Hopp til innhold

«Bølgen» er Norges Oscar-kandidat

«Bølgen» er plukket ut som Norges Oscar-håp. Filmen kan dermed bli nominert til Oscar i kategorien beste ikke-engelskspråklige film.

Kristoffer Joner i "Bølgen"

REKORD: «Bølgen» kom på kino siste helgen i august, og hadde en rekordsterk åpningshelg med 135.000 besøkende. Kun «Kon-Tiki» og «Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa» har hatt en sterkere åpning på kino.

Foto: Fantefilm Fiksjon

Regissør Roar Uthaug

REGISSØR: Roar Uthaug har tidligere laget «Flukt» og «Fritt vilt».

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Etter bare fem dager på kino er den norske katastrofefilmen sett av 186.540 nordmenn. Onsdag ettermiddag ble det klart at filmen også er Norges store Oscar-håp.

– «Bølgen» framstår som et spennende og originalt valg. Den har sterke filmatiske kvaliteter, sier lederen av den norske Oscar-komiteen, Sindre Guldvog fra Norsk filminstitutt, under pressekonferansen onsdag ettermiddag.

Filmen er blitt kalt Skandinavias første katastrofefilm og tar utgangspunkt i en kommende naturkatastrofe. Fjellet Åkneset i Geiranger kommer på et eller annet tidspunkt til å rase ut i Storfjorden og skape en ødeleggende flodbølge.

– Etter Oscar-komiteens mening har filmen om flodbølgekatastrofen som rammer Geiranger sterke filmatiske kvaliteter, et imponerende skuespillergalleri og et norsk særpreg som gjør den til noe langt mer enn den sjangerfilmen den også er, heter det videre i begrunnelsen.

«Bølgen» er Norges Oscar-kandidat. Juryleder Sindre Guldvog med begrunnelsen

– Skiller seg fra andre katastrofefilmer

Roar Uthaug har regissert katastrofefilmen som inneholder noen av de dyreste enkeltscenene som er laget i norsk film.

– Det er en stor ære å fronte Norge, sier Uthaug.

Regissøren mener at «Bølgen» skiller seg fra den typiske katastrofefilmen som Hollywood allerede har god kjennskap til.

– I «Bølgen» kommer man tettere på mennesker i en reell situasjon. Det er ikke muskelbunter som slåss mot romvesener, sier Uthaug til NRK.

Solgt til over 100 land

Bølgen er nå solgt til over 100 land, og det er ikke første gang regissøren har nådd ut til et internasjonalt publikum.

– Vi så blant annet med «Fritt Vilt», som tok en kjent sjanger og satte den i en norsk, unik virkelighet og med spektakulære naturbilder, at det slo an i utlandet, sier Uthaug.

Fra premieren på «Bølgen».

F.v.: Manusforfatterne Harald Rosenløw og John Kåre Raake, produsent Martin Sundland, skuespiller Ane Dahl Torp, produsent Are Heidenstrøm, skuespiller Edith Haagenrud-Sande, regissør Roar Uthaug og skuespiller Jonas Hoff Oftebro på den røde løper ved premiere på filmen ' Bølgen ' på Colosseum, fredag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Har Oscar-plan

Anne Sewitskys «De nærmeste» og Henrik Martin Dahlbakkens «Å vende tilbake» var konkurrentene til «Bølgen».

Produsentene for de tre filmene har presentert hver sin strategi for en eventuell Oscar-kampanje, og det var «Bølgen» som imponerte den norske Oscar-komiteen mest og dermed stakk av med nominasjonen.

– Vi ser på en totalpakke når vi velger Oscar-kandidaten, blant annet hvilke økonomiske muskler man har, hvor mange land man har solgt filmen til og hvilke kontakter man har, forteller lederen for den norske Oscar-komiteen Sindre Guldvog til NRK.

Nå må produsentene bak «Bølgen» jobbe for å overbevise Oscar-akademiet. Det er Akademiet som velger ut hvilke fem filmer som skal bli nominert i kategorien beste ikke-engelskspråklige film.

Om «Bølgen» er blant de fem utvalgte blir klart i midten av januar.

Tidligere norske filmer som har kommet gjennom nåløyet og blitt nominert er «Kon-Tiki» (2013), «Elling» (2001), «Søndagsengler» (1996), «Veiviseren» (1987) og «Ni Liv» (1957).

Kulturstrøm

  • TMZ: Ronnie Turner er død

    Tina Turners son Ronnie Turner er død, ifølge TMZ. Han blei 62 år gammal. Det er førebels ikkje kjent kva han døydde av. Men den amerikanske nettstaden skriv at Ronnie Turner har hatt fleire helseplager dei seinare åra.