Spike Lee slakter Tarantinos film

Regissør Spike Lee vil ikke se Quentin Tarantinos nye film «Django Unchained». Han mener den er respektløs mot de afroamerikanere som opplevde slaveriet.

Spike Lee

Regissør Spike Lee mener Tarrantinos «Django Unchained» er historieløs. Han vil ikke engang se den.

Foto: Chris Young / Ap

Quentin Tarantinos «Django Unchained» fikk kritikk allerede før USA-premieren 1. juledag fordi mange fant en kobling til volden i filmen og skolemassakren i Connecticut.

Tarrantino sa da at han var lei av å forsvare kunsten sin hver gang noen begår en voldshandling.

Nå får filmen ytterligere kritikk. Denne gangen er det regissør Spike Lee som mener at den er historieløs. På sin Twitterkonto skriver Lee:« Slaveriet var ingen spagettiwestern av Sergio Leone. Det var Holocaust. Mine forfedre er slaver. Stjålet fra Afrika. Jeg vil ære dem.»

Fra Spike Lees Twitterkonto

Vil ikke engang se filmen

Til Vibe TV sier regissøren at han ikke kommer til å se filmen.

– Jeg kan ikke snakke for noen andre, men jeg kan ikke se filmen av respekt for mine forfedre.

Filmen er nominert til Golden Globe i kategorien Drama.

Kulturstrøm

 • Sivert Aarflot-bygget åpnet

  I dag ble det nye mediebygget ved Høgskulen i Volda åpnet. «Sivert Aarflot-bygget» er nesten 4000 kvadratmeter og inneholder en rekke studio, redaksjonslokaler og kontorer og skal for det meste brukes av de 600 mediestudentene. Medieutdanninga i Volda er i år 50 år.

  Sivert Aarflot
  Foto: Høgskulen i Volda / NRK
 • Norsk barnebok vant tysk pris

  Marianne Kaurins bok om hvor problematisk det kan være å ikke ha noen sommerferie å fortelle om har vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis.

  Da romanen «Syden» ble lansert i Tyskland i fjor sommer, trakk flere anmeldere den fram som spesielt aktuell i den krisen vi står i.

  Andre anmeldere trakk fram at Kaurin skriver lett tilgjengelig om den vanskelige barnefattigdommen. Kaurin vant prisen sammen med oversetteren Franziska Hüther.

  – At en norsk barnebok vinner en av verdens mest prestisjefulle litteraturpriser, Deutscher Jugendliteraturpreis, er rett og slett stort, sier Evy Tillman, litterær agent i Oslo Literary Agency, via en pressemelding.

  Deutscher Jugendliteraturpreis ble delt ut for første gang i 1956. De nominerte bøkene får ekstra oppmerksomhet i det store tyske bokmarkedet fram til prisen deles ut under Bokmessen i Frankfurt i oktober (NTB).

  Marianne Kaurin
  Foto: Aschehoug forlag