– Forstår ikke at noen vil bo her

Sverre Goldenheim er født på livets solside. Han jobber i utelivsbransjen og bor på en eksklusiv adresse. Men han lever gjerne en dag som husokkuopant.

Sverre Goldenheim

Sverre Goldenheim bor til daglig i et eksklusivt leilighetshotell på Tjuvholmen. På Hausmania møtte han en annen virkelighet.

Foto: NRK

I Oslo er kontrastene store. Sverre Goldenheim og Ivan Oliversen bor ikke så mange minutter unna hverandre, men livene deres er totalt forskjellige.

Ivan holder til på Hausmania og klarer seg med lite penger. Han er overhodet ikke opptatt av å delta i det kapitalistiske samfunnet. – Vi springer etter livene våre for å få tak i penger, istedet for å jakte på inspirasjon, sier Ivan.

SE: Sverre koker grøt på balkongen

– Ikke helt min stil

Sverre Goldenheim lever av å være nettverksbygger for en bar i hovedstaden. Han bor på Tjuvholmen ved Aker Brygge, kanskje det hotteste stedet i Oslo akkurat nå.

Han har dyre vaner og tar gjerne en businesslunsj på en en av byens bedre restauranter.

Ivan og Sverre har tatt Migrapolis' utfordring og bytter liv for en dag.

– Dette er som å komme inn i en festning. Det er ikke helt min stil med masse tegninger og grafitti, sier Sverre når han åpner porten inn til Hausmania ved Akerselva.

Sverre fikser vannkraner og setter opp en varmeovn. Men når han skal lage seg lunsj på Ivans hybel sliter han. Det blir havregrynsgrøt, kokt på en primus på en liten balkong.

I en boble

På den andre siden av byen diskuterer Ivan boligpolitikk med en styrtrik eiendomsmegler. Ivan liker best seilbåter, men lar seg lokke til å bli med i et fartsuhyre til tolv millioner kroner. En smakebit av livet til Sverre.

Sverre er knallhard i sin dom etter å ha opplevd Hausmania fra innsiden. –Det er folk som lever i en helt annen verden enn det jeg gjør. Nærmest en boble. Det virker ikke som de skjønner noe som helst om samfunnet. De tror selv de har rett. Men de greiene de driver med er helt bak mål, sier han.

– Jeg kan ikke forstå at noen velger å bo slik. Alle i Norge har muligheten til å finne seg en jobb og tjene penger med mindre de er handikappet, mener Sverre Goldheim.

Se Migrapolis i kveld på NRK1 kl 22.25

Kulturstrøm

 • Verdensrekord for Hopper-bilde

  Maleriet Chop Suey av Edward Hopper ble onsdag solgt for 92 millioner dollar, tilsvarende 780 millioner norske kroner, på høstauksjonen til Christie's i New York. Dermed ble bildet det dyreste Hopper-bildet noen sinne solgt på auksjon. Bildet fra 1929 viser to kvinner som spiser på en kinesisk restaurant, visstnok inspirert av en restaurant ikke langt fra der auksjonen ble holdt. Kjøperen er anonym. Under auksjonen ble det også solgt et bilde av den belgiske maleren Rene Magritte for 26,8 millioner dollar, også det rekord (NTB).

  Chop Suey, Edward Hopper
  Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP/Scanpix
 • Landets beste kulturkommune kåret

  For sjuende år på rad kan Røros kalle seg landets beste kulturkommune, det går fram av Norsk kulturindeks. Alle landets kommuner blir rangert i ti ulike kategorier for å måle kulturaktiviteten.

  På de neste plassene følger Ål og Lillehammer.