«Falsk» Rembrandt viste seg å være ekte

Den britiske organisasjonen National Trust fikk det alle trodde var en Rembrandt-etterlikning i gave. Nå viser undersøkelser at maleriet er ekte og har en verdi på 175 millioner kroner.

Rembrandt-selvportrett viste seg å være ekte

Maleriet er et selvportrett, og viser en ung Rembrandt i staselige klær.

Foto: STEVEN HAYWOOD / Afp

– Det er helt utrolig at vi har hatt en ekte Rembrandt hengende her på veggene de siste årene. Vi har aldri våget å tenke tanken på at maleriet faktisk kunne være ekte, sier eiendomsleder i National Trust Jez McDermott til Ap.

Det var i 2010 at organisasjonen, som arbeider for bevaring av historiske bygninger og vakker natur, fikk maleriet i sitt eie.

Bildet ble donert gjennom familieboet etter en velstående eiendomsutvikler i 2010, og har hengt på veggen i godset Buckland Abbey sørvest i England.

Trodde elev sto bak

Maleriet fremstår som et selvportrett. Det viser en staselig kledd Rembrandt, med en lang fjær i hatten.

Kunstverket er signert Rembrandt, men man har i alle år antatt at det egentlig er malt av en av kunstnerens elever.

Dette ble også stadfestet i undersøkelser gjennomført i 1968, og portrettet er siden blitt godskrevet som et maleri «i kunstnerens stil».

Gransket

I løpet av de siste månedene har imidlertid verdens ledende Rembrandt-ekspert, Ernst van de Wetering, tatt portrettet i nærmere øyesyn.

Etter omfattende undersøkelser er eksperten klar i sin konklusjon: Bildet er ekte, og antas å ha en verdi på 175 millioner kroner, ifølge Ap.

– I løpet av de 45 årene siden den forrige undersøkelsen ble gjort, har vi samlet langt mer informasjon om Rembrandts selvportretter og svingningene i stilen hans, sier van de Wetering.

Rembrandt-maleri henges på veggen

Det nye Rembrandt-maleriet henges opp på veggen i Buckland Abbey, etter å ha blitt undersøkt.

Foto: Ben Birchall / Ap

Maleriet er datert til 1635, nærmere bestemt det året da Rembrandt var 29 år.

Maleteknikken som er brukt i bildet, samsvarer med den kunstneren brukte i sine tidlige år.

Ifølge National Trust blir maleriet hengende på Buckland Abbey i åtte måneder til, før det sendes inn til rensing og ytterligere undersøkelser og dateringer.

Organisasjonen har ikke lov til å selge maleriet.

Kulturstrøm

  • Pregløs bigfoot-oppfølger

    – «Familien Bigfoot» har et tydelig budskap om naturvern og farene ved storkapitalens sleske metoder, men det holder ikke med gode intensjoner, skriver Filmpolitiet om den kinoklare barnefilmen. De kaller filmen pregløs og klisjetung. Terningkast 2.

    Fra filmen "Familien Bigfoot"
    Foto: Norsk Filmdistribusjon
  • Flere velger privat begravelse

    Kirkerådet er bekymret for at stadig flere pårørende velger bort kirkelig gravferd. Mange ønsker privat begravelse på grunn av musikken. Avdelingsdirektør Jan Christian Kielland i Kirkerådet sier kirkelig begravelser har hatt en gradvis nedgang siden 1990.