Hopp til innhold

- Vi kan ikke annet

Billy Gibbons sier det er et enkelt svar på hvorfor boogierockerne i ZZ Top fortsatt holder sammen etter over 40 år som band.

ZZ Top på Notodden Bluesfestival 2012

Billy Gibbons på scenen med ZZ Top fredag kveld under Notodden Bluesfestival.

Foto: Per Ole Hagen / NRK

Bård Ose møtte ZZ Top-legende Billy Gibbons på Notodden Bluesfestival

Bård Ose møtte ZZ Top-legende Billy Gibbons på Notodden Bluesfestival.

Foto: NRK
ZZ Top på Notodden Bluesfestival 2012.

Dusty Hill og Billy Gibbons har holdt sammen med trommis Frank Beard i over 40 år som ZZ Top.

Foto: Per Ole Hagen. / NRK

Fredag spilte det seiglivede lille bandet fra Texas, ZZ Top, på Notodden Bluesfestival. Noen vil hevde det er et under å holde sammen som band i over 40 år, men gitarist og vokalist Billy Gibbons sier det hele har et ganske enkelt svar.

- Jeg tror det er blitt sagt best av vår trommis, Frank Beard: «Å Holde sammen i over 40 år er tilsynelatende lang tid for et ”ekteskap”, og spesielt for et band, men vi kan ingenting annet. Så vi er litt fanga», sier Gibbons til NRK.

- Bandet er fortsatt nummer én

- Er det musikken eller vennskapet som holder dere sammen?

- Dette er fortsatt det vi liker aller best å holde på med. Vi har aller våre egne, spesielle interesser, utenom bandet, som å spille golf, lage mat, eller kjøre raske biler. Men bandet er fortsatt nummer én, mener han.

Billy Gibbons skreiv for et par år tilbake en bok om gitarer, biler og mat. Men hvorfor er mat så viktig for den skjeggete rockeren?

- Som en god oppskrift

- Biler og gitarer er på en måte som babyer for meg. De krever en masse oppmerksomhet. Mat er et flott utgangspunkt, uansett hva man skal drive med. En låt er som en god oppskrift. Og man er aldri helt sikker på hvordan det blir før man har smakt det.

ZZ Top har holdt det gående siden 1969 og er inne i sitt 43. år som band. Gibbons referer til noe Keith Richards har skrevet i en biografi når han får spørsmål om hvor lenge bandet kan holde på.

- Vi tar et sitat fra Keith Richards bok, der han kommenterte Muddy Waters; Jeg håper jeg får gjøre som Waters, å bare få fortsette å spille så lenge jeg liker det, og så langt har det fungert fint, mener Gibbons.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.