- Roskilde-tragedien skjerpet festivalsikkerheten

Roskilde-tragedien fikk europeiske festivaler til å ta publikums sikkerhet mer alvorlig, mener den britiske Hove-sjefen.

Roskilde-tragedien

Orange-scenen i Roskilde, dagen etter den fatale Pearl Jam-konserten.

Foto: MEINCKE SIF / AP

I dag er det 10 år siden ni mennesker ble klemt til døde på Roskilde-festivalen i Danmark.

Ian Donaldson

Ian Donaldson

Foto: Pål Tegnander / NRK

Sjef for Hovefestivalen Ian Donaldson mener at Roskildetragedien fikk mange festivalarrangører til å ta publikums sikkerhet mer alvorlig.

– Spesielt i Storbritannia ble systemet rundt festivaler den gangen forbedret etter tragedien, sier Donaldson, som de siste 12 årene har jobbet på store festivaler som Leeds-festivalen og Glastonbury-festivalen i Storbritannia.

Trampet til døde

Det var under en konsert med den amerikanske supergruppen Pearl Jam at ulykken på Roskilde skjedde. Den 30. juni 2000 ble åtte unge menn trampet og klemt til døde i folkehavet på rundt 50.000 konsertdeltakere. Dagen etter døde det niende offeret.

Ian Donaldson sier at det før tragedien alltid var fokus på sikkerheten rundt bygging av scenen, teltene og gjerdene i forkant av et arrangement, men at det nå ble mer fokus også på publikums bevegelser.

– Når en slik ulykke skjer, vil alle se på sitt eget arrangement og vurderer om det kan skje hos dem.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Minnegudstjeneste

Festivalleder Leiv Skov under minnegudstjenesten etter ulykkeskonserten på Roskilde i 2000.

Foto: Andreas Szlavik / SCANPIX

– Ikke én avgjørende årsak

Festivalleder Leif Skov har tenkt gjennom tragedien gang på gang gjennom de ti årene som er gått siden Pearl Jam-konserten 30.juni 2000.

– Naturligvis har mennesket i meg hatt hundrevis av små tvilstanker. Jeg har gått gjennom hvert eneste element i festivalen som jeg har kjent i nesten tretti år.

Kunne dét vært annerledes? Har dét hatt betydning for ulykken? Kan dét være noe vi kan gjøre allerledes? Og så videre. Alle de vendinger om stor eller liten tvil har jeg hatt.

Jeg har ikke funnet én avgjørende årsak til at det gikk som det gikk.

Mange uheldige omstendigheter

Ifølge Roskildes politi skyldtes ulykken et sammentreff av uheldige omstendigheter, skriver DR.dk: Både været, luftforholdene og lyden er skyd i ulykken, men publikums adferd menes å være den mest vesentlige årsak til at det gikk så galt.

I årene som har gått har de etterlatte forsøkt å plassere det juridiske ansvaret for tragedien på festivalledelsen. I 2001 fikk faren til en av dem som mistet livet under festivalen den danske justisministeren til å beordre saken gjennopptatt. Ingen har nådd frem. I februar i år ble saken avsluttet.

Kulturstrøm

 • Taper seg i TV-versjon

  «The Lost Symbol» har norgespremiere mandag. Serien er basert på Dan Browns roman fra 2009, men det er Ashley Zukerman, ikke Tom Hanks, som spiller Robert Langdon denne gangen. Sigurd Vik i Filmpolitiet syns serien er «gørrkjedelig». Terningkast 2.

  Ashley Zukerman spiller den unge Robert Langdon, men helten fra «Da Vinci-koden» og «Engler & Demoner» svingte mye bedre i Tom Hanks sin versjon. FOTO: C More
  Foto: C More
 • Norsk film fikk kritikerpris i USA

  New York-kritikerne kåret fredag «Verdens verste menneske» til årets beste utenlandske film. Det har ikke skjedd før med en norsk film. Kåringen kan få betydning for sjansene til å bli Oscar-nominert, melder Rushprint og VG.

  Bilde frå filmen "Verdens verste menneske" (2021)
  Foto: Oslo Pitctures
 • Chris Cuomo sparket fra CNN

  CNN-profilen Chris Cuomo har fått sparken fra CNN etter at det ble avslørt at han hadde hjulpet broren sin, den tidligere New York-guvernøren Andrew Cuomo, bekrefter CNN. Andrew Cuomo er anklaget for seksuell trakassering, og broren Chris skal ha bistått ham blant annet med råd om hvordan saken skulle håndteres overfor mediene.

  Chris Cuomo ble suspendert tidligere denne uka etter at nye detaljer om hvordan han hjalp broren kom fram. CNN har fått et advokatfirma til å gjennomgå detaljene i saken, og konklusjonen er at programlederen avskjediges på dagen.

  Andrew og Chris Cuomo
  Foto: AP