Hopp til innhold

- Roskilde-tragedien skjerpet festivalsikkerheten

Roskilde-tragedien fikk europeiske festivaler til å ta publikums sikkerhet mer alvorlig, mener den britiske Hove-sjefen.

Roskilde-tragedien

Orange-scenen i Roskilde, dagen etter den fatale Pearl Jam-konserten.

Foto: MEINCKE SIF / AP

I dag er det 10 år siden ni mennesker ble klemt til døde på Roskilde-festivalen i Danmark.

Ian Donaldson

Ian Donaldson

Foto: Pål Tegnander / NRK

Sjef for Hovefestivalen Ian Donaldson mener at Roskildetragedien fikk mange festivalarrangører til å ta publikums sikkerhet mer alvorlig.

– Spesielt i Storbritannia ble systemet rundt festivaler den gangen forbedret etter tragedien, sier Donaldson, som de siste 12 årene har jobbet på store festivaler som Leeds-festivalen og Glastonbury-festivalen i Storbritannia.

Trampet til døde

Det var under en konsert med den amerikanske supergruppen Pearl Jam at ulykken på Roskilde skjedde. Den 30. juni 2000 ble åtte unge menn trampet og klemt til døde i folkehavet på rundt 50.000 konsertdeltakere. Dagen etter døde det niende offeret.

Ian Donaldson sier at det før tragedien alltid var fokus på sikkerheten rundt bygging av scenen, teltene og gjerdene i forkant av et arrangement, men at det nå ble mer fokus også på publikums bevegelser.

– Når en slik ulykke skjer, vil alle se på sitt eget arrangement og vurderer om det kan skje hos dem.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Minnegudstjeneste

Festivalleder Leiv Skov under minnegudstjenesten etter ulykkeskonserten på Roskilde i 2000.

Foto: Andreas Szlavik / SCANPIX

– Ikke én avgjørende årsak

Festivalleder Leif Skov har tenkt gjennom tragedien gang på gang gjennom de ti årene som er gått siden Pearl Jam-konserten 30.juni 2000.

– Naturligvis har mennesket i meg hatt hundrevis av små tvilstanker. Jeg har gått gjennom hvert eneste element i festivalen som jeg har kjent i nesten tretti år.

Kunne dét vært annerledes? Har dét hatt betydning for ulykken? Kan dét være noe vi kan gjøre allerledes? Og så videre. Alle de vendinger om stor eller liten tvil har jeg hatt.

Jeg har ikke funnet én avgjørende årsak til at det gikk som det gikk.

Mange uheldige omstendigheter

Ifølge Roskildes politi skyldtes ulykken et sammentreff av uheldige omstendigheter, skriver DR.dk: Både været, luftforholdene og lyden er skyd i ulykken, men publikums adferd menes å være den mest vesentlige årsak til at det gikk så galt.

I årene som har gått har de etterlatte forsøkt å plassere det juridiske ansvaret for tragedien på festivalledelsen. I 2001 fikk faren til en av dem som mistet livet under festivalen den danske justisministeren til å beordre saken gjennopptatt. Ingen har nådd frem. I februar i år ble saken avsluttet.

Kulturstrøm

 • Guatemalas påskefeiring får verdensarvstatus

  Guatemalas fargerike påskefeiring, som kombinerer mayatradisjoner med katolisisme, er ført opp på Unescos verdensarvliste.

  Feiringen som strekker seg over seks uker, når klimaks i påskeuka, med spektakuære prosesjoner, våkenetter og fargerike tepper av sagmugg og blomsterblad i gatene, ikke minst i byen Antigua.

  Kulturminister Felipe Aguilar påpeker i forbindelse med Unescooppføringen at Guatemalas tradisjoner, som mat, musikk og kunst er resultat av en kulturfusjon mellom katolisismen fra Europa og tradisjonene og troen til mayasiviliasjonen, som nær halvparten av landets innbyggere nedstammer fra.

  Påskeprosesjon i Antigua i Guatemala
  Foto: LUIS ECHEVERRIA / Reuters
 • Julekonsertar blir avlyst

  Fleire norske artistar har avlyst julekonsertar på grunn av dårleg billettsal. Elisabeth Andreassen og Are Hembre er blant artistane som har måtte avlyse enkelte konsertar, melder Nea Radio.

  Også Herborg Kråkevik har måtte avlyse to konsertar, skriv TV 2.

  – Eg forstår at folk er uroa, men vi vel å fokusere på den gode mottakinga og dei 14 konsertane som vi skal gjennomføre som planlagt, seier Desiree Molstad Myrvold i Grappa til kanalen.

 • Christine McVie i Fleetwood Mac er død

  Christine McVie, som song og spelte keyboard i Fleetwood Mac, er død, melder familien, ifølge BBC. Ho døydde på sjukehus med familien rundt seg, og blei 79 år.

  McVie var med å skrive fleire av bandets største hits, som «Little Lies», «Don't Stop» og «Say You Love Me».

  Ho forlét bandet etter 28 år i 1998, men kom tilbake i 2014. McVie gav også ut tre soloalbum.

  Familien skriv i ei fråsegn at ho vil bli hugsa som eit fantastisk menneske og ein musikar som var elska av mange.

  Fleetwood Mac
  Foto: Charles Sykes / AP