Hopp til innhold

– Skal finne min nynorske stemme

Thomas Bipin Olsen er en av fire unge teaterstudenter som hadde sin første skoledag på Det Norske Teatret i dag. Kulturministeren mener han har valgt en veldig nyttig utdannelse.

Thomas Bipin Olsen

Forbildene er Christian Bale og Tom Hardy. Nå skal Thomas Bipin Olsen for alvor inn i rampelyset.

Foto: Arne Raanaas / NRK

– Det er helt surrealistisk med så mye fokus, sier Thomas Bipin Olsen.

28-åringen har nettopp lest om seg selv i teaterets programblad. Nå venter han på at statsråd Anniken Huitfeldt skal åpne den nye teaterutdanningen for flerkulturelle, Det multinorske.

Da Radio Migrapolis intervjuet Thomas Bipin Olsen før opptaksprøvene i april var han veldig, veldig spent. I dag hadde han sin første dag som teaterelev.

Hør Thomas rett før opptaksprøvene her: Vil ikke bli typecastet

Sammen med Sara Khorami, Kadir Talabani og Judy Nyambura Karanja skal Thomas sørger for at teateret speiler Norge slik det er i dag. De har tre år foran seg med undervisning i alt en skuespiller må kunne. I tillegg kommer et år som en del av ensemblet på teateret.

Viktig yrke

Kulturstatsråd Anniken Huitfeldt mener samfunnet ikke er inkluderende før man har mangfold også på teateret. De ferske studentene blir automatisk forbilder, mener hun. Huitfeldt er glad ikke alle minoritetsungdommer velger seg tradisjonelle yrker som lege, ingeniør og advokat.

– Dere har valgt en veldig nyttig utdannelse, sa ministeren da hun åpnet studiet offisielt.

Kadir Talabani, Sara Khorami, Judy Nyambura Karanja og Thomas Bipin Olsen

Kadir Talabani, Sara Khorami, Judy Nyambura Karanja og Thomas Bipin Olsen skal forandre teateret, mener teatersjef Erik Ulfsby ved Det Norske Teatret.

Foto: Arne Raanaas / NRK

– Det er mange meninger om ha en egen skole for flerkulturelle skuespillere. Men siden teateret velger å starte det opp, er det vel et behov for det, sier Thomas, som ble adoptert fra India av norske foreldre rett før han fylte seks år.

Han har søkt på teaterlinjen ved Kunsthøgskolen i Oslo fem ganger. I stedet ble det Forstudium teater på kulturskolen i Oslo og Bårdar Akademiet. De siste par åra har han vært frilanser og jobbet med egne prosjekter.

Fritatt fra nynorsk

Thomas har dysleksi og ble fritatt fra nynorskundervisning på skolen i Tønsberg da han vokste opp. Men nå må han til pers.

– Jeg skal finne min nynorske stemme, sier Thomas. – Finne ut hvor nynorsken ligger for meg.

Skuespiller Gjertrud Gynge skal hjelpe ham. Hun mener de flerkulturelle studentene er mye mer språkbevisste enn skuespillere generelt. Fordi språket så sterkt er knyttet til identitet.

Thomas Bipin Olsen føler seg trygg på at det skal gå bra.

– Har du lest noen bøker på nynorsk i sommer, kanskje?

Jeg burde nok ha lest mange fler..

– Hva har du lest da?

– Ingen! Innrømmer Thomas Bipin Olsen og ler.


Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters