Hopp til innhold

– Norsk debatt må bli røffere

Tirsdag ettermiddag måtte Abid Raja hives ut av Kulturnytt-studio. Aftenpostens kultur- og debattredaktør Knut Olav Åmås mener vi må tåle en røffere debatt i Norge.

Abid Raja og Knut Olav Åmås

Mye av norsk debatt er fryktsom og misforstått høflig, mener Aftenpostens kultur- og debattredaktør Knut Olav Åmås (innfelt).

Foto: Morten Holm/Cornelius Poppe / Scanpix

Tirsdag ettermiddag møttes advokat Abid Raja og stortingsrepresentant Håkon Haugli (Ap) til debatt i Kulturnytt. Der ble Raja så ustyrlig at han ble bedt om å forlate studio.

Hør: Raja og Haugli i radiodebatt

– Snakk om å være oppmerksomhetssyk! I Håkon Lies dager hadde noen sagt: «Jeg skal smadre deg som en lus», men det skal jeg ikke nedverdige meg til.

Abid Raja / Kulturnytt

Debatten dreide seg om Rajas dialogmøter på Litteraturhuset i Oslo, som Haugli hadde kritisert i et innlegg i tirsdagens VG . Raja har skrevet et harmdirrende svar, i onsdagens VG-utgave . Mange, for eksempel på nettstedet Twitter, reagerer på Rajas debattform.

Trist at Raja ødelegger for seg når han i utgangspunkt har en god sak. Dette hadde fortjent debatt, ikke utskjelling.

kniv (Nils Gullak Horvei) / Twitter

Abid Raja er en katastrofe for Venstre. Og nå som de akkurat har blitt kvitt Sponheim og kunne begynt klatringen.

Henrik Akselsen / Twitter

Håkon Haugli sier onsdag at han mener debatten mellom ham og Raja har havnet på et personlig nivå, og at han ikke vil fortsette.

Abid Raja selv takket onsdag formiddag nei til å kommentere saken overfor Nrk.no.

– For høflig

Men ikke alle syns Rajas stil er for tøff. Kultur- og debattredaktør i Aftenposten Knut Olav Åmås etterlyser en røffere debatt i Norge.

– Det beste av norsk samfunnsdebatt i dag er røff nok, men det er for mye av den som er for fryktsom og misforstått høflig. Taktikkeri og strategiske overveininger har stor plass, men de virkelige konfliktlinjene for ofte bare kommer frem i kulissene.

Reaksjonene på Abid Q. Rajas debattinnlegg i VG i dag viser at vi ennå har en vei å gå med å tåle røffe saksdebatter her i landet.

Knut Olav Åmås / Twitter


Åmås mener norsk debatt generelt er for høflig.

– Ikke høflig på en god måte, men på en konfliktsky og konfrontasjons-engstelig måte.

Han er ikke redd for at røff debatt skal føre til for mye støy, og hevder at konfrontasjoner er en forutsetning for å komme i ekte dialog. «– Vi trenger upolerte folk som Raja, som ikke - som f eks stortingspolitikere - er så strategiske og veloverveide at man gjesper», skrev han på Twitter onsdag formiddag. Åmås utdyper overfor Nrk.no:

– Det upolerte og ennå ikke ferdigtenkte. Det er for mye der ute i offentligheten som er ferdig drøvtygd og ”ikke-forhandlingsbart”. Da blir det fort uinteressant.

Knut Olav Åmås presiserer at han ikke hørte debatten i Kulturnytt, men snakker om Rajas tekst i VG onsdag. Han mener norsk debatt trenger flere saklig begrunnete personangrep.

– At maktpersoner og -institusjoner i samfunnet må tåle direkte angrep på sin innsats, der hele deres person og profil analyseres. Slik som BT-redaktør Hilde Sandviks kommentar om Jan Egeland nylig.

Aggresjonen beviser nok en gang at Raja sitter fast i æreskulturen.

Hege Storhaug / Twitter

Kulturstrøm

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).

 • Bob Newhart (94) er død

  Den amerikanske komikeren og skuespilleren Bob Newhart er død 94 år gammel, opplyser forlaget hans, ifølge Reuters.

  Newhart døde i sitt hjem i Los Angeles etter kort tids sykdom.

  Bob Newhart i 2003
  Foto: JEROME T NAKAGAWA / AP / NTB