Hopp til innhold

– Svensker er som sky hunder

Gravende journalist Magnus Trygve Olsen Devold fikk i oppdrag av P3 å skildre svenskenes liv i Norge. Han fant ekstrem fattigdom, menneskesmugling, ensomhet og slavejobbing.

Magnus Devold

Magnus Devold setter ansiktet i alvorlige folder, og trekker allværsjakka tett rundt seg utenfor Sveriges ambassade i Oslo. Han har laget en dokumentarserie som viser hvor umenneskelige kår svensker i Oslo lever under.

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

– Uansett hvor man ser, blir det tegnet et glansbilde. Ingen viser hvordan svenskene virkelig har det. Senest var det «Uppdrag Granskning» som feilet, og ingen tør ta tak i det virkelige problemet, sier Magnus Trygve Olsen Devold, gravende journalist i P3 til NRK.no.

I en serie på åtte episoder skildrer P3s reporter, Magnus Trygve Olsen Devold, tre vanlige svenskers liv.

Line, Bjørn Rasmus og Josefine møter du i «Svensker er mennesker».

Line forlot familien i en sølepytt, Bjørn kaller seg kokk (er kjøkkenmedarbeider) og Josefine håper på bedre tider i «Norje».

Foto: Kim Erlandsen / NRK
  • Line jobber i Oslo. Hun forlot familien i en sølepytt og kom til Norge med Säfflebussen. Les hennes historie her.
  • Bjørn Rasmus jobber i Oslo, kaller seg kokk, men er egentlig kjøkkenmedarbeider. Les mer om hans skjebne her.
  • Josefine har levd i klær vevd på utmagrede sauers lusebefengte pels og spist havre fra dårlige avlinger. Les her hvorfor hun vil reise til rikdommens svøpe.

Serien har premiere på P3.no/svensker førstkommende fredag, og du kan se et klipp allerede nå:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Overalt Devold ser, er det store humanitære utfordringer. Slavejobbing nederst på rangstigen. 20-30 personer bor i garderobeskap, og de er forhatt av nordmenn.

– Hva er det største problemet, slik du ser det?

– Det virkelige problemet er at ingen vil ta i en svenske, at ingen rekker ut en hånd. Det gjør at nordmenn fortsetter å være uvitende om problemene, og at de fortsetter å hate svenskene. Hadde vi turt å bli kjent med dem, hadde vi kanskje fått et annet bilde, sier Devold.

Det er derfor Devold startet arbeidet. Det er hans debut som journalist.

– Svenskene som gruppe blir skjøvet til siden og utelatt. De får ikke vennskapsforhold til nordmenn. Det kjenner jeg meg veldig igjen, sier han.

– Og derfor ville du lage film om dem?

– Ja, jeg vil bringe svensker og nordmenn nærmere, samtidig som jeg får bringe meg selv nærmere andre. Det er så lett å glemme at svenskene er mennesker, akkurat som oss, sier han.

  • Se Magnus Trygve Olsen Devolds første brennende blogg-innlegg: Hem, ljuva hem

– Akkurat som hunder

– Hva slags reaksjoner møtte du?

– Jeg tror de ble overrasket over hvor direkte jeg var, og alt jeg turte å røre i. De er akkurat som hunder, de er sky, og det tar lang tid å oppnå tillit. Det så jeg tydelig da jeg strakte ut en hånd utover det journalistiske. Da trakk de seg straks tilbake, sier han.

– Og svenske myndigheter må ha reagert?

Ikke ennå. Men nå er det så mye der borte, med kongefamilien og Palmedrapet. Men med en gang det er oppklart regner jeg med de tar kontakt.

– Hva håper du de sier?

– «Nå har vi oppklart Palmedrapet. Nå er det på tide å ta tak i det andre store problemet vi har. Vi vil takke deg for det. Med denne bysten, som skal stå midt i Stockholm sentrum. Vi ringer deg herfra nå. Vi har funnet noen svensker som vi tror vil være gode venner med deg», sier han.

– Ingen viser hvordan svenskene har det

Det svenske gravende TV-programmet «Uppdrag granskning» tok tidligere i år opp svenskenes kår i Norge. TV-bildene viste kakerlakker, bananskrelling og utnytting av svenske leieboere. Likevel mener Devold den svenske journalisten bak programmet ikke turte å ta tak i problemene.

SVTs «Uppdrag granskning» om svenske gjestarbeidere ser du under:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Jeg ville ikke gå i samme fella som Josefsson i «Uppdrag Granskning» og lage et snilt program med bare hygge.

– Hva håper du skal komme ut av dette?

– At noen med mer makt, som integreringsdepartementet, skal ta mer tak i det. Hvor har de vært? Jeg vet ikke hvor de har vært, sier han.

– Vet du hvor de er nå?

– Jeg tipper påskeferie. Den kan bli lang.

– Hva kan vi nordmenn gjøre da?

– Jeg vil stille det norske folk et spørsmål: Kan du leve med disse problemene? Svaret er ja, men jeg vil at de skal ha dårlig samvittighet. Vi må leve med den dårlige samvittigheten, men jeg vil at svenskene skal ha samme rettigheter som nordmenn.

– Du kan sende penger til Sverige, og snakke om hvor fattige de er. Du kan fortelle barna dine at de må spise opp maten sin, for tenk på barna i Sverige. Da sier jeg: Dra til Sverige, og opplev elendigheten på nært hold. Eller som nødløsning: Se denne serien. Den vil gi deg 80-90 prosent av samme følelsen. Det er mulig det holder, sier Devold.

– Det er rart hvor kort avstand det er å kjøre, og hvor enorm forskjellen i levestandard er, sier han.

– Aldri truet

– Gravende journalistikk kan være en tøft for en ensom journalist. Følte du deg noen gang truet?

– Nei, men det var tider der jeg følte jeg ikke hadde kontrollen, sier han.

I dokumentarserier blir vi med nå svenske Josefine smugler seg selv over grensen ved Svinesund, Hun ble tatt inn til kontroll, men fort vinket videre.

– Var det noe du ble overrasket over?

– Sikkerheten ved grensa til Norge. Jeg er ikke i utgangspunktet negativ til det, for svenskene skal jo også få sjansen. Jeg ble også overrasket over de svenske prisene. Jeg visste jo det var billig, men å få så mye kyllingkjøtt for 500 kroner? spør han.

– Hvor mye er en svensk årslønn?

Devold har ikke hatt kontakt med de han intervjuet i tida etter programmet. Det mener han er forståelig. Han synes synd på svenskene han møtte.

– Skulle jeg laget en dokumentar til, ville jeg laget en om hvor mye svensker og NRK-ansatte faktisk må jobbe. De hadde aldri tid, verken til bowling eller å drikke kaffe. Jeg ringte dem til alle døgnets tider, men de var alltid opptatte. Fortsetter de sånn, dør de før de blir 40 hele gjengen, sier han.

– Er det noe du synes jeg skulle spurt deg om?

– Jeg vil gjerne svare med et spørsmål til deg. Hvor mye tror du en svensk årslønn ligger på? Du fikk et hint da vi var utenfor den svenske ambassaden.

– Tre kronor?

– Ja.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters