Kinesere på ferie blir kalt «usiviliserte»

Visestatsministeren i Kina har gitt kinesiske turister en «skikk og bruk»-brosjyre etter at en 15 år gammel gutt skrev «Ding Jinhao var her» på et kunstverk i det 3500 år gamle Luxor-tempelet i Egypt.

Kinesiske turister

Kinesiske turister får kritikk av landets egen visestatsminister for å oppføre seg usivilisert på ferie.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters/NTB Scanpix

Den kinesiske økonomien har de siste årene opplevd en enorm opptur, noe som har ført til et reiseboom blant landets ekspanderende middelklasse.

Kina har også gjort det lettere for landets innbyggere å reise, gjennom å fjerne mange av restriksjonene rundt å få pass og visum til utlandet.

Ifølge Dagens Næringsliv foretok kinesere i fjor 83 millioner utenlandsreiser, og la igjen 102 milliarder kroner. Det er en vekst på 40 prosent – på ett år. Til sammenligning brukte de samme turistene 21,8 milliarder kroner i 2005.

«Ding Jinhao var her»

Men ikke alle oppfører seg like pent på tur.

Da 15 år gamle Ding Jinhao var i Egypt for å besøke det 3500 gamle Luxortempelet, bygget av Ramses II, benyttet han anledningen til å levne en signatur.

«Ding Jinhao var her» skriblet han inn på et av kunstverkene.

En annen turist oppdaget skribleriet, og publiserte ett blogginnlegg der han ber om unnskyldning på vegne av sine landsmenn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Grafitti i Luxor-tempelet

15 år gamle Ding Jinhao skrev «Ding Jinhao var her» på et kunstverk i det 3500 år gamle Luxor-tempelet i Egypt.

Foto: Uncredited / Ap/NTB Scanpix

– Jeg er så beskjemmet at jeg helst vil gjemme meg, skriver bloggeren.

I løpet av 24 timer hadde 100 000 mennesker kommentert bildet, ved hjelp av lynmeldingstjenesten Weibo.

– Ikke spytt, ikke kast søppel, ikke vandaliser

Bildet av skribleriet spredte seg raskt på sosiale medier, og har fått Kinas visestatsminister Wang Yang til å reagere.

– Den usiviliserte oppførselen til enkelte kinesiske turister ødelegger inntrykket mange har av Kina, proklamerte visestatsministeren nylig.

Fredag publiserte Wang Yang en «skikk og bruk»-brosjyre til landets reisende. Der ber ministeren de reisende «om ikke å spytte, forsøple, vandalisere eller gå på rødt lys.

Det oppfordres til å «respektere andre mennesker», i brosjyren som har fått bred medieoppmerksomhet i verdens mest folkerike land.

– Han vet han har gjort noe galt

Ifølge Daily Mail har også guttens foreldre bedt om unnskyldning.

Den engelske avisen viser til kinesiske Modern Express, der foreldrene har gått ut med følgende melding:

– Vi ber om unnskyldning til egyptiske myndigheter, og det kinesiske folk som har påpekt denne hendelsen. Han (Ding Jinhao journ.anm.) vet han har gjort noe galt, og vi ber om at han må få muligheten til å gjøre opp for feilen sin, sier foreldrene.

Kulturstrøm

 • Britene dropper folkets røst i MGP

  Storbritannia har ikke vunnet Eurovision Song Contest siden 1997. (Katrina and the Waves, bildet). Det er ti år siden de ble topp ti. Nå har BBC bestemt seg for å skrote ordningen med å la publikum stemme fram vinnerlåten. I stedet ber de plateselskapet BMG om å plukke ut både sang og artist til neste års finale i Rotterdam, skriver The Guardian

  Katrina and the Waves
  Foto: MICHAEL URBAN / REUTERS
 • Utsetter Schwittersutstilling

  Utstillinga med bilder av både Kurt Schwitters og sønnen Ernst Schwitters, som skulle åpne på Romsdalsmuseet torsdag 19.september er utsatt i ett år.
  Ifølge Schwitters-kjenner Karin Hellandsjø ble utstillingen stoppet av budsjettmessige årsaker. Nå jobbes det videre med å forberede en ny utstilling til neste år der Romsdalsmuseet henter inn bilder fra blant annet Sprengelmuseet i Hannover som er Kurt Schwitters hjemby i Tyskland.

 • Svenska Akademien i gang

  Etter flere år med skandaler er Svenska Akademien klar for å gyve løs på arbeidet med å bestemme hvem som skal vinne årets nobelpris i litteratur. For første gang på 30 år er Akademien nå fulltallig. På dagsordenen står blant annet høstens nobelpriser i litteratur. I år skal det kåres to vinnere, og Nobelkomiteen skal legge fram sin innstilling for Akademien 10. oktober (NTB).