Hopp til innhold

- Vold mot kvinner er skambelagt

Siden 2000 er minst 86 kvinner drept av sin partner eller tidligere partner. – Vold mot kvinner er tabubelagt, sier daglig leder av Krisesekretariatet, Tove Smaadahl.

Tove Smaadahl

Daglig leder av Krisesekretariatet, Tove Smaadahl, oppfordrer folk til å bry seg dersom de mistenker at noen utsettes for vold i hjemmet.

Det handlet om vold mot kvinner i ukas utgave av Migrapolis.

Under hele sendingen svarte Tove Smaadahl og Bjørn Løvland og svarte på spørsmål fra leserne.

Smaadahl er daglig leder ved Krisesekretariatet og Bjørn Løvland er fra Reform, et ressurssenter som blant annet behandler menn med voldelig atferd.


Har du behov for hjelp finner du kontaktinformasjon på krisesenter.no. Du kan også ringe 800 40 008. Støttetelefonen er betjent alle dager mellom klokken 10.00 og 20.00.

Alarmtelefonen for barn og unge 116 111 er åpen fra kl. 15:00 om ettermiddagene og til kl. 08:00 neste morgen. I helgene er den åpen hele døgnet.

– Fryktelig redde for å bry oss

Nær halvparten av alle drap på kvinner begås av partnere eller tidligere partnere. Såkalte konedrap utgjør utgjør mellom 20 og 30 prosent av alle drap i Norge hvert år.

Tove Smaadahl mener at mange mennesker vegrer seg mot å gripe inn når de mistenker at noen utsettes for vold hjemme.

– Se bare på drapet i Skien for noen måneder siden. Drapsofferet ble kalt ”Blåveisdamen”, det er jo talende nok. Folk hørte bråk, men gjorde ingenting. Og der var jo til og med hjelpeapparatet koblet inn, sier en oppgitt Smaadahl til NRK.no.

Vold i hjemmet er en tematikk som er fylt med «skam og tabuer», mener Smaadahl.

Hun oppfordrer folk til å være mindre redde for å bry seg:

– Finn en mulighet hvor kvinnen er alene. Si noe sånt som, «jeg hørte noen lyder i går kveld, og lurer på om du har det bra», sier Smaadahl.

Vold mot kvinner med minoritetsbakgrunn

I 2008 hadde 60 prosent av kvinnene som tok kontakt med Krisesenteret minoritetsbakgrunn. En tredjedel er gift med norske menn.

I kveldens Migrapolis møter vi en av disse. Filippinske «Anna» kom til Norge for to år siden. Hun ble utsatt for grov seksuell vold av sin norske ektemann. Sjefen til «Anna» valgte å bry seg, og kjørte henne til et krisesenter.

– Disse kvinnene kjenner ofte ikke til rettighetene sine. Det er viktig å fortelle dem at det finnes et hjelpeapparat i Norge. Man kan også ringe til politiet dersom man er i tvil. Det er bedre å ringe en gang for mye, enn en gang for lite, sier Smaadahl.

Menn som slår kommer fra alle samfunnslag

– Det er stor skam knyttet til det å utøve vold, og det med god grunn, sier Bjørn Løvland, som tidligere slo kjæresten sin.

For drøye ti år siden tok han et oppgjør med sin voldelige atferd, gikk to år i terapi og sluttet å slå. Han jobber nå som terapeut og rådgiver ved Reform - ressurssenter for menn , hvor han hjelper voldelige menn med å endre atferdsmønsteret sitt.

Bjørn Løvland

Bjørn Løvland hjelper menn som slår. I kveld stiller han i nettmøte på NRK.no.

Foto: Privat

Løvland sier han er komfortabel med å snakke om fortiden sin, men likevel måtte gå noen runder i tenkeboksen før han sa ja til å stille opp i Migrapolis.

– Jeg var opptatt av at vinklingen skulle være positiv, sier Løvland til NRK.no.

Han forteller at mennene som tar kontakt med ressurssenteret kommer fra alle samfunnslag.

– De fleste tar kontakt selv, gjerne etter press fra familien eller kjæreste. At forhold nummer tre eller fire er i ferd med å gå i vasken kan være den utløsende faktoren som får dem til å søke hjelp, sier Løvland.

Mange søker hjelp

Siden Reform startet et hjelpetilbud i 2003, har senteret opplevd en voldsomt økning i antall menn som tar kontakt for å søke hjelp for sin voldelige atferd.

– I fjor tok rundt 100 menn kontakt med oss for å få hjelp. Fokus fra media og synliggjøring av voldsproblematikken kan ha bidratt til at flere søker hjelp, tror Løvland.

– Kan de fleste menn bli kvitt sin voldelige atferd gjennom terapi?

– Jeg tror at de aller fleste kan det. Det å gå i terapi er selvsagt ingen garanti, og motivasjon og vilje til å endre egen atferd er to viktige faktorer som er vesentlige for om man vil lykkes, sier Løvland.

Sammen med Tove Smaadahl stiller han altså i nettmøte under kveldens utgave av Migrapolis.

Smaadahl kan særlig svare på spørsmål om vold mot kvinner, mens Løvland har god kjennskap til mestringsmetoder for menn som ønsker å bryte med sin voldelige atferd.

Se også:

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.