Hopp til innhold

77-årig blitzer

Småbrukeren Erling Opphus (77) reiser hver uke med tog fra Ilseng for å levere ei kasse med egg på Blitzhuset i Oslo.

Erling Opphus

Erlin Opphus er 77 år og blitzer.

Foto: Stein S. Eide / NRK

- Jeg var fascinert av hvordan folk på Blitz tok vare på hverandre. Sjøl er jeg enebarn. Jeg har ikke søskenbarn engang, sier Erling Opphus 77 år og blitzer.

Småbrukeren fra Ilseng utenfor Hamar reiser hver uke med tog fra Ilseng stasjon for å levere ei kasse med egg på Blitzhuset i Oslo. Det har han gjort i 17 år.

-De hjelper og skaffer billig mat til mange som har det vanskelig. Uten Blitz ville mange av dem aldri klart seg. Eggene er mitt bidrag til å hjelpe sier han.

Opphus har 250 høner hjemme på bruket Nordby på Ilseng. Eggene brukes til vafler og omeletter på Blitzhuset. Erling går under navnet "eggmannen" på Blitz. Han kjenner alle ungdommene og syns ikke aldersforskjellen spiller noen rolle for vennskapet. Han har deltatt i demonstrasjoner med blitzungdommene, møtt politikere og skrevet støttebrev til ungdommen i København, som mistet ungdomshuset sitt i vår. Mange ganger har han hatt besøk av blitzere på bruket sitt på Ilseng.

 

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.