Hopp til innhold

Rått og uferdig av Shabana Rehman

Komikeren Shabana Rehman legger ikke noe imellom i boka ”Blåveis. Min vei ut av volden”. Hun skildrer egne erfaringer med vold og overgrep fra ungdomsårene.

Shabana Rehman

Shabana Rehman.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Røff ungdom

Vi kjenner henne som standup-komikeren som sjokkerte med Mullaløft og som en skarp skribent i landets største aviser. Shabana Rehman er rikskjendis og opptrer også på scener i utlandet. I boka ”Blåveis” står hun fram med en annen side av seg selv – nemlig som voldsoffer og seksuelt misbrukt i perioden fra hun var 15 til hun var i begynnelsen av 20-åra.

Ut av offerrolla

Historiene er dramatiske og har merket henne for livet. Det dreier seg om grov fysisk vold og seksuelt misbruk som endte med graviditet og abort. Rehman vil fortelle om sine erfaringer med vold for å hjelpe sine medsøstre ut av offerrolla.

Det er altså på sett og vis ei selvhjelpsbok, men det er også komikerens erindringer fra tøffe ungdomsår med vold, dop, flere år på institusjon og en rotløs tilværelse til hun ender opp som en av landets kjendiser. Veien fram har vært kronglete med sammenbrudd, angst, trusler og rettssak. Og det er beskrivelsen av prosessen fra offer til selvstendig og stolt kvinne som er bokas hovedprosjekt. Shabana Rehman vil vise at det bor så mye i oss alle. Det gjelder bare å finne fram til sitt indre jeg:

Bekjennelser

Shabana Rehman har måttet tåle mye dritt fra hun som ung jente ble slått og mishandlet av kjæresten til hun i voksen alder har blitt hetset for sine meninger og sine opptredener.

Hun har blitt ei tøff og sterk dame, selv om hun bærer de traumatiske erfaringene med seg. I sin karriere som offentlig person er det bekjennelser om egne livserfaringer som har vært et av hennes viktigste grep. Og med ”Blåveis” viser hun fram sine vanskelige ungdomsår.

Ustrukturert

På omslaget av boka står det at Rehman forteller ”rått og usminket”. Jeg vil heller si at det er rått og ustrukturert. Boka er todelt. Første del har overskrifta ”Skaden” mens andre del heter ”Helbredelsen”. Fortellergrepet er todelt: Hun formidler åpent og direkte hvordan hun husker det som skjedde i ungdomsårene, og hvilke tanker hun gjør seg i dag, 10-15 år seinere.

I tillegg gir hun velmenende råd og oppmuntringer til leseren som er i en vanskelig situasjon og som skal prøve å kjempe seg tilbake til et verdig liv.

Kunne vært skarpere

Det er vanskelig å vurdere hvordan ei selvhjelpsbok som ”Blåveis” fungerer for en som er i målgruppa, og som virkelig trenger hjelp. For meg har boka åpenbare svakheter fordi det blir en del gjentakelser og klisjeer som at du må tilgi for å komme deg videre i livet. Det er ikke mye humor i boka.

Og det er heller ikke noe savn. Men boka hadde blitt bedre hvis forfatteren hadde droppet å gi gode råd til andre som er i en vanskelig livssituasjon, og heller konsentrert seg om å utdype sin fortelling og sin kritikk av de som slår og av hjelpeapparatet som svikter når folk er i den ytterste nød.

Det hadde gjort historien viktigere og kritikken skarpere. For Shabana Rehman viser i boka at det er mulig å lykkes. Hun trenger ikke å fortelle det.

Er du enig med Ole Jan Larsen i hans vurdering av boka?

Si din mening her:

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP