklærte at han skulle ha sex for første gang med en mann foran et publikum.

– Med «Art School Stole My Virginity» utforsker jeg ordet «jomfru» og hvordan samfunnet vektlegger ordet – mer det enn seksualitet, det er ordet «jomfru» jeg er interessert i, forklarer den engelske kunstneren i mandagens utgave av Nasjonalgalleriet på NRK2.

Clayton Pettet

Kunstner Clayton Pettet ønsker å sette søkelys på sexpresset som unge utsettes for i dag. Her foran ett av sine egne kunstverk.

Foto: Skjermdump, NRK Nasjonalgalleriet

Universitetet tok avstand

Ideen startet som et eksamensprosjekt ved universitetet Central Saint Martins i London, men etter hvert som konseptet utviklet seg ønsket skolen å ta offisiell avstand fra prosjektet. «Art School Stole My Virginity» ble dermed gjort i kunstnerens egen regi i samarbeid med The Orange Dot Gallery i London.

Pettet har siden sluttet på det prestisjetunge universitetet.

– Prosjektet er det perfekte «fuck you» til samfunnet, det gjør meg så utrolig irritert hvordan samfunnet behandler folk som meg, «underdogs», forteller Pettet.

«Penetrert» av publikum

Datoen for selve kunststuntet fant sted 2. april 2014. 150 forhåndsutvalgte publikummere la forventningsfullt fra seg kameraer og mobiltelefoner ved inngangen til galleriet i vest-London. En toppløs Pettet inntok scenen sammen med tre hjelpere, skrubbet av seg ord skrevet på kroppen, før publikum en etter en ble invitert inn i et rom sammen med kunstneren og fikk beskjed om å penetrere ham i munnen med en banan.

Clayton Pettet

Publikum ble bedt om å penetrere Pettet i munnen med en banan, som en del av kunstprosjektet 'Art School Stole My Virginity'.

Foto: Skjermdump, NRK Nasjonalgalleriet

– Jeg visste at det kom til å bli intenst, så mange ulike folk har mange ulike måter å definere penetrering på. Noen dro håret mitt bakover og skjøv bananer inn i munnen min. En fyr tuklet til og med med beltet sitt fordi han trodde jeg pratet om kuken hans, smiler kunstneren skjevt.

Til publikum som eventuelt måtte være skuffet over at kunstprosjektet endte på en mindre bokstavelig måte enn forespeilet, har Pettet følgende å si:

– Alt jeg sa var at jeg skulle miste jomfrudommen, jeg sa aldri seksualiteten, og jeg sa aldri sex. Men meningen var alltid at det skulle være om 150 personer som penetrerte meg og deres definisjon av «jomfru».

En kommentar til sexpress

Ifølge Pettet er prosjektet en reaksjon på det seksuelle presset som hans generasjon daglig utsettes for.

– Jomfrudom er fullstendig fetisjert gjennom tenåringsidoler som Miley Cyrus og Justin Bieber. Det er to måter å se det på – på ene siden, hvis du er jomfru er du ren, men hvis du har sex er du uren. På andre siden, hvis du ikke har sex er du frigid og mangler seksuell erfaring – det dømmer deg og din popularitet. Begge deler er negativt. Alle disse merkelappene vi må tilpasse oss gjør at du hater deg selv, og denne performancen er om sinnet mot dette hatet.

Kunstneren har selv følt presset sterkt på kroppen gjennom oppveksten, og var nær ved å gi bort jomfrudommen til en jente tidlig i tenårene.

– Kameraten min hadde nettopp mistet jomfrudommen – han var homofil, men mistet den til en jente fordi samfunnet rundt ham sier at du mister ikke jomfrudommen uten at du har sex med en jente. I hodet mitt vokste det frem et behov for å gjøre det med hvilken som helst person jeg kunne finne. Men øyeblikket kom og jeg gjorde det ikke. Jeg var nervøs, og jeg var ikke tiltrukket av jenten, sier Pettet.

Pettet er lettet over å endelig ha fått vist frem det omdiskuterte prosjektet sitt.

– Det har ikke vært særlig mye kunst knyttet til jomfrudom. På 1800-tallet var det alltid mer symbolisme, men det har aldri vært noe så håndfast som dette.

Se intervju med Clayton Pettet og utdrag fra «Art School Stole My Virginity» på Nasjonalgalleriet mandag 29. september 2014.

Flere kulturnyheter