Hopp til innhold

Cash

Svenske Jens Lapidus har krimmesteren James Ellroy som forbilde. Hans første krim på norsk er medrivende og spennende på mer enn ett plan, men noen ny Ellroy har vi imidlertid ikke fått.

Den svenske forfatteren Jens Lapidus.

Den svenske advokaten og forfatteren Jens Lapidus (f. 1974) debuterte i 2006 med 'Snabba cash'. Hans andre bok 'Aldrig fucka upp' kom ut på svensk i mai i år.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Da kriminallitteraturen på det aller såreste trengte fornyelse for et par tiår siden, dukket James Ellroy opp og åpnet for nye tilnærminger og et annet og særegent språk. De fire bøkene om Los Angeles på 40- og 50-tallet var de som for alvor etablerte Ellroy som betydelig amerikansk samtidsforfatter: "Black Dahlia", "The Big Nowhere", "LA Confidential" og "White Jazz".

Nå har Ellroy fått sin våpendrager i Norden, der den unge svensk Jens Lapidus er i gang med en trilogi kalt Stockholm Noir. To av bøkene er ute på svensk, den første på norsk heter altså "Cash".

Jens Lapidus: Cash. Cappelen Damm 2008

Jens Lapidus: Cash. Oversatt av Inge Ulrik Gundersen. Cappelen Damm 2008

Foto: dostoa

Stockholms underverden

Mrado er høyt oppe i jugge-mafiaen (der ”jugge” er utlagt jugoslav), en serber på steroider, en jernpumpende voldsmann, torpedo, et skremsel, balkankrigsveteran, men også skilt pappa til ei lita jente han elsker over alt annet.

Jorge er chilener, oppvokst i innvandrerforstaden, har ikke hatt for mange sjanser, kan én ting; kokain. I betydningen salg og distribusjon. Han rømmer fra høysikkerheten i Østeråker-fengselet, greier seg unna politiet, men ikke unna Mrado. Jorge drives av hevn og gjør det snart stort.

Den tredje hovedfiguren er JW. En ung student med arbeiderklassebakgrunn lenger nordfra, men med to ambisjon; å bli en av de virkelig glatte gutta i sosse- og festmiljøet på Stureplan og finne søsteren som forsvant. Han lever et dobbeltliv som pirat-taxisjåfør og etter hvert kokaindealer.

Hekta på Ellroy

En Ellroy-fan trenger ikke lese intervjuer med Jens Lapidus eller sitatet foran i boken for å skjønne at mannen er stor ellroyfan, for ikke å si ellroywannabe. Ja; Cash kan langt på vei leses som en ren Ellroy-hyllest. Inspirasjonen står ut av teksten fra første side og gjør det vanskelig å kommentere dette arbeidet uten samtidig å spørre: Har Lapidus lykkes i denne delen av prosjektet? Dernest; hvor vellykket er boken på egne bein?

Det første spørsmålet må nok besvares med et tja. Ellroys korthogde, adrenalindrevne, nesten maniske prosa er ikke lett å praktisere. Lapidus lykkes i blant, men faller ut av det nesten like ofte. I tilnærmingen til karakterene er han imidlertid nærmere, og det er bra. Hele mennesker, med hele liv, hele holdningssett og sammensatt følelsesliv løfter dette action-kjøret opp over det banale. Rått, fort, med kynisme tett som hagel, rastløst og omskiftelig. Dette fungerer og får leseren til å henge på.

At Jens Lapidus gjør krav på å gi et realistisk bilde av kriminalitetens Stockholm – og skriver såpass at man fristes til å tro ham – er den viktigste grunnen til at "Cash" vakte debatt i Sverige.

"Cash" er medrivende krim og; spennende på mer enn ett plan. I partier er den også velskrevet. Noen ny Ellroy har vi imidlertid ikke fått. Til det er Lapidus for opptatt av å ligne sitt forbilde.

Kulturstrøm

  • Madonna gjorde Rio-strand til enormt dansegulv

    – Dette stedet er magisk, sa Madonna foran 1,5 millioner tilskuere på Copacabana-stranda i den brasilianske storbyen Rio de Janeiro.

    Gratiskonserten lørdag markerte avslutningen på hennes «Celebration Tour». Første konsert var i London i oktober i fjor.

    Den 65-årige superstjernen startet ballet med «Nothing Really Matters» fra 1998. Dette er første gang «Dronningen av pop» har en retrospektiv turné, og hun framfører låter fra karrieren på mer enn fire tiår.

    – Her er vi på det vakreste stedet i verden, sa Madonna og viste til utsikten mot havet, fjellene og Kristusstatuen på en av byens høyder.

    (NTB)

    Madonna avsluttet turneen i Rio de Janeiro lørdag.
    Foto: AP
  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.